Bu sabah gözlerimizi açtığımızda Moodys’in Fransa’nın notunu indirdiÄŸi ve görünümü negatif olarak belirlediÄŸi haberini duyduk. Fakat piyasalardaki sabah verilerine baktığımda sanki beklenen bir habermiÅŸ gibi algılandığını görüyorum. ABD vadelileri dünkü seviyelerinin çok az altında bulunurken, Asya tarafında ise hava fena deÄŸil. Ama Avrupa borsalarının da açılışını görmek gerekiyor. Euro-dolar paritesi bu sabah geri çekiliyor ama Fransa’Nın not indiriminin daha fazla olumsuz etki yapmasını beklerdim. Demek ki en azından ÅŸimdilik Avrupa cephesi bu geliÅŸmeyi çok önemli ölçüde umursamıyor olabilir.
Dünkü yorumumda bizim borsamızın  güne olumlu baÅŸlayıp daha sonra 71.500-71.750’ye doÄŸru bir hareket yapabileceÄŸini belirtmiÅŸtim. Fakat gün boyunca bizim endeksin havası kötüydü. Endeks en düşük 70.224 seviyesini görüp, 70.607 seviyesinden kapandı. Günlük bazda yüzde 0.26 ekside kapattı. Avrupa ve ABD’de yüzde 1’in üzerinde artışlara raÄŸmen bizim borsa bunun çok gerisinde kaldı. Özel bir sebep var mıydı derseniz, belirgin bir neden yoktu. Tahminimce bugünkü PPK toplantısından öyle pek de önemli bir faiz indirimi beklenmiyor olabilir. Belki de Halkbank’ın borsaya yarın girecek olan yeni hisselerinin bir miktar arz fazlası yaratacağı düşünülüyor olabilir. PPK toplantısından olası sonuçların neler olabileceÄŸine iliÅŸkin analizimi bugün gazetesindeki köşemde okuyabilirsiniz (burayı tıklayınız). EÄŸer PPK’dan faizin sadece üst bandında 50 baz puanlık indirim gelirse bu durum borsa açısından pek olumlu algılanmaz. Dünkü geliÅŸmelerden sonra bugün borsa endeksi için “bekle gör” stratejisi izlenmeli. Yarın Halkbank’ın yeni halka arz edilen hisseleri hesaplara geçmiÅŸ olacak. Bu aÅŸamadan sonra endeksin yönü hakkında daha saÄŸlıklı analiz yapmak mümkün olabilir.
Teknik analiz göstergelerine baktığımızda ise aşağıdaki grafik ortaya çıkıyor.
Yaklaşık olarak 65.700 civarından baÅŸlayan yükseliÅŸ 73.300 seviyelerine kadar devam etti. Daha sonra azalan üçlü tepe yapan endeks dün 70.200 civarını görüp 70.600 seviyelerinden kapandı. 70.200 seviyesi Fibonacci’nin %38.2 geri çekilme çizgisine denk geliyor. Yani bu seviyede teknik açıdan önemli bir destek vardı. Talep Konsantrasyon EÄŸrisi de (TKE) sıfır seviyesinin altını görüp yukarı döndü ama net bir ÅŸekilde dip oluÅŸtuÄŸunu söyleyebilmemiz için, TKE göstergesinin en azından 40 seviyesinin üzerine çıkması gerekiyor.  Bu görüntü altında endeksin yeniden 70.200 civarını görmesi daha fazla aÅŸağı düşüşü de beraberinde getirir. Endeksin yükseliÅŸe geçmesi için, 70.350’Nin altını görmeden bugün 70.750 veya üzerinde bir kapanış yapması gerekir. Ayrıca bu tür bir hareket sırasında iÅŸlem miktarının da kademeli bir ÅŸekilde artmaya baÅŸladığını görmeliyiz. Endeksin bugün yine düşük hacimle sıkışık bir seyri izlemesini bekliyorum. EÄŸer önemli bir geliÅŸme olursa tweeter’dan yorum geçerim.
Son gelen bilançolardan sonra bir tablo hazırladım. Bu tablo aÅŸağıdadır ve faydalı bir tablodur. Birinci kolon hisse kodlarıdır. Ä°kinci kolonda firmanın net satışlarının ne kadar büyüdüğü veya küçüldüğünü görüyorsunuz (Dikkat Bankalar ve sigorta ÅŸirketleri için deÄŸerleri dikkate almayınız) Yani bir önceki yılın Eylül ayına göre satışlarda yüzde kaç artış ya da azalış olmuÅŸ. Bu tabloda en üstteki ortalama deÄŸer, ağırlıksız olarak firma satışlarının büyüme ortalaması ve altında da medyan (ortaya gelen deÄŸer) var.  Üçüncü kolonda firmaların özsermayeleri geçen yıla göre yüzde kaç deÄŸiÅŸmiÅŸ bunu görüyoruz. Dördüncü kolonda Firmaların esas faaliyetinden elde ettiÄŸi karların yüzde kaç artıp azaldığı veriliyor.  BeÅŸinci kolonda net karların geçen yıla göre yüzde kaç deÄŸiÅŸtiÄŸi veriliyor.  Altıncı kolonda ilgili hissenin F/K oranı veriliyor (yıllık karının kaç katı piyasa deÄŸeri olduÄŸunu gösteriyor).  Yedinci kolonda firmanın özvarlıklarının kaçtı piyasa deÄŸerinden iÅŸlem gördüğü (PD/DD oranı) veriliyor. Sekizinci kolonda ilgili firmanın piyasa deÄŸerinin yıllık cirosunun yüzde kaçı veya kaç katı olduÄŸu veriliyor. SOn kolon ise bu firmanın geçmiÅŸ beÅŸ yılda istikrarlı ÅŸekilde kar açıklayıp açıklamadığına iliÅŸkin bir deÄŸer var. Bu deÄŸer 1’e  ne kadar yakınsa o kadar istikrarlı kar üreten bir ÅŸirket olduÄŸunu anlıyoruz. Ama deÄŸer eksi ise ve eksi 1’e yakınsa, istikrarı bir ÅŸekilde zarar ettiÄŸini anlıyoruz.  Bu rakamlar Borfin’den FAST WEB MALÄ° ANALÄ°Z programından derlenmiÅŸtir. Herkes kendi hissesinin durumunu buradan kontrol edebilir. EÄŸer orta ve uzun vadeli yatırımcıysanız, Shapr Net KAr marjı eksi olanlara dikkat etmelisiniz. (DÄ°KKAT!… Bankalar ve sigorta ÅŸirketleri için, aÅŸağıda  verilen rakamlardan net kar büyümesi, F/K, PD/DD ve Sharp net kar marjını dikkate alınız, diÄŸer deÄŸerleri dikkate almayınız). Bol kazançlı bir gün olması dileÄŸiyle….
NOT: Dün Ä°MKB baÅŸkanı sayın Ä°brahim Turhan’ın davetindeydim. Borsa Ä°stanbul’u dinledik. Bu konuda ddaha ayrıntılı biryazıyı kaleme alacağım…
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.