Geçen haftayı da rekorlarla kapatan İMKB 100 endeksi bu haftaya biraz daha sakin başlayacak. Bugün Amerika Martin Luther King günü nedeniyle tatil. Bu sabah Asya’ya baktığımızda Çin yüzde 0.07 yukarıda bulunurken, Japonya’da yüzde 1.18 oranında geri çekilme var. Japonya’da Merkez Bankası’nın toplantısı öncesinde biraz kafalar karışık. Bu nedenle Japon piyasalarında ve Japon yeninde dalgalı bir haftayı geride bıraktık. Japon Merkez Bankası ile Hükumetin yapacağı toplantıdan çıkacak kararlar JPY açısından önemli olacaktır. Shinzo Abe’nin danışmanı Hamana, 1 dolar=110 JPY seviyesine çıksa bile sorun olmayacağını belirtti. Yani bu haftaya gözümüzü Asya’ya çevirerek başlıyoruz.
İçeride ise Merkez Bankası’nın yarın yapacağı PPK toplantısı en önemli gündem maddesi olacak. Bir faiz indirimi beklenmiyor ama dolardaki geri çekilmeler de endişe yaratmıyor değil. TL’nin değerlenmesi konusunda MB’nın rezerv opsiyon mekanizmasında değişikliklere gitmesi olası. Belki faiz koridorunun alt seviyesinde 25 baz puanlık bir indirim gelebilir ama bu olasılığı çok yüksek görmüyorum.
Geçen hafta cuma günü borsada bir ara sert satışlar gördük. Bunun üzerine çok fazla mail geldi ve ek açıklama yaptım. Normal şartlar altında bir anda piyasanın satışa geçtiği zamanlarda, V tipi yükseliş olasılığı zayıf olur fakat piyasa ikinci seansta toparladı ve yarım V çıkışı yaparak 85.500 seviyesine kadar tekrar yükseldikten sonra, seansın özellikle son bir saatinde bir miktar daha satışla 85.004 seviyesinden kapandı.
Bu haftaya başlarken her ne kadar, Amerika kapalı olsa da, Cumhuriyetçilerin borçlanma tavanı limiti konusunda geri adım atması ve bu sorunun neredeyse çözüldüğüne ilişkin algının oluşması nedeniyle, gelişmekte olan ülkeler ve bizim piyasalar yine olumlu bir hafta geçirebilir. Fakat yine de borçlanma tavanı limiti üç aylığına ertelenecek. Yani Amerika zaman kazanacak. Biz de bu yıl boyunca bu yemeğin ısıtılıp ısıtılıp önümüze getirildiğini göreceğiz. Amerika’da kâr açıklamaları devam edecek ve bu hafta 85 civarında şirket kar açıklayacak. Bu şirketlerin kâr beklentilerinin üzerinde kâr rakamları gelebilir ve bu durum ABD borsalarında yeni zirveleri beraberinde getirebilir. Bu haftaki en önemli veriler PMI endeksleri olarak karşımıza çıkıyor. Asya cephesinde veriler olumlu olabilir ama gözler Avrupa’da olacak. Bildiğiniz üzere Avrupa’da ekonomik toparlanma biraz yavaş seyrediyor. Dolayısıyla moral bozucu veriler bu cepheden gelebilir. Ama piyasalarda yönü bozacak kadar etkili olmasını beklemiyorum.
Endeks güne 85 bin üzerinde başlayarak önce yatay daha sonra da dış piyasalara paralel hareket yapabilir. Şu an için önemli destek 84.150 seviyesinde bulunuyor. Geçen hafta yer yer gelen satışlar, bu hafta yön belirlemek konusunda dikkatli olmamızı gerektiriyor. Eğer Merkez Bankası bir sürpriz yapıp faiz indirirse, borsaya yeni bir doping olacağı unutulmamalı. Şu an için en önemli seviye 84.150’dir. Bu seviye aşağı kırılmadıkça endeks güçlü kalmaya devam edecektir.
Dolar/TL kurunda, 1.77 seviyesinde bulunan önemli psikolojik desteğin kırılması sonucu geçtiğimiz hafta hızlı bir geri çekilme yaşanmış; bankalararası döviz piyasasında 1.7666 seviyesinden haftaya başlayan kur, genel olarak aşağı yönlü bir seyir izledikten sonra haftanın son işlem gününde bir miktar toparlanarak 1.7629 seviyesinden kapanış yapmıştı. Hafta boyunca kurun gördüğü en düşük seviye 1.7534, en yüksek seviye ise 1.7733 olarak gerçekleşti. Hatırlanacağı üzere, önceki hafta TCMB Başkan Yardımcısı Turalay Kenç de TL’nin değerlenmesine kayıtsız kalamayacaklarını bildirmişti. TCMB’nin “2013 Yılı Para ve Kur Politikası” raporunda dövize dair verdiği net mesajlar da göz önünde bulundurulduğunda; yarın yapılacak PPK toplantısında, kura yönelik sözlü ya da diğer araçlar vasıtasıyla bir müdahale gelmesi beklenebilir. Uluslararası piyasada 1.7595 seviyesinden haftaya başlangıç yapan kur gün içinde Merkez Bankasından gelebilecek bir müdahale beklentisiyle yukarı yönlü bir seyir yapabilir. Gün içerisinde karşılaşılabilecek direnç seviyeleri sırasıyla 1.7630, 1,7665, 1.7730 olarak görünüyor. Kısa vadeli destek ise 1.7614 seviyesinde bulunuyor. Desteğin kırılması halinde 1.7550 civarı test edilebilir.
Altın, 1687 seviyesinden açılış yaptığı geçtiğimiz haftayı 1684 seviyesinden kapanış yaparak yükselişle tamamlamıştı. Altın geçtiğimiz hafta, Aralık ayında geçmiş olduğu, 1690-1700 seviyelerini de tekrar test etti. ABD’de piyasaların tatil olması nedeniyle altının gün içinde sakin bir seyir izleyerek 1675 – 1700 bandında seyretmesi beklenebilir. Bu sabah altın 1689 dolardan işlem görüyor. Destekler: 1670 , 1650 ve 1635 dolar seviyesinde bulunurken, Dirençler: 1695 ve 1705 seviyelerinde bulunuyor.
Euro/TL geçtiğimiz haftaya 2.3650 seviyesinden başlayan Euro/TL kuru haftayı 2,3435 seviyesinden kapattı. Ağustos ayından bu yana yükseliş trendinde olan kur, geçtiğimiz hafta pazartesi haricindeki 4 gün boyunca aşağı yönlü bir seyir izledi. 5 dakikalık grafik baz alındığında, 2.3400 civarında destek oluşturdu. Bu destekten yukarı yönlü bir hareketin başlaması durumunda, 2.3520 seviyesine doğru bir yükseliş beklenebilir. Desteğin kırılması durumunda, 2.33 seviyesine doğru bir geri çekilme de söz konusu olabilir. Kısaca Euro/TL’nin yakın desteklerini test ederek yukarı doğru bir tepki vermesi olasılığının daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bu olasılık yüzde 60 civarında olup, hangi yöne hareket edeceği konusunda kesin bir yargıda bulunmak zor.
hocam imkb ne zaman 100 000 olur sizce. çünkü herkes 2013 yılında imkb nin 150 000 dahi olacağını söylenmekte bende tüm servetimi imkb ye yatırsan iki ye üçe katlarmıyır ne olur yanıtlarsanız sevinirim.
sayın hocam daha önce bana önermiş olduğunuz yatırımın dört temel taşı adlı kitabı baskısı tükenmiş olduğundan hiç bir yerde bulamadım eğer sizde türkçe bir kopyası var ise ödünç verir misiniz ?