12:10
Dünkü negatif ayrışmanın ardından, bugün borsamız yukarı yönlü açılış yaptı. Aslında düne benzer hareketler izliyoruz.  Dün de dış piyasalardaki olumlu hava ile birlikte yukarı yönlü açılış yapmış ama Avrupa borsalarındaki artışa kayıtsız kalmış ve hatta seans sonuna doğru düşüş yaşamıştık.
Yukarıdaki grafik  5 dakikalık hareketleri gösteriyor. Buradan da görüleceÄŸi üzere endeks 51.700 civarından güne baÅŸladıktan sonra 51.700-51.900 aralığında hareket ediyor. Açılışta yüksek hacim oldu ama gerisi gelmedi. Åžu an adeta yaprak kımıldamıyor. Bu sabah TV’deki “Paranın Rotası” isimli programda borsada alım yapılabileceÄŸini belirttim. Sebebi de, uzun süre dış piyasalara kayıtsız kalmayacağımızı düşündüm. Ayrıca günlük grafiklerde hacim çok fazla zayıfladı. Normalde günlük bazda ortalama 500 milyon lotun üzerinde hacim olurdu ama özellikle de yıl sonu olması ve tatillerin dış piyasalarda uzun sürmesi nedeniyle günlük hacim 200-300 milyon lot arasına geriledi. Endeksin dibi de 51 bin civarında oluÅŸtu. Genellikle dip seviyelerin bir özelliÄŸi de hacmin çok daralmasıdır. Bu tür durumlarda en tehlikeli durum ise, hacim artışıyla birlikte desteÄŸin aÅŸağı kırılmasıdır. EÄŸer 50.900’ün altına düşüş olursa, bu zarara katlanabilecek olanlar bu riski alarak endekse duyarlı kağıtlarda alım yapabilirler. Yani zararı kesme noktası 50.900 civarıdır. Öte yandan ÅŸu an dış piyasaları temsilen DAX endeksine baktığımızda aÅŸağıdaki resmi görüyoruz.
Açılıştan bu yana yükseliÅŸ devam ediyor ve dün 6075 kapanan DAX bugün güne 6125 seviyesinden baÅŸladıktan sonra 6170 civarına kadar yükseldi. Bu arada FITCH’den gelen ve Fransa’ya iliÅŸkin olumsuz açıklamalara raÄŸmen Avrupa iyi duruyor. Fakat sorun ÅŸu ki biz tepki vermiyoruz. Sadece biz mi tepki vermiyoruz? AÅŸağıdaki grafik MXEF olarak bilinen geliÅŸmekte olan ülkelerin borsalarının endeksini gösteriyor. Bu endeks günlük bazda verilmiÅŸtir.
Dikkat edilirse Eylül 2011’den ÅŸu ana kadar olan süre içinde oluÅŸan hareketler bizim borsamızdaki hareketlere çok benziyor.  AÅŸağıdaki grafikte MXEF ve Ä°MKB100 grafiklerini aynı pencerede veriyorum. Bordo renkli mumlar Ä°MKB100 ve siyah mumlar da MXEF’i gösteriyor.
MXEF endeksi ile Ä°MKB100 endeksi Eylül ayında ayrışmış. Biz pozitif ayrışma yaÅŸamışız. Fakat ondan sonra özellikle Kasım 2011’den itibaren neredeyse birlikte hareket ediyoruz. Åžu anda da MXEF endeksinde çok ciddi bir toparlanma yok. Bunun olası nedenlerini dünkü seans içi yorumlarımda aktardım. Kısaca özetlemek gerekirse, “2011 yılı Avrupa için kötüydü, ama 2012’de geliÅŸmekte olan ülkelerden problemler yaÅŸanacak” görüşü ÅŸimdilik GOP’ların perfromansının geliÅŸmiÅŸ piyasalara göre düşük kalmasına neden oluyor.
Sadede gelirsek, geliÅŸmiÅŸ piyasalar olumlu olduÄŸu sürece biz daha kötüye gitmeyiz ama geliÅŸmiÅŸ piyasalar olumsuza dönerse biz daha olumsuz oluruz. Åžu an için Avrupa coÅŸkulu görünüyor ve yılın ilk haftasında çok devasa fonlar hangi ülkeye ne kadar fon ayıracaklarına karar verdikten sonra gelecek hafta veya birkaç güne kadar  bizler de olumluya dönebiliriz.  Risk olsa da ÅŸu an için aÅŸağı yönde hareket olasılığı daha düşük olduÄŸundan borsada alım yapılarak bir hafta beklenebilir ama zararına satış noktası 50.900’dür. Bunu göze alanlar denesinler.
Gelelim diÄŸer konulara, bildiÄŸiniz üzere dolar, altın ve euro-dolar analizlerimi artık yaptığımız anlaÅŸma gereÄŸi, www.uzmanforex.com sitesinde veriyorum. Bugüne ait DOlar/TL, ALTIN ve EURO-DOLAR paritesi yorumlarım için burayı tıklayabilirsiniz.  Bugün baÅŸka yorum vermeyeceÄŸim… SaÄŸlıcakla kalınız…
hocam en son webınarda TKE ıle ılgılı vermıs oldugunuz acıklama son derece faydalı ıdı ancak bu gostergenın toplam 5 gostergenın bırlesımınden olustugunu soyledınız,RSI ve stoch dan bahsettınız, dıgerlerını soylemedınız.aaron gostergesı de dahıl mı bu TKE ye, cok merak ettım? bunları da musaıt bı zamanda yazar mısınız? ayrıca kıtabınızı ındırdım, cok cok tesekkur ederım, baskısını da ayrıca alacagım, basucu kıtabı olarak saklayacagım. sagolun.
TEK FORMULUNU MATRIKS PROGRAMINDA YAZMAK ISTERSENIZ ŞÖYLE YAZACAKSINIZ…
(STOFK(21,10)+RSI(21)+CCI(21)+MFI(21)+WILLR(21)+MO(21)+ULT(7,14,28))/7;0;80;20
hocam formülü aldım. hisse senetlerinde ufak ufak kullanmaya çalışıyorum. bu formülü aynı zamanda vob a uyarlamak istersek sizce nasıl olur veya vob ta nasıl bir gösterge izlemek gerekli sizce.
VOB!a uyarlarken dikkatli olunuz. en fazla 60 dakikalık grafiklerde kullanabilirsiniz… Günlük grafiklerde çok fazla risk yaratır diye düşünüyorum
Sn Erdinç
TKE ile ilgili daha önce de aşağıdaki formülleri sizden öğrenmiştim, hangisini nasıl,nerede kullanılırsa optimal olur cevaplayabilirseniz sevinirim,yardımlarınız için teşekkürler.
TKE(14) : ((Stoch(14,6)+RSI(14)+Mo(14)+CCI(14)+DI()+WillR(14)+MFI(14))/7)
TKE(90): (Stoch(90,6)+RSI(90)+Mo(90)+CCI(90)+DI()+WillR(90)+MFI(90))/7
TKE (STOFK(21,10)+RSI(21)+CCI(21)+MFI(21)+WILLR(21)+MO(21)+ULT(7,14,28))/7;0;80;20
Bu soruya siz kendiniz birçok uygulama ve örnek yaptıktan sonra daha cevap verirseniz çok daha iyi olur.
hocam şu yazılan tke formülleri nereye yazıp bakacazmatriks gold proğramı kullanıyorum.
hocam bu formülü vob da nasıl kullanabilirizki .yani syestem tester damı.orada al ve sat bölümlere
al yazasak sata da aynısı olmaz nasıl olacak yani
kıtabı nerden ındırdın sıteyı yazarsanız sevınırım
yaşar hocam, biliyorum vaktiniz çok az mümkün olursa diye yazıyorumi EMKEL VAR ELİMDE tabiki ZARARDAYIM, uzun vade taşıyacağım gibi duruyor, YORUMUNUZA ihtiyacım var, MÜMKÜNSE SAĞLICAKLA KALIN, :?: :?: :?:
YAŞAR HOCAM ÇOK TEŞEKKÜRLER YAKLAŞI 1,5 YILDIR HER GÜN SİZİ TAKİP EDİYORUM VE ÇIK GÜZEL YORUM YAPIYORSUNUZ HELAL OLSUN
HOCAM NE OLURSUN ŞU DOĞUŞ OTO İÇİN BİR DÜŞÜNCELERİNİZİ SÖYLESENİZ BE HOCAM.
Hocam, Video yayınlarıdan bahsediyorsunuz.Bu yayınlara nasıl ulaşırız. Bu sitede göremedim. Teşekkürler
Menuden webinar linkini tıklayınız…