11:58
Piyasalar güne yine düşüşle baÅŸladı. Önce temkinli bakış vardı ama daha sonra, Avrupa’daki borçlu ülkelerin faizlerinin artışı üzerine stres artarken, sabah açıklanan Macaristan’ın notunun Moodys tarafından düşürüldüğü haberi de olumsuzluklara tuz biber oldu. Åžu an Dow vadelileri yüzde 0.72 ve DAx endeksi de yüzde 0.76 aÅŸağıda bulunurken bizim endeks de dış piyasalarla belirgin bir paralellik sergiliyor ve yüzde 0.70 aÅŸağıda bulunuyor.
Grafikte endeksin beÅŸ dakikalık hareketleri görülüyor. Endeks en düşük 48.800 seviyelerini gördü. Åžu an 49 binin üzerinde bulunuyor.  51.000-51.500 aralığında direnç oluÅŸtu. Bu aÅŸamadan sonra endeksin daha yatay hareket etmesini bekleyebiliriz fakat Avrupa’dan gelen haberler  kötü. Amerika’da endeksler düşüyor ve o borsalar henüz daha önceki diplerine kadar gelmediler. Dolayısıyla o borsaların aÅŸağı yönde gidecek daha yolları var. AÅŸağıdaki grafiklerde DAX ve DOW’un günlük hareketleri yer alıyor.
Yukarıdaki grafikleride DAX 5000’e kadar, Dow Jones endeksi de 10.500-10.750 aralığına kadar inebilir. Sorulması gereken soru ÅŸudur. Acaba bu tür bir durumda bizim borsa ne yapar? Poztif ayrışıp 48 binde yerimizde sayar mıyız? Yoksa biz de 48.500’ü aÅŸağı kırıp 45 bine doÄŸru yol alır mıyız?
Bizim endeksin uzun vadeli grafiÄŸi de yukarıda veriliyor. EÄŸer 48.500 aÅŸağı geçilirse ilk görünen destek 44.000-45.000 aralığında bulunuyor. Åžu an için 48.500 desteÄŸinin kırılıp kırılmayacağını söyleyemem ama kırılıp kırılmadığını görelim, teknik geliÅŸmeleri deÄŸerlendirelim ondan sonra konuÅŸalım demek daha faydalıdır. Teknik olarak bu seviyeden gözü kapalı alım yapıp 48.000 seviyesi aÅŸağı geçilirse zarara katlanırım, ya da yüzde 3-5 kara oynarım ama ÅŸu an beni tedirgin eden ÅŸey, Avrupa’daki borç krizine esaslı bir çözüm hikayesinin olmaması ya da, daha önceki hikayelerin hepsinin hikaye çıkmasıdır. Dolayısıyla daha önceki bir yazımda “dibin dibi yoktur” deyimi böyle zamanlar için geçerlidir derken bunu kastediyordum ve belirsizlik azalmadan güçlü yükseliÅŸ trendi baÅŸlamaz. YükseliÅŸ trendleri de bin veya bin beÅŸyüz puan civarında kalabilir. Åžu an 48.500’ün aÅŸağı geçilip geçilmeyeceÄŸini bilmiyorum. Teknik göstergeler aÅŸağı geçileceÄŸine dair (en geç bir iki hafta içinde) güçlü sinyal üretmiÅŸ durumdalar.
Dolar 1.8829 seviyesinde ve 1.87 direnci de aşıldı. Dolayısıyla yeni hedef 1.90 seviyesi oldu. Yine merkez müdahalelerine yaklaşıyoruz. Ortalıkta belirsizlik yeniden hakim olacaktır. Merkez bu sefer döviz satmak yerine  faize yüklenir.  Elinde döviz olanlar tutmaya devam edebilirler. Çünkü 1.90’ın da yukarı geçilme olasılığı arttı. Merkez’Ä°n yapacağı müdahaleler geçen seferkiler kadar etkili olmayabilir. Åžu an yabancılar Merkez Bankası’nın izlemekte olduÄŸu politikaları satıp çıkıyorlar. Zaten enflasyonun daha da yükseleceÄŸini Merkez Bankası kendi söyledi. Büyüme de 2012’de yüzde 2-3 seviyesine düşecekse, politika faizinin hiçbir etkinliÄŸi yoksa, Türk ÅŸirketleri 2012 yılında 135 milyar dolar borç çevirmek zorundaysanız ve cari açığınız GSYH’nin yüzde 10’una gelmiÅŸse, kredi notunuz da düşer, yabancı da kaçar. Kısa vadede dolar eurodan daha güçlü olabilir. Yeni hedefinin 1.93-1.95 aralığı olduÄŸunu düşünüyorum. Merkezin yapacağı müdahalelerde dolar 1.8250’nin altında kapanış yapmadığı sürece tutmakta fayda var.
Bugün baÅŸka yorum veremeyeceÄŸim…  Endeksin 48.500-51.500 aralığında olacağını ve doların da 1.85-1.91 bandında olacağını düşünüyorum. Borsada hissesi olanlar, bu seviyelerde zarar realize etmemeliler ama bir iki haftanın oldukça sıkıcı ve stresli geçeceÄŸini de göz önünde bulundurmalılar. Fakat bir bakarsınız Merkozonti’ler bir araya gelir krizi çözerler ve artık hikaye deÄŸil gerçekçi bir program getirirler, o zaman daha umutlu oluruz.  İyi hafta sonları…