11:30
Endeks dün 68 binin altında bir kapanış yapmıştı. Bugün açılışını yaklaşık 300 puan yukarıdan yaptı. Çok hacimsiz ve gönülsüz bir yukarı hareket izledik. Bugün için, endeks çok fazla yön belirtmiyor. Saat 11:00 sıralarında bir miktar satış baskısı vardı ve endeks 68.100 seviyesine kadar geriledi. Fakat ÅŸu an 68.200 civarında yatay hareket ediyor. Endeks için ÅŸu an yön tayini yapmak zor olduÄŸundan bu tür durumlarda A ve B planınız hazır olmalıdır. daha önce gece yarısı verdiÄŸim yorumda belirttiÄŸim üzere kritik seviye 67.300’ün altında kapanıştır. Bu olursa, özellikle endekse yakın hareket eden kağıtlarda nakde geçmek gerekir. Ama ÅŸu an için bu olasılığı zayıf gördüğümü de belirtmeliyim.
Dolarda 1.5560 seviyesiniÅŸ görüyoruz. Tahminen 1.55 -1.57 aralığında kısa süreli bir hareket yapacaktır. Fakat henüz güçlü bir yukarı hareket sinyali vermiyor. Bu aÅŸamada kısaca görünüm böyle… Bugün biraz site ile uÄŸraÅŸacağız. Bir sonraki yorumu saat 17:00 civarında seans kapanmadan önce vereceÄŸim.
Dolar geçen haftaya 1.5185 seviyelerinden başladıktan sonra Perşembe gününe kadar yükselişini sürdürdü. Özellikle AB Merkez Bankası başkanı Trichet’in faizleri 1.25 seviyesinde bırakması ve gelecekteki faiz artırma olasılıklarına ilişkin net bir sinyal vermemesi, doların dünya piyasalarında hem Euro’ya hem de diğer paralara karşı değer kazanmasını sağladı. Bu nedenle TL karşısında da yükseldi ve geçen Perşembe itibariyle 1.5492 seviyesine kadar çıktı. Cuma günü ise, ABD’deki istihdam verilerinin açıklanmasıyla birlikte, dolarda düşüş vardı. Bu durum Dolar/TL kuruna da yansıdı ve Cuma günü doların kapanış değeri 1.5360 seviyesinden oldu.
Görünen o ki 1.55 seviyesinde önemli bir direnç var. Eğer dolar, uluslararası piyasalarda diğer paralara karşı çok güçlü olmazsa, TL’ye karşı da 1.58 seviyesini yukarı aşması zor görünüyor.
Teknik olarak, kısa vade için, 1.5150 ile 1.55 aralığındaki bantta dalgalanma bekleyebiliriz.
Orta ve uzun vade için baktığımızda ise, doların seviyesini, dolara olan arz ve talep belirleyecektir. Son zamanlarda dış ticaret açığının hızla artıyor olması, dolar talebini artırmaktadır. Fakat yılın ikinci yarısında ve özellikle de seçimden sonra, ekonomiyi soğutma çabaları başarılı olur da, ithalat talebi düşerse, doların 1.50 seviyesinin de altına indiğini görebiliriz.
Tersi olur da ekonomideki büyüme hızı devam eder ve cari açık artmayı sürdürürse, dolarda yukarı bir hareket görmek mümkün olacaktır.
Şu anki ortamda, geleceğe ilişkin olarak ekonominin yılın ikinci yarısında soğuyacağını düşündüğümden, doların yönünün aşağı olmasını bekliyorum. Fakat, AB’deki borç krizi derinleşir, Yunanistan’ın Euro’dan çıkması gibi olaylar olursa ve dolar uluslararası piyasalarda değer kazanmaya başlarsa, Türk lirasına karşı da değer kazanması söz konusu olacaktır. Bu tür durumlar olursa yeniden değerlendirme yapmamız gerekecektir.