Eline doları alan bozdurmaya gidince, dolar düştü deniyor!
Doğru mu bilemeyiz? Uygulamalarla söylemleri o kadar çok çelişir ve ayrışır bir toplum haline geldik ki rakamlar orta yere çıkmadan, bir yorum yapmak, pek gerçekçi olmayacak var sayımdan öte gitmeyecektir.
Burada en önemli nokta, hiç kuşkusuz satanların, her ne kadar toplumsal bir dayanışma gibi gösterilse de(!) oldukça cazip bir seviyeden satış yapmalarıdır. Buda aslında elinde döviz olanların, çok doğal bir ekonomik davranışı olsa gerekir…
İndikçe inen dolar 3,35’ler de durulur gibi oldu. Demek ki satanlar bu değerin altını pek cazip görmüyorlar ya da alıcılar bu değeri yatırım için uygun buluyor…
Önemli olan satıcıların, ne zaman alıcı durumuna geçeceklerdir!
Artık dolar talebi olmaz ve seviyeler hep aynı kalır demek, en büyük ”eko-yanılgı” olarak görülmelidir.
Mutlaka döviz borcu olanlar bu satışlara, ihtiyatla yaklaşmışlar ve bir rezerv oluşturmuşlardır. Eğer tüm birikimlerini TL ye çevirdiler ise mutlaka kurun düştüğü yerden, bu rezervlerini tekrar yerine koymak zorunda olduklarını düşüneceklerdir!
Dışarıdan, yani ihracat ya da turizm ve yatırım amaçlı artı giriş olmayan dövizin, içeride aramızda el değiştirmesinin, dış ticarette, cari açık veren bir ekonomide bir anlam ifade etmeyeceği düşünülmeden, bu tür davranışları, ekonomik çözüm olarak görmek, en büyük hata olsa gerekir…
Dış borçlarınızı, geçerli bir para karşılığında ödemek zorunda iseniz?
Bu gün bozdurulanlar, yarın ve elbette cazip bir seviyeden(!) aniden alışa dönerse? Sakın ola şaşırmayalım…