Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,4, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,2 arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 yılı haziran ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.
Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,4, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,2 arttı.
Haziran ayı sanayi üretim endeksindeki, takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada sanayinin alt sektörleri incelendiÄŸinde, Haziran’da geçen yılın aynı ayına göre madencilik ve taÅŸocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,1 düşüş gösterdi. İmalat sanayi sektörü endeksi yüzde 5,4 artarken elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,5 azaldı.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada ise sanayinin alt sektörleri incelendiğinde haziranda bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 1,7, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,4, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,6 arttı.
Sanayi üretimi, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış olarak bu yılın haziran ayında bir önceki aya göre 1,4 artarken, ana sanayi gruplarındaki en yüksek artış yüzde 11,9 ile sermaye malı imalatında görüldü.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2010=100 temel yıllı Sanayi Üretim Endeksi Haziran 2013 verilerini açıkladı.
Ana sanayi gruplarına bakıldığında, haziranda takvim etkisinden arındırılmış olarak yıllık bazda ara malı imalatı yüzde 0,9, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 6,5, dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 4,5, sermaye malı imalatı yüzde 13,8 artarken, enerji imalatı ise yüzde 1,6 azaldı.
Takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayinde yıllık bazda en fazla artış yüzde 36 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti.
İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada bu yılın haziran ayında bir önceki aya göre en fazla üretim artışı gösteren sektör yüzde 40,7 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı oldu. Bu sektörü, yüzde 19,8 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı ve yüzde 16,1 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı izledi.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, imalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, aynı ayda bir önceki aya göre en yüksek azalış yüzde 8,8 ile fabrikasyon metal ürünleri (makine ve teçhizat hariç) imalatında yaşandı. Bu sektörü, yüzde 7,1 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı takip etti.