Reel faizde sıfır çekmeye devam altın ve dövizde kayıp dönemi

Bu iki yatırım aracı geçen yılın en çok kazandıranları arasındaydı. Yukarıda yer alan tablonun sol kolonlarından biri yatırım araçlarının 2011 reel getirilerine ayrılmış. Artıda olan ve yüzde 10’un üzerinde reel getiri saÄŸlayan araçlar döviz ve altın yatırım aracı grubunda yer alıyor. Yatırım fonları, bono, repo ve mevduat olmak üzere TL bazlı faiz enstrümanları ve hisse senetlerinin kayıp yılıydı 2011.

KURDA KAYIP % 5: Ancak 2012 ile durum deÄŸiÅŸmeye baÅŸladı. Döviz ve altın artık yüksek oranda deÄŸer kayıplarına uÄŸruyor. Yarım dolar ve yarım Euro’dan oluÅŸan döviz sepetinin ilk çeyrekteki kaybı yüzde 5’i buldu.
Yeni yılla birlikte kayba uğrayan geleneksel yatırım araçlarından biri de altın. Hem dışarıdaki fiyatı geriledi, hem de döviz kuru geriledi. Bu çifte etkiyle birlikte geçen yılın en çok kazandıran yatırım aracı bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 3 dolayında reel bir kayıp yaşadı. Bu kaybın yılın geri kalanında da sürmesi halinde altın son 5 yıldır ilk kez zarar ettirecek.

HEDEF ŞİMDÄ°LÄ°K TAMAM: Döviz ve altının bu kayıpları karşısında TL yatırım araçları deÄŸer kazanıyor. Faizlerde çok az da olsa ÅŸimdilik reel bir getiri var. Ancak enflasyonda küçük artışlar bu getirileri negatife çevirmeye yetebilir. Bu açıdan getirilerin ne olacağı enflasyonun seyri yanında faizlerin seyrine de baÄŸlı olmaya devam edecek. Reel faizlerin bu durumu BaÅŸbakan ErdoÄŸan’ın “sıfır reel faiz” politikasıyla da uyumlu. Gösterge bononun ilk çeyrekte reel kazancı yüzde 0.55 olurken, 100 bin liralık 3 ay vadeli mevduatın ortalama faiz getirisi yüzde 0.28’de kaldı. Reponun getirisi de yüzde 0.22 düzeyinde.

BORSA BANKALARLA: Hisse senetlerinde geçen yılki eÄŸilimin tersi yaÅŸanıyor. Nasıl ki geçen yıl Türkiye piyasası dünyadan negatif yönde ayrışmıştı ve yıl pozitif ayrıştı. GeliÅŸen piyasaların ilk üç aydaki primi yüzde 13.6 düzeyinde gerçekleÅŸirken Ä°MKB’nin performansı yüzde 22’ye vardı. Dünyada olduÄŸu gibi Türkiye’de de borsayı banka hisseleri sürükledi.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir