GENEL seçimlerden piyasaların fiyatlara dahil ettiği sonuç çıktı. AKP’nin yeniden tek başına iktidara gelmesinin dışında hiçbir alternatif fiyatlanmamıştı. Bugün dolar 1.5550-1.5650 TL’ye inebilir. İMKB’de ise 65.700 ve 66.350 seviyeleri kritik direnç seviyeleri.
Genel seçimlerde AKP oylarını arttırarak yüzde 50.2’ye yükseltti buna karşın 550 milletvekilinin 326’sını çıkardı.
AKP’nin oylarını; 3. döneminde klâsik yıpranma payına rağmen; arttırmış olmasını başarı olarak kabul etmek gerek. Buna karşın, seçim sisteminin ve nüfus değişimlerinin getirdiği artılar ve eksiler var! Hem AKP, CHP için hem de bağımsız olarak meclise girenler için…
Aslında bu seçimde bağımsızlar, daha doğrusu kürt nüfusun tercihleri bağımsızları tahminlerin üzerine çıkardı. Milletvekillikleri bir yana oyların yarısından fazlasını almış bir AKP ve 30’dan fazla bağımsız seçilmiş milletvekili meclise girdi!
Seçim ihtimalleri nelerdi?
Bu sonuçların piyasalara olası yansımalarına bir göz atalım.
6 Haziran’da Vatan’daki yazımda muhtemel sonuçlara değinmiş ve bunların piyasalara olası yansımalarını dile getirmiştim:
“Seçim sonuçlarına dair piyasa yorum ve beklentileri neler diye bakıldığında AKP’nin alacağı;
I) 376’den fazla milletvekili: …
II) 330-376 arasında milletvekili: …
III) 330’dan az sayıda ancak tek başına iktidara yetecek sayıda milletvekili: Piyasalarda şu anda fiyatlanan olasılık. Yeni anayasa yapılacaksa bunun toplumsal mutabakatla yapılmasının önünü açan bu seçenek aynı zamanda tek parti “istikrarının” sürdürülmesi açısından da “makul ve tercih edilen alternatif” olarak kabul ediliyor.
IV) 267’nin altında milletvekili…”
Dün akşamki tahminler çok değişmemiş ise piyasalar bu sonucu büyük oranda “satın almıştı”. Bugünün ilk yarısındaki olası bir “seçim sonrası rallisi” çok da uzun sürmeyecektir. Bu ralli, geçtiğimiz 4-5 ayda sat(a)mamış olanlar için de iyi bir fırsat yaratacaktır. İlk bakışta kötümser bir tahmin gibi görünse de bu varsayım, görece olarak “gerçekçi” bir yaklaşım.
Neden mi?
Piyasa AKP’nin yeniden tek başına iktidara gelmesinin dışında hemen hemen hiç bir alternatifi “fiyatlamamıştı”. Yeni hükümet kurulduğunda, ekonomi kurmaylarında çok farklı bir değişim de beklenmiyor. Yeni dönemde 20 icracı bakanlık ve 4 başbakan yardımcılığından oluşan bir hükümet olacak. Peki ekonomi yönetiminde söz konusu ekonomi kurmaylarından çok farklı isimler görecekmiyiz? Görünen o ki hayır!
Olumlu hava kısa sürecek
O zaman da piyasa seçim sonuçlarına kısa bir süre ilgi gösterecektir! Sonrasında temel ekonomik verilere dönülecektir. Bizim dinamiklerimize bakılığında cari açık ve not artışı meseleleri öne çıkacaktır!
Küresel hava olumsuz olduğundan dolayı da not artışından çok “cari açık fiyatlanacaktır”! Hemen ilk günden değilse de sonraki günlerde küresel piyasalardaki dinamikler fiyatlanacaktır.
Piyasa katılımcıları yeni hükümetin kurulmasıyla öncelikle dümende kimin olduğuna ve hangi “rota” izleneceğine bakacaklardır. Büyük olasılıkla “kaptan” aynı olacaktır. Bu durumda da özellikle cari açık ile ilgili politikalar dikkatle izlenecek ve “fiyatlanacaktır”!
Dolar 1.56’nın altına inebilir
Eğer tedbirler gecikecek olur ise algılama, seçim sonuçlarına rağmen bozulacaktır!
Peki hemen ilk günden piyasalar nasıl bir tepki verebilir diye kısaca baktığımızda…
Dolar/TL kurları: TL’nin dolar karşısında 1.5550-1.5650 seviyelerine kadar değer kazanması ihtimali var. Ancak daha aşağısı şimdilik (hele ki doların, euro karşısında 1.40’ın da altına inme trendinde olduğu göz önüne alınacak olur ise) zor görünüyor.
İMKB 100 endeksi: 65.700 ve 66.350 seviyeleri iki kritik direnç seviyesi. Boşluklu bir yükselişle bu seviyelerden herhangi birine gidilecek olursa, çok da uzun olmayan gelecekte bu boşluk kapanacaktır!
Gösterge bono faizleri: Seçim sonuçlarına en pozitif tepkiyi verecek piyasa sabit getirili menkul kıymetler piyasası olacaktır. Gösterge bono faizlerinde yüzde 8.68 ve ardından da 8.47 bileşik seviyelerinin görülmesi ihtimali hayli yüksek!
Ali AĞAOĞLU