Piyasalardaki Son Durum…

Dün akÅŸam youtube’dan yapmış olduÄŸum canlı yayında borsa, dolar, dow endeksi ve Euro-dolar paritesi için ayrıntılı analiz verdim ve ayrıca faiz kararı konusundaki görüşlerimi aktardım. Ayrıca Nisan ayında baÅŸkan deÄŸiÅŸimi sonrasına iliÅŸkin fikirlerimi de açıkladım. Bu nedenle burada uzun bir yorum vermeyeceÄŸim.  Arzu edenler buradan youtube yayınını izleyebilirler. Bugün piyasalar güne olumlu bir baÅŸlangıç yaptı. Borsa dün 81.358 seviyesinden kapanmıştı ve açılış sonrasında 81.750 seviyesine kadar yükseldi. Åžu an 81.600 civarında bulunuyor. Dün yayında da belirttiÄŸim üzere, endeks son iki günde 80.250 seviyesine kadar düştükten sonra, iÅŸlem miktarı çok geriledi ve bu seviyeyi destek yaptıktan sonra, MB’nın faiz indirim kararı ile birlikte biraz yukarı gidip sonra geriledi ama, seans sonuna doÄŸru 81.500’e doÄŸru bir  yukarı hareket yaptı.

Teknik olarak bakıldığında, endeks için en güçlü direnç bölgesi 82.250 olarak karşımıza çıkıyor. Günlük grafiklerde, özellikle Zerrab olayının duyulmasıyla birlikte günlük bazda iÅŸlem miktarı 1.2 milyar lota ulaÅŸmış ve endeks düşüş yapmıştı. Bu aÅŸamadan sonra yer yer gelen satışlar endeksi 80.250 seviyesine kadar düşürmüştü. Yukarı yönlü hareket baktığımızda, çok güçlü bir alım görmüyoruz. 82.250 seviyesinin yukarı aşılması için günlük bazda en az 950 milyon lotluk bir yükseliÅŸ görmemiz lazım. Bu tür bir yükseliÅŸ olabilir mi sorusunun cevabını ise, teknik göstergelerden ziyade temel göstergeler cevaplayabilir. Temel olarak, ortama baktığımızda FED kararı sonrasında geliÅŸmekte olan piyasalara (GOP) para akışı oldu ve risk iÅŸtahında artış gördük. Fakat son 3-4 gündür bu risk iÅŸtahında bir miktar zayıflama var. Bunu da MSCI GOP endeksinin geri çekilmesinden anlıyoruz. G. Afrika, Brezilya borsalarında da gerilemeler vardı. Bu arada VIX (stres endeksi) oldukça düşük seviyelere geriledi. Bu durum FED’in kararının fiyatlara belirgin ölçüde yansıdığını gösteriyor.  Merkez Bankamızın faiz kararı sonrasında, ÅŸu an en önemli olan iki konu var. Bir tanesi yeni seçilecek BaÅŸkan ne yapacak? Ä°kincisi de Moodys Nisan’da notumuzu gözden geçirecek.

Yeni BaÅŸkan kim olur bilemiyorum ama kim olursa olsun, faizlerin hızlı indirilmesine karşı çıkacak biri olmayacaktır ve belki de Nisan ve Mayıs toplantılarının toplamında koridorun üst bandında 200 baz puanlık bir indirim gelebilecektir.  Böyle bir ÅŸey yapılırsa neler olur? Bu soruya cevap vermek için ekonomist olmaya da gerek yok. Faiz lobisi (tasarruf sahipleri) faizin enflasyonun altında kalacağını anlayınca kendilerini enflasyondan koruyacak araçlara yönelirler. Bu durum sadece bir açıdan yapılan deÄŸerlendirmedir. Atilla YeÅŸilada bugünkü yazısında konuya ayrıntılı deÄŸinmiÅŸ. Espri yaptığı kısımları geçerseniz, özellikle son 3 paragrafta yazdıkları benim burada tekrar konuyu anlatmama gerek bırakmıyor. Atilal YeÅŸilada’nın yazısını burayı tıklayarak okuyabilirsiniz.

Ä°kinci konu ise Moodys’in gözden geçirme vaktinin Nisan ayında gelecek olmasıdır. Åžu an bizi negatif izlemeye almış durumda ve uzun bir süredir negatif izlemedeyiz. Eminim, BaÅŸkan seçimini ve BaÅŸkan’ın yaklaşımını görmek isteyeceklerdir. Ayrıca unutmayalım ki Derecelendirme kuruluÅŸları maalesef sadece ekonomik verilere göre karar vermiyorlar. Siyasi riskleri de deÄŸerlendiriyorlar ama siyasi kararlar da verebiliyorlar. Uzun zamandır ABD ile aramızda buzlar var. Unutmayalım ki; Moodys, Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyeye getirdiÄŸini açıkladığında, Beyaz Sarayda Obama ve ErdoÄŸan el sıkışıyordu. Moodys’in bizi yatırım yapılabilir seviyeye yükselteceÄŸini, üstelik de Obama-ErdoÄŸan görüşmesinin yapıldığı gün notumuzun yükseleceÄŸini genç yaÅŸta kaybettiÄŸimiz, rahmetle andığımız, yıllarını kamuda geçirmiÅŸ olan  duayenimiz ve büyüğümüz Ali Ä°hsan Gelberi tam 5 ay önce söylemiÅŸti. Moodys,  Haziran ayında büyük olasılıkla yeni bir seçim veya baÅŸkanlık seçimini de bahane ederek notu düşürebilir. Gerekçe ne olursa olsun, bir not düşüşü siyasi bir karar olarak algılanacak ve yorumlanacaktır.

Temel analiz durumu böyle iken, Zerrab stresi devam ederken, borsayı çok yukarılara taşıyacak olan pürüzsüz bir hikaye bulmak zor görünüyor. Bu nedenle, borsanın en iyi olasılıkla 82.250 seviyesini yukarı geçip 83.500’e kadar yükselebileceÄŸini söyleyebiliriz  ama 84 bini geçip 90 bine gideceÄŸini söyleyemeyiz.   Bunun en en en iyi senaryo olduÄŸunu tekrar vurgulayayım. Ama normal senaryo, endeksin 82.250 civarına kadar yükselip bu seviyenin üzerine çıktığında satış baskısının oluÅŸması olabilir. Bu nedenle uzun vadeli iyi hisseler bir kenara, kısa vadeli al-sat yaparken, veya orta vadeli pozisyon açarken STOP belirlemek çok önemli olacaktır. Endeks bir ÅŸekilde yeniden 81 binin altında kapanış yaparsa, bu sefer 80.250 seviyesinde tutunamayabilir. Bunu da bir kenara yazmak gerekiyor.

Dolar/TL kurunda ise, ÅŸu an bir stres yok. Büyük olasılıkla doların dibi 2.83-2.87 aralığında oluÅŸacaktır. Yani 2.83’ün altını beklemiyorum ve en az 2-3 vadeli olan portföylerde döviz oranı artırılabilir.

Bol kazançlı bir gün olması dileÄŸiyle…

 

NOT: ANKARA (9-10 Nisan) , ISTANBUL (16-17 Nisan) ve Ä°ZMÄ°R(7-8 Mayıs) eÄŸitm kayıtları açıldı. Daha önce bana soranlar ve ilgilenenler aÅŸağıdaki linkten veya web sitesinin sağında verilen banner’ları tıklayark kayıt yaptırabilirler. Ama ÅŸunu söyleyeyim ki; eÄŸitime katılma kararı vermeden önce, kayıt formunun başında verdiÄŸim Mehmet Ali Küçüker’in hikayesini okuyunuz. O’nun kadar disiplinli ve sabırlı olacağınızı düşünüyorsanız katılımda bulunun. Herkes eÄŸitimden farklı faydalar saÄŸlarken, bazıları hiç fayda saÄŸlayamayabiliyor. Mehmet Ali bey, 37 iÅŸleminin 32’sinde kar, 5’in de stop yapmış. Ama bunu nasıl yaptığını kendisi çok güzel anlatmış…

Eğitim Kayıt Linki 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir