Piyasalarda Karşı Rüzgarlar

En son yorumumu geçen hafta yapmış ve pazar günü de bülteni sizlere göndermiştim.

Geçen pazartesi akÅŸamı Bloomberht’de Barış Esen ve Ali AÄŸaoÄŸlu ile yaptığımız Küresel Piyasalar programında da MB’nın faiz kararı, borsa ve dolar konusundaki görüşlerimi aktarmıştım. O gece gözümde  bir kanlanma olmuÅŸtu. GeçmiÅŸ oldun dileyen herkese çok teÅŸekkür ederim. Ardından iki gün Ä°stanbul dışındaydım. Bir süre bilgisayardan uzak kalmam gerekiyordu. Bu yüzden bugünkü yoruma kadar baÅŸka yorum ve analiz veremedim. Tabi bu sırada piyasalarda aÅŸağı yukarı hareketler vardı. Kısaca özetlemek gerekirse;

  • Salı sabahı Mehmet ÅžimÅŸek’in Bakanlar Kurulunda görev almasıyla piyasalar coÅŸtu ama yayında da söylediÄŸim  üzere, bu aÅŸamadan sonra Onun yer alması ya da almaması çok önemli olmasa da, piyasa sert bir artış yaparak, satış için fırsat yarattı diye düşünüyorum. En fazla gidebileceÄŸi yer 81.500 civarıydı fakat 80 binin sınırından döndü. Åžu an 78.350 civarında bulunuyor.
  • DiÄŸer taraftan önceki gün ABD’de savcı Pret Bharara’nın Reza Zarrab hakkında, 50 milyon dolarlık kefaletle tahliye talebine karşı yazdığı gerekçeler yayınlandı ve bu durum baÅŸta kamu bankaları olmak üzere borsa genelinde satışlara sebep oldu.
  • Dış koÅŸullara baktığımızda ise, genel olarak küresel borsalarda yukarı yönlü bir seyir hakimdi. Geçen hafta FED’in Haziran’da faiz artışı yapabileceÄŸine iliÅŸkin olarak FED üyelerinin açıklamaları sonrasında düşüşler vardı ama bu hafta bir toparlanmadan bahsedebiliriz. ABD’de veriler açıklanmaya devam ediyor. Bugün GSYH verisi açıklanacak. Ä°lk açıklama birinci çeyrekte %0.5 artış vardı ama bugün açıklanacak ikinci tahminin %0.9 olması bekleniyor. Daha iyi bir veri gelmesi borsada satışa, dolar’da da artışa sebep olabilir.

Aşağıda  borsanın günlük grafiğini görüyoruz.

BIST-27 Mayis

Bu grafikte görüldüğü üzere sert bir yükseliÅŸ vardı, fakat yükseliÅŸin yarısından fazla geri çekilme oldu. Yeni bir ralli baÅŸlayabilmesi için ilk yükseliÅŸten sonra endeksin 79 binin altına gerileme yapmadan 80 binin üzerine çıkmalıydı. Fakat burada haber etkisinin çok net olduÄŸu görülüyor. Bu aÅŸamada borsanın yeni bir yükseliÅŸ hareketine baÅŸlayıp devam ettirmesi zor. En iyimser tahminle, 77.500 ile 80 bin aralığında dalgalanmanın devam ettiÄŸini görebiliriz.  Fakat yeniden 77 bin seviyesinin altına gerileme olursa devamı gelebileceÄŸi için temkinli olmakta fayda var.  Borsa dediÄŸimiz yer, ülkedeki büyümeyi, ÅŸirketlerin satışlarının ve karlılığının artmasını satın alır. Hem dış dünyada açıklanan ilk çeyrek bilançolar hem de Türkiye’de açıklanan bilançolar beklentilerin altında kalmıştı. Åžu an Merkez Bankası ekonomik ÅŸartlardan bağımsız olarak faiz indirime devam edecek gibi görünüyor. Bu durum yabancı tarafından sıkça vurgulanan bir konu olup, önümüzdeki dönemde para politikası Türkiye için çok daha önemli hale gelecektir. Yeni Merkez BAnkası BaÅŸkanı Murat Çetinkaya göreve geldiÄŸinde koridoru simetrik yapacaklarını belirtmiÅŸti. Bu durumda orta bandı (Politika faizini) sabit bırakacağını varsayarsak koridorun üst bandının 7.75 seviyesine kadar düşürülmesi gerekiyor. Dolayısıyla gelecek iki toplantıda 50’ÅŸer baz puanlık indirim bekliyorum. Fakat eÅŸanlı olarak FED’de faiz artırımına doÄŸru giderken, burada faizler düşürülmeye devam ederse, makro dengelerin bozulabileceÄŸi endiÅŸesiyle yabancıların bunu hoÅŸ karşılamayacağını biliyoruz. Bir kurum, ileride MB’nın yeniden faiz artırmak zorunda kalabileceÄŸini de yazdı. Dolar endeksi (DXY)  92’nin altından 95.60’a kadar çıktı ve ÅŸu sıralar 95.24 seviyesinde bulunuyor. Yani küresel olarak dolara talep var. Fakat son birkaç gündür, 95.65 seviyesinden 95’e kadar gerilediÄŸi için hem Mehmet ÅžimÅŸek etkisi hem de DXY endeksindeki geri çekilme nedeniyle dolar 2.93 seviyesinin altını gördü. Åžu an 2.9450 seviyesinde bulunuyor. Tahminen 2.93 desteÄŸinde tutunacak görünüyor. Fakat 2.90’a doÄŸru gelirse 3.00 TL seviyesinden satışa geçmiÅŸ olan yerliler yeniden alıma geçebilir. Makro dengelere baktığımızda hem turizm gelirleri düşüyor hem de petrol fiyatları 50 doları gördü. Bu durumlar cari açığımız açısından negatif geliÅŸmelerdir ve dolar üzerinde orta vadede baskı yaratmaya devam edebilir. Buna bir de düşürülen faizler ile birlikte, iç talepteki canlanmanın enflasyonu da yukarı itebileceÄŸi beklentisini eklerseniz, makro açıdan borsa cazip görünmüyor. Her ne kadar TÃœFE düşmüş olsa da, çekirdek TÃœFE hala yüzde 9’lar civarında olup, gıda fiyatlarındaki aÅŸağı yönlü hareketin baz etkisi ortadan kalktıktan sonra enflasyonda yeniden yukarı yönlü hareket görülebilir ve bu durum dolar/TL kuru üzerinde ekstra baskı yaratır.

Sonuç olarak, borsa açısından bugün saat 15:30’da açıklanacak olan ABD 1. Çeyrek GSYH verisi önemlidir. Bu veriden sonra, verinin durumuna göre dolarda ve borsada sert hareketler görebiliriz. Bu veri açıklanana kadar endeks 78.200 civarında dalgalanmaya devam edebilir. Dolarda ise 2.94-2.95 aralığında hareket görürüz. Ama veri açıklandıktan sonra ki; aynı anda GSYH deflatörü ve Tüketici harcamaları da açıklanacak. Güçlü bir veri borsayı aÅŸağı, doları yukarı çeker. Zayıf bir veri ise doları 2.93 altına çekebilir ama orta vadeli yükseliÅŸte olan ana trendin deÄŸiÅŸmesini beklemem. Zayıf veri durumunda Borsada yeniden 79 bin üzeri görülebilir. Bu durumda piyasa yeniden kar satışı yapmayı seçebileceÄŸi için yatırımcılar veri sonrasında ani kararlar vermemeliler…

Herkese bol kazançlı bir hafta olması dileÄŸiyle… Cumanız mübarek olsun.

“Piyasalarda Karşı Rüzgarlar” ile ilgili 6 yorum

  1. segili hocam size attığımız twetleri barış bey okumadı yada okuyamadı,,dr barış esen dedik yine okumadı ,,tekrar tekrar çok geçmiş olsun allah sizi kem gözlerden korusun hocam.,hayırlı cumalar,,

    hocam kısa vade bu fiatlardan dolar almaya başlanırmı,,diye sorsam,,ne dersiniz

    1. yayında çok fazla twit geliyor ve program süresi de kısıtlı olduÄŸu için bazen okuyamıyor. Kasıt kesinlikle yok. Şüpheniz olmasın. DOlar konusu size kalmış…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir