Piyasalarda Dış Etkenler Ağırlıkta

Dün akÅŸam 21:00’de yaptığım youtube yayınında  piyasaları genel olarak deÄŸerlendirdim. Yayını buradan izleyebilirsiniz. Bu yayında öne çıkan noktalar şöyleydi;

  1. FED BaÅŸkanı Yellen’in önceki gün verdiÄŸi “2016’da bir faiz artışı” mesajı piyasaların hareketlerini belirledi. Dün ABD endekslerinde %1 civarında düşüşler oldu. Dow endeksi %1.07, S&P endeksi ise %0.97 aÅŸağıda kapattı. Bu sabah Avrupa genelinde %0.30-0.50 aralığında düşüşler var. BIST-100 endeksi de düne göre %0.45 aÅŸağıda bulunuyor.
  2. Dolar/TL kurunda dün 3 TL’nin üzerine hareket vardı. Bu hareketin tamamıyla dolar endeksinden (DXY) kaynaklandığını söyleyemeyiz. Dün ayrıca Merkez Bankası’nın enflasyon raporu da BaÅŸkan Murat Çetinkaya tarafından sunuldu. Görünen  o ki faiz koridorunun simetrik bir hal alması kararı devam ediyor ve bu ileriki aylarda da faiz indirimlerinin devam edeceÄŸi mesajı olarak algılandı. Moodys hakkındaki görüşlerimi daha önceki yazılarımda belirtmiÅŸtim.
  3. Yayında da belirttiÄŸim üzere, Deutsche Bank ile baÅŸlayan stres piyasaları vuruyor. Buna bir de Commerzbank eklendi. Çok ilginçtir ki Avrupa’nın en güçlü ekonomisi olan Almanya’nın bankaları birer birer dökülüyor. Bundan 1 ay kadar önce de Ä°talyan Bankaları ile ilgili sorunlar ve dedikodular nedeniyle çok ciddi sıkıntılar olmuÅŸtu. Åžunu net bir ÅŸekilde vurgulamalıyız ki; Avrupa Bankacılık sistemi ciddi anlamda can çekiÅŸiyor. Hele ki Ä°talyan Bankalarından da sıkıntıların gelmesi olasılığı çok yüksek. Åžu an dünyadaki negatif faiz ortamı bankaların elini kolunu baÄŸladı ve ÅŸu ana kadar vücuda enjekte edilen bol para morfininin yan etkileri görülmeye baÅŸlandı. Avrupa’daki bankacılık sistemi sorunlarının bitmesini beklemek saflık olur. Ä°leride yeni ve daha güçlü dalgalarla bu sıkıntı ortaya çıkabileceÄŸi için küresel piyasalarda kırılganlık yüksek. Birçok uzman zaten küresel tahvil balonuna iÅŸaret ediyor. Aslında pek bilinmeyen bir nokta daha var. Ä°talya, Ä°spanya, Portekiz gibi borçlu AB ülkelerinin bankalarından Alman Bankalarına büyük mevduat kayması olmuÅŸtu. Ä°leride bu konuda da sıkıntılar çıkacak. Çünkü bu ülkelerin merkez bankaları Alman merkez bankasına borçlu durumdalar. T2 denilen bu sistemdeki geliÅŸmeler sıkıntı verici. Sonuç olarak küresel ekonomiler kaygan bir zeminde hareket ederken, FED’in de faiz artırımına gidecek olması, zeminin kayganlığını daha fazla artırıyor.

Bu sabah BIST-100 endeksi yaklaşık 450 puan düşüşle açıldı. Zaten dün akÅŸamki yayında ABD endekslerine baÄŸlı olarak bu tür bir açılış olabileceÄŸini belirtmiÅŸtim. Bu aÅŸamada, BIST-100 endeksin 76 bine kadar geri çekilme ve bu seviyede destek bulmaya çalışma hareketleri görebiliriz. 76 bin seviyesinin altında kapanış durumunda ise, 75 bin seviyesi ilk destek olacaktır. Ama bu destek seviyesi güçlü duruyor. Güçlü olsa da, küresel borsalardaki geliÅŸmelere baÄŸlı olarak “kırılmaz” seviyeler deÄŸil. Hu aÅŸamada borsanın yukarı dönüp saÄŸlıklı yükseliÅŸ yapabilmesi için, küresel borsaları yukarı taşıyacak geliÅŸmelerin olması lazım. ÖrneÄŸin Deutsche Bank’ın kurtarılmasına dair giriÅŸimler bu tür bir etki yaratır. Ayrıca FED’in geri adım atmasını gerektirebilecek çok kötü ABD verileri de benzer etki yaratabilir. Fakat ÅŸu an için genel olarak borsalardaki hava olumsuz ve ÅŸu an itibariyle DAX endeksindeki gerileme %2’ye yaklaÅŸtı. Bu nedenle 76 bin seviyesi aÅŸağı kırılabilir. Åžu an alım yönünde olmamak gerekir.

Dolar/TL kuru ise 3.0099 seviyesinde bulunuyor. 3 TL’nin üzerine geldiÄŸi için 3.03-3.05 aralığına kadar yükselmesi olasıdır. 2.9750 seviyesi aÅŸağı kırılmadıkça genel trend yukarı yönlü olacaktır.

Herkese bol kazançlı bir gün olmasını dilerim… Hayırlı cumalar…

“Piyasalarda Dış Etkenler Ağırlıkta” ile ilgili 1 yorum

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir