Çin’de enflasyonun yavaÅŸlaması ve Ä°talya’da BaÅŸbakan Silvio Berlusconi’nin istifası piyasaları olumlu etkiliyor.
Bu geliÅŸmelerin etkisi ile hisse senetleri yükseliÅŸi üçüncü güne taşırken, baz metaller deÄŸer kazandı. ABD endeks vadelileri düşerken, ABD Hazine tahvilleri deÄŸer kazandı. MSCI Tüm Ãœlkeler Dünya Endeksi Londra saati ile 08:06’da yüzde 0.4 yukarıda seyrederken, Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.8’lik bir sıçrama gerçekleÅŸtirdi. Aralık vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı, dünkü yüzde 1.2’lik yükseliÅŸin ardından yüzde 0.5 geriledi. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilinin faizi üç baz puan düştü. Euro dolar karşısında yüzde 0.3 düştü. Kore para birimi won, Kore’de iÅŸsizlik oranının düşmesinin ardından üç günde ilk kez deÄŸer kazandı. Nikel ve kalay metallerinin her biri yüzde 1.1 yükselirken, Brent türü ham petrol yükseliÅŸini beÅŸinci güne taşıdı.
Çin’de tüketici fiyatları enflasyonu, Eylül ayındaki yüzde 6.1 seviyesinden Ekim ayında yüzde 5.5’e yavaÅŸlarken, üretici fiyatları ekonomistlerin tahminlerinden daha düşük çıktı. Enflasyondaki bu yavaÅŸlama, hükümete ekonomiyi soÄŸutmak için aldığı tedbirlerde gevÅŸemeye gitme fırsatı saÄŸlayabilir. Ä°talya’da Berlusconi, ülke tahvillerinin faizinin euro döneminin en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, gelecek hafta parlamentonun kemer sıkma tedbirlerini onaylaması sonrası istifa edeceÄŸini kaydetti.
Citigroup Inc.’nin Hong Kong ofisinden ÅŸef Asya stratejisti John Woods, “Åžimdi enflasyonun gevÅŸemekte olduÄŸunu görüyoruz. Bu durum, Asya merkez bankalarının daha fazla büyüme yandaşı stratejiye geçebileceÄŸini iÅŸaret ediyor,” dedi ve “Piyasalar, Avrupa’da siyasi belirsizliklere yönelik kısa vadeliçözümleri olumlu karşılayacak” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
BloombergHT