Hindistan’da açıklanan PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) son 6 ayın
zirvesine çıkarken, Çin’de de 50 seviyesinin altında açıklanan figure bu kez 50 seviyesinin üstüne çıktı. Piyasaların kapalı olduÄŸu günde gelen haberlere verilen tepki de geç oldu. PMI, büyüme verisine öncü olarak kabul ediliyor ve öncü bir veri görevi görüyor. 50 seviyesinin üstünde gelen veriler geniÅŸlemeye iÅŸaret ederken, bu seviyenin altında kalanlar ise daralmaya vurgu yapıyor. Asya PMI’larından sonra Avrupa PMI verileri de beklentileri aÅŸtılar, özellikle 50’nin altında kalsa da Almanya PMI verisinin beklentileri aÅŸması Avrupa adına moral oldu. Bugün ABD’de açıklanacak bir diÄŸer öncü büyüme verisi olan ISM izlenecek ve son dönemde beklentileri aÅŸan ekonomik veriler aşıklayan ABD’nin bunu bir kez daha tekrarlayıp tekrarlayamayacağı izlenecek.
Büyük global piyasaların kapalı olduÄŸu günde düşük hacimle Alman Dax Endeksi % 3 yükselerek 6.075 puana tırmandı. Ä°talya ve Ä°spanya gibi ülkelerde ise artış % 2 civarında gerçekleÅŸti. Yurt içinde ise faiz ve kurdaki gerginliÄŸe baÄŸlı olarak Ä°MKB 100 Endeksi günü tepe seviyelerden tamamlayamadı. 51.711’e kadar çıkan endekste kapanış 51.340 seviyesinden ve hacimsiz ÅŸekilde yapıldı.
MSCI Asya Endeksi % 1.7 yükselirken Asya cephesinde de önemli aktörler henüz oyuna dahil olmadılar. Çin, Japonya, YenÅŸ Zelanda ve Tayland’da bugün piyasalar tatil nedeniyle kapalı. 10 Asya para biriminden oluÅŸan ADXY Endeksi % 0.14 artış gösterirken Avustralya ve Yeni Zelanda Doları ise Dolar’a karşı son 3 haftanın zirvesindeler. Risk iÅŸtahındaki canlanma umutlarına baÄŸlı olarak kuvvetlenen Euro/Dolar 1.2986 ile % 0.4 yükselirken Türkiye’nin de içinde bulunduÄŸu GeliÅŸen Piyasa kurlarını olumlu etkiliyor. Güney Afrika Randı % 0.24 yükselirken Rus Rublesi % 0.68 artışta.
Merkez Bankası’nın iki partide kura müdahale ettiÄŸi günde Dolar/TL deÄŸiÅŸim göstermezken güne 1.8868’ten baÅŸlıyor, Euro/TL 2.45’in üzerinde ve Sepet Kur 2.1686’da. Bugün bankanın ekonomistlerle olan toplantısında vereceÄŸi mesajlar izlenecek.
Faiz cephesinde ise gecelik faiz oranlarının yükseliÅŸi ve bunun da kısa vadeli bonolara etkisi izleniyor. Bankacılık sektörünün bileÅŸik fonlama ortalaması % 9.6’ya tırmanarak sıkılaÅŸtırma baÅŸladığından bu yana en yüksek düzeye tırmandı. Bugün de 5 milyarlık haftalık repo dönüşü olan piyasaya politika faizi olan % 5.75’ten fonlama yapılmaz ve banka bugünü de istisnai ilan ederse bileÅŸik fonlama yükselmeye devam edecek. Bugün Aralık ayı enflasyon verisi takip edilecek.
EMTÄ°ADA BEKLENTÄ°LER KARIÅžIK
Dün kapalı olan uluslararası meta borsalarında bugün işlemlere başlandı.
Petrol cephesinde Ä°ran ve ABD gerginliÄŸi fiyatlanıyor. Ekonomik verilerin de moral verdiÄŸi ABD tipi ham petrol varil başına 100 Dolar’ın üzerine çıkarken, Brent petrol 108.79 Dolar’a sıçradı. Dolardaki deÄŸer kaybı sürerken Dolar Endeksi 80 seviyesinin altına kaydı ve deÄŸerli metaller bundan faydalanıyor. Spot altın 1.589 dolara çıkarken spot gümüşte % 2’lik yükseliÅŸ ile beraber ons başına 28.44 Dolar ekranlara yansıyor. Büyüme sevincinin yansıdığı bir diÄŸer metal de % 1.59 ile bakır oluyor. BuÄŸday ve mısır gibi tarım emtiasında da morallenen alıcılar fiyatları % 1’den fazla yukarı itiyorlar. Son gelen verilere göre emtia cephesinde iÅŸler karışık.
Fon yatırımcıları 28 Aralık ile biten haftada emtia fonlarından 936 milyon
Dolar çekerlerken, hedge fon pozisyonları olarak addedilen spekülatif pozisyonlar AÄŸustos 2010’dan bu yana en hızlı artışı gösterdi, % 18 artan uzun poziyonlar 536 bin kontrata yükseldi. Uzun pozisyon bir varlığın yükseleceÄŸi yönünde yapılan alımlara verilen ad olarak biliniyor.
AA