Piyasalar Yeni Bir Haftaya BaÅŸlarken

Borsanın geçmiş düşüşleri ile geçen hafta ve bunun öncesinde görülen en yüksek seviyeye göre düşüşlerini karşılaştırdığımızda ilginç bir tablo ortaya çıkıyor. ..

bist-100-29-eylul 2014

Borsanın geçmiş düşüşleri ile geçen hafta ve bunun öncesinde görülen en yüksek seviyeye göre düşüşlerini karşılaştırdığımızda ilginç bir tablo ortaya çıkıyor.  Endeks son 15 gündür düşüş trendinde bulunuyor ve 82 bin seviyelerinden başlayan bu düşüşte kayıplar yüzde 10’u geçti. Dolar bazında bakıldığında ise, kayıplar yüzde 15’e yaklaştı.  Son bir iki yılda daha önceki sert  düşüşlere baktığımızda ise 17-25 Aralık döneminde zirve seviyelerinden dip seviyelere düşüşler yüzde 17-20 arasında olmuş. Şu anki ortamı o dönemle karşılaştırmak çok anlamlı değildir. Bernanke’nin tahvil alımını azaltacaklarını açıkladığı Mayıs dönemi ile  gezi olayları çakışmıştı. Bu nedenle net etkiyi ortaya çıkarmak zor. Yine de, yukarıdaki grafik bazı fikirler verecektir. Bu grafikte geçmiş sert düşüşlerin zamanları ve ne kadar düşüş olduğu görülüyor.

GrafiÄŸin en alt kadranında PROC(20)  göstergesi bulunuyor. Bu göstergede 20 gün önceye göre BIST-100 endeksinin ne kadar düştüğü veya yükseldiÄŸi veriliyor.   PROC penceresindeki kadranda yatay mavi çizgi yüzde 10 düşüş çizgisidir. Gezi+Bernanke’nin açıklamaları dönemi ve 17-25 Aralık dönemleri hariç BIST-100 endeksi 20 günlük süre içinde yüzde 10’dan fazla düşüş yapmamış. Fakat ÅŸunu da belirtelim ki, FED tutanaklarında tahvil alımına son verileceÄŸi tartışması sert düşüş yarattıktan sonra, yükseliÅŸ hızlı olmuÅŸ. Öte yandan 17-25 aralık operasyonlarından sonra toparlanma çok uzun sürmüş. Bunun nedeni de seçim öncesinde olmamızdı.

Bu hafta bittiğinde, düşüşün başladığı 82 bin seviyesine göre 20 gün dolmuş olacak.  Grafikte net bir şekilde görüldüğü üzere gezi olaylarında (Bernanke’nin açıklaması da dahil) yüzde 20’ye yakın düşüş gerçekleşmiş.  17-25 Aralık döneminde ise izleyen 20 gün içinde en fazla yüzde 15 düşüş olmuş. Peki şu an borsamız neden düşüyor? Bunun en önemli sebebi, ABD’de faizlerin 2015’in ilk yarısında artmaya başlayacağı beklentisiyle doların yuvasına dönmeye başlamasıdır. Bizim ülkemiz kırılgan beşli içinde yer aldığı için, TL en fazla değer kaybeden para birimlerinden biri oldu. Şu anki düşüş adeta Ağustos 2013’te FED toplantı tutanaklarında, tahvil alım programına son verileceğinin açıkça belirtildiği dönemdeki düşüşe benziyor ve en doğru karşılaştırma o dönemle yapılacak karşılaştırma olabilir.  Şu anki dönemin özelliği ise, tahvil alım programına göre daha reel bir endişenin varlığıdır ve bu da ABD faizlerinin artmaya başlaması olasılığıdır. Bu süreç uzun sürmeyecektir. 20 günlük bazda borsadaki düşüşün yüzde 10-15 arasında olması mümkün olabilir. Yani bu hafta içinde 70.000-73.000 aralığının görülme olasılığı vardır ama bu seviyelerin görüleceğine dair garanti  veremem. Bunca yıllık tecrübem bana, borsada orta vadeli alım zamanının yaklaştığını söylüyor.

Fakat bu hafta sonu Cuma günü FITCH’ten gelecek not açıklaması öncesinde piyasaların güçlü bir yukarı trend baÅŸlatması olasılığı zayıftır. Dolayısıyla bu hafta borsanın dip çalışması yapmasını yer yer yine satış baskısıyla endeksin gerilediÄŸini görebiliriz. Bu aÅŸamada 76.500 seviyesi önemli bir direnç olmuÅŸ durumdadır ve bu hafta bu direncin  kendini göstermesi beklenir. Bu hafta Avr. merkez Bankası BaÅŸkanı Draghi’nin mesajları önemli olacaktır. AMB’nın varlığa dayalı menkul kıymet ve ipotekli bono alımlarını açıklaması bekleniyor.

Bu sabah dolar 2.27 seviyesinin üzerinde bulunuyor. Euro/Dolar paritesi ise 1.2750’yi aÅŸağı kırdı ve 1.2670 seviyesinde bulunuyor. Dolar endeksi (DXY) 85.75’e kadar çıktı. ABD vadeli endeksleri yüzde 0.22 aÅŸağıda olup, bu sabah döviz kurlarındaki bu geliÅŸmeler nedeniyle borsada düşüş yönünde açılış görebiliriz. Endeks 73.750-74.000 aralığını görebilir. Geçen haftayı 74.632 seviyesinden kapatmıştı. PÄ°yasanın gün içindeki yönünü yine dolar/Tl kurundaki hareketler belirleyecektir.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir