Dallas FED BaÅŸkanı Fisher’in yeni geniÅŸleme olmayacağı yönündeki kendi mesajını tekrar etmesi Dolar’a deÄŸer kazandırdı. Büyümenin kompozisyonunu merak edenlerin inceledikleri ISM Hizmetler Endeksi beklentilerin üzerinde yükselmesine raÄŸmen detayları beÄŸenilmedi. Ä°stihdamda gerileme yaÅŸanırken diÄŸer bir alt endeks olan fiyatlar kalemi yükseldi ve enflasyona iÅŸaret etti. Dolar Endeksi 79.43’ten fiyatlanırken S&P 500 Endeksi günü % 0.39 gerilemeyle 1.364 puandan tamamladı. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Endeksi %0.86 gerildi. Yıl başından bu yana % 31 yukarıda olan ve ABD piyasalarını taşıyan Apple dün % 2’den fazla düştü. ABD cephesinde Åžubat ayına iliÅŸkin açıklanacak Tarım Dışı Ä°stihdam verisi izlenecek ve o zamana kadar yatırımcılar ciddi kısa vadeli pozisyonlar açmak ya da var olanları kapatmak istemiyorlar.
ASYA’DAN PARA BÄ°RÄ°MLERÄ°NE
Dün Çin’deki 5 yıllık plan sonrasında düşmek için bir sebebi olan bölgede bugün de düşüşler sürüyor. Çin’de psikoloji hemen toparlanmazken Åžanghay BileÅŸik Endeksi % 1.43 aÅŸağıda. DiÄŸer yandan Yuan’ın iÅŸlem gördüğü bandın geniÅŸletilmesi gündemde. Günlük bazda, günün sonunda Merkez Bankası tarafından % 0.5’lik limitlerle aÅŸağı ya da yukarı yönetilen fiyatların böylece ekonomik geliÅŸmeleri daha iyi yansıtacağı düşünülüyor. 8 gündür üst üste likiditenin yükseldiÄŸi ülkede para piyasaları çoÄŸunlukla rahatlarken
Dolar / Yuan 6.3092’de ve deÄŸiÅŸim görülmüyor. % 0.12 deÄŸerlenerek bölgedeki negatif algılamaya katkısı olan Yen ile beraber Nikkei 225 Endeksi de ihracatçı ÅŸirketlerin omuzlarında % 0.63 geriliyor. 81.46’da bulunan Dolar/Yen cephesinde Mayıs’tan bu yana spekülatörlerin CFTC’ye yollanan bilgiler
ışığında ilk kez yende kısa pozisyona geçtikleri görülüyor. Kısa pozisyon bir varlığın fiyatının düşeceÄŸi yönünde alınan pozisyona verilen ad olarak biliniyor. DiÄŸer tarafta Euro/Dolar cephesinde de kısa pozisyonların azalmasına raÄŸmen hala 100 bin kontratın üzerinde olduÄŸu görülüyor ve 28 Åžubat itibariyle 18 milyar Dolar’dan fazla büyüklüğe iÅŸaret ediyor. 10 Asya para biriminden oıluÅŸan ADXY Endeksi %0.17 geriliyor. Önemli bir Asya-Pasifik para birimi olan Avustralya Doları’nda % 0.46’lık gerileme hakim. Son 4 toplantıda 2 kez faiz indiiren Avustralya Merkez Bankası bu kez % 4.25’de politika faizini sabir bırakırken talep tarafında yumuÅŸama olması halinde faizlerin de inebileceÄŸi sinyalini verdi. Bölgenin yüzü gülen tek borsası ise Hindistan Sensex. Yerel seçimlerin devam ettiÄŸi ülkede iktidarın kuvvetlenmesiyle altyapı yatırımlarının artacağı beklentisiyle % 0.75’lik bir deÄŸerlenme var.
AVRUPA’DAN EMTÄ°AYAÂ
Dün yaÅŸana realizasyon havasından kurtulamayan bölgede hisse senetleri düşerken bono faizleri yükseldi. % 14 bileÅŸik faize yaklaÅŸan Portekiz yeni kurtarma hedefi olarak raporlarda yer alırken spekülatif olmayan, gerçek kurtarma hedefi Yunanistan’da özel sektör bono takası için PerÅŸembe günü son olacak. Bloomberg’in bildirdiÄŸine göre ÅŸu ana kadar katılım % 20’yi bulmuÅŸ durumda. Katılımın baÅŸarıyla sonuçlanması beklenirken yaÅŸanan stres Euro/Dolar’ın 1.32’nin üzerine çıkmasını engelliyor. % 0.79 gerileyen gösterge niteliÄŸindeki Alman Dax Endeksi kapanışı 6.866 puandan yapmıştı.
Obama – Netanyahu görüşmesinin ardından gelen Ä°srail’in kendini savunma hakkı olduÄŸu yönündeki açıklamalar petrol fiyatını gergin tutarken ABD tipi ham petrolde de Brent petrolde de cılız yükseliÅŸler hakim. Ä°ki tip petrol sırasıyla 106.83 ve 123.85 Varil/Dolar’dan iÅŸlem görüyorlar. DeeÄŸrli
metallerde sınırlı geri çekilmeler yaÅŸanırken spot altın 1.700 dolar sınırını koruyor. Gümüşün iÅŸlem gördüğü borsa yatırım fonu olan Ä°Shares’de alım opsiyonları yükselirken alım/satım oranı son 16 ayın zirvesine yükseldi ve gümüşe karşı iÅŸtahı gösteriyor. Nakit gümüş ons başına 33.8175’ten iÅŸlem görüyor ve % 0.47 düşüşte. Tarım emtiasında gerilemeler görülürken Hindistan’ın ihracını durdurduÄŸu pamukta % 0.53 ile tırmanış devam ediyor. ABD’de ekilecek mısır tarlalarının çoÄŸalacağı haberleriyle mısır, soya ve buÄŸdayda blok ÅŸeklinde küçük çaplı satışlar yaÅŸanıyor. Baz metallerde ise Çin haberleri sonrasında zayıf seyir hakim. Bakır vadeli iÅŸlemlerde % 0.40 aÅŸağıda.
İÇERİDE SATIŞLAR PİYASA SEÇTİ
Dolar/TL günü sakin geçirirken sabah saatlerinde 1.7726’dan iÅŸlem görüyor. 2022 vadeli ihaleyi de piyasaya enjekte eden faiz cephesinde gösterge tahvil günü % 9.25 bileÅŸikten ve 1 baz puanlık deÄŸiÅŸimle tamamladı. Bugün de 10 yıllık TÃœFE Endeksli ve 2 yıllık gösterge niteliÄŸindeki tahvil ihraçları bekleniyor. Ä°MKB ise Asya’da baÅŸlayan ve diÄŸer GeliÅŸen Piyasaları da vuran satışlara maruz kaldı. Dünkü iÅŸlemlerde Polonya ve Macaristan borsaları sırayla % 1.76 ve % 1.57 gerilerken Ä°MKB 100 Endeksi % 2 düştü. Günü 59.685’ten yapan endekste banka hisseleri % 2.76 düştüler, sanayi hisseleri ise günü % 0.98 kayıpla geçirdiler.
BloombergHT