Piyasalar Nefes Aldı

Avrupa’da borç sorunuyla boÄŸuÅŸan tek ülke olarak öne çıkan Yunanistan global piyasalar  rahatlamasına raÄŸmen fonlama güçlükleriyle karşı karşıya. Dün beklenen açıklamaların gelmemesi üzerine stresin arttığı piyasalarda satışlar yaÅŸandı. Hacim çoÄŸu piyasada düşük kalırken gelmeyen haberler iÅŸlemcilerin pozisyon açma isteklerini de törpüledi. ABD cephesinde banka hisseleri % 1 düşüşle başı çekerken S&P 500 Endeksi günü % 0.04 gerilemeyle 1.344 puandan tamamladı. Dow Jones Endeksi ise % 0.13 gerilemeyle 12.845 puana indi. Asya’da realizasyon havasının sürmesi ve haber yoksunluÄŸu sebebiyle S&P 500, vadeli iÅŸlemlerde % 0.04 düşüşte. Dolar Endeksi % 0.11 artışla 79.164’e tırmanırken 10 yıllık ABD tahvili % 1.92 seviyesinde.

Asya’da MSCI Asya Endeksi % 0.2 aÅŸağıda. Günün beklenen kararında Avustralya Merkez Bankası (RBA) %4.25 olan politika faizini 3. kez indirmeyince riskli varlıklar olumsuz etkilendi. Avustralya Doları % 0.7 kuvvetlenirken borsa endeksi ASX % 0.51 düşüşte. Çin’de, Ekonomi Bakanlığı yetkilisinden gelen
açıklamaya göre sanayi üretimi yavaÅŸlayabilir. Bu zamana kadar gelmeyen zorunlu karşılık indirimleri ve Çin Åžanghay BileÅŸik Endeksi’nin takıldığı 50 günlük direnç hisse senetlerini aÅŸağı çekiyor. % 1.99 gerileyen endeksin Hong Kong’da iÅŸlem görenleri için Goldman Sachs alım önerirken endeks bugün % 0.8 aÅŸağıda. Bölgeden gelen diÄŸer haberlerde, yetkililerden gelen açıklamalara göre Japonya Merkez Bankası’nın kura açıklama yapmadan müdahale ettiÄŸi görülüyor. Bundan sonra da kurun dengeye getirilmesi için her hamleyi yapacaklarını açıklayan Maliye Bakanlığı açıklamasının ardından Yen deÄŸer kaybediyor ve Dolar/Yen 76.67’de ve % 0.16 primli. 10 Asya para biriminden oluÅŸan ADXY Endeksi ise % 0.11 yukarıda.

EMTÄ°A CEPHESÄ° BEKLÄ°YOR
24 ham maddeden oluÅŸturulan S&P GSCI Emtia Endeksi dün % 0.32 yükselirken bugün de deÄŸiÅŸimler hayli sınırlı kalıyor. Petrol cephesinde yön arayışı sürerken ABD tipi ham petrol varil başına 98.86 dolardan iÅŸlem görürken, Brent petrol 116 Dolar’dan alıcı buluyor. DeÄŸerli metaller de kendi içinde ayrışırken paladyum ve platin geriliyor. Spot gümüş ve altın ise sınırlı yükseliÅŸte. Spot Altın ons başına 1.726 dolarda, nakit gümüş ise 33.725’te.

ABD’de ekilen alanların son yılların zirvesine çıktığı açıklanan mısırda %0.39’luk geri çekilme var, soya ve buÄŸdayda da kırmızılar göze çarpıyor. Baz metallerde ikinci gün de düşüş yaÅŸanırken Çin cephesinden gelen haberler etkili oluyor.

İÇ PİYASA VE BEKLENTİLER
Hisse senetlerine son 1 saat içinde gelen alımlarla canlanan Ä°MKB 100 Endeksi günü % 0.88 artışla 60.674’ten kapattı. Banka ve sanayi hisselerinin % 1 civarında benzer deÄŸiÅŸimlerle yükselmesi moralin genele yayıldığını ortaya koydu. Toplam hacim önceki günlere nazaran düşük kalan hacim ise bu yükseliÅŸe katılımın sınırlı kaldığına iÅŸaret etti. Birkaç gündür 200 günlük ortalaması olan 1.75 civarında dolaÅŸan Dolar/TL ise güne 1.7561’den baÅŸlıyor. Euro/TL 2.3024 ve Euro/Dolar 1.3109’dan güne devam ediyor.

Gösterge faizde ise kapanış seviyesi olan % 9.41 izlenecek.

Bugün Yunanistan cephesinden gelebilecek haberler piyasanın odak noktasında olacak. 3 partili koalisyon ve bağımsız BaÅŸbakan Papademos ÅŸeklindeki siyasi yapıyla devam eden ülkede Nisan ayında seçimler yapılacak. Seçimler öncesinde hiçbir lider kemer sıkma tedbirlerini daha ileri götürmek istemezken ülkeye kredi verecek olan kuruluÅŸlar da elle tutulur bir harcama planı görmek istiyorlar. Görüşmelerin tıkandığı tam bu noktada BaÅŸbakan parti liderleriyle bugün bir kez daha biraraya gelecek ve toplantı sonunda son gelinen nokta belli olacak. Tek fonlama kaynağı olan kısa vadeli bono ihaleleri ile borçlanmaya devam eden ülke bugün 182 günlük bono ihalesine çıkacak ve 20 Mart’daki 14.5 milyar ödemesi öncesinde geçici tedbirler bulmaya devam edecek.

BloombergHT

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir