Piyasalar Merkel’e bel bağladı…
Gün içi kısa yorumlarım için Twitter Adresim: @uzeyir_dogan
 Ana gündem aynı: Yunanistan ve AB Bankacılık Krizi
Bu hafta da ana gündemimizde bir değişiklik yok. Yunanistan’ın borç ve Avrupa’nın bankacılık krizini izlemeye devam ediyoruz. Almanya Başbakanı Merkel’in hafta içinde krizi çözmek için gerekli iradeyi göstereceğinin ipuçlarını vermişti. Bu irade ilk meyvesini bu hafta sonu verdi ve Merkel ve Sarkozy bankacılık krizini çözmek için bankaların yeniden sermayelendirilmesi gerektiği konusunda analaştılar. Bu işin nasıl yapılacağı ise 3-4 Kasım’daki G-20 toplantılarında açıklanacak. Bu haberin pozitif etkisi cuma gecesi Fitch’in İtalya ve İspanya’nın notunu kırdığı haberinin negatif etkisini ortadan kaldırdı. Cuma gecesi ABD’de endeksler beklentilerden oldukça iyi gelen tarım dışı istihdam rakamlarının verdiği moralle yükselişini devam ettirirken, Fitch’ten gelen bu haberle tüm primler geri verilmişti. Unutmadan dile getirelim Fitch, borç krizinin kırılganlığı arttırdığı gerekçesiyle İtalya’nın notunu bir, İspanya’nınkini ise iki kademe birden kırdı. Görünümleri ise negatife çekildi. Yani Merkel ve Sarkozy açıkladıkları planları gerçekleştiremez ya da geciktirirlerse yeni not indirimleri de kapıda.
Plan kağıt üstünde güzel:
Gelelim Merkel’in dâhiyane planına. Kabaca özetleyecek olursak bankalar yeniden sermayelendirilecek, büyümeyi sağlayacak adımlar atılacak ve Euro bölgesinde bütçe ve vergi politikalarında düzenlemeler başta olmak üzere ülkeler arasındaki işbirliği artırılarak. Planın niyetinde hiçbir sorun görünmüyor. Fakat krizin başladığı günden bu tarafa bu sorunlara bir türlü çözüm bulamayan Avrupa’nın 3-4 Kasım tarihine kadar yani yaklaşık 3 haftada bu sorunları nasıl çözecekleri ise en çok merak ettiğimiz konu. Ayrıca piyasaların 3 hafta boyunca bu planı beklemeye geçecekleri bizce çok iyimser bir tahmin. Bizler piyasaların bu kararı satın alıp 3-4 Kasım’daki açıklamaları bekleyeceğini düşünmüyoruz. Bu nedenle geçtiğimiz haftalarda olduğu gibi önümüzdeki günlerde de bu bölgeden gelecek her haberi müstakil olarak değerlendirmeye devam edeceğiz. Tek kalemde kalıcı bir çözüm beklemiyoruz.
ABD’den bir iyi bir de kötü haber:
 Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdama rakamları beklentilerin oldukça üzerinde geldi. Ayrıca tarım dışı istihdamda önceki veriler de pozitif yönde revize edildi. Daha önceki haftalık bültenlerde de değindiğimiz gibi açıklanan veriler ABD’nin resesyondan uzak olduğunu işaret ediyor. AB ve Japonya’nın durumu göz önünde bulundurulduğunda dünyanın en büyük ekonomisinde gelen bu veriler moral vermeye devam diyor. Fakat moralleri bozan gelişmeler de yok değil. ABD’nin bütçe açığı tarihinin en yüksek seviyelerinde seyretmeye devam ediyor. 2009 ve 2010′da GSYH’nin yüzde 10′u düzeyinde bulunan bütçe açığı 2010-2011 mali yılı sonunda yüzde 8,6 olarak gerçekleşti. Böylece 1945 yılından buyana en yüksek üçüncü oran olmuş oldu. Bu açığın en temel sebebi, hiç şüphesiz ki finansal istikrarı sağlamak için alınan önlemler ve büyümeyi sağlayabilmek için yapılan harcamalar. Şimdi benzer süreci Avrupa yaşıyor ve ilerleyen dönemde zaten sıkıntıları olan birçok Avrupa ülkesinde bu önlemlerin yan etkilerini de bütçeler üzerinde görmeye başlayacağız. Bu nedenle Avrupa’da dengeleri bozmadan önlem alınması çok zorlu bir süreç olacak.
ABD’de bilanço sezonu başlıyor:
Bu hafta Salı günü ABD’de Alcoa ile 3. çeyrek bilânço sezonu başlıyor. Bu çeyrek için analistler oldukça iyimser tahminler sunuyorlar. Beklendiği gibi ya da beklentilerden de yüksek gelecek kar rakamları Avrupa’ya da zaman kazandırabilir. Aksi takdirde Avrupa ile birlikte piyasaları da zorlu bir sürece girecektir. Bu nedenle açıklanacak kar rakamlarını dikkatle takip edeceğiz.
TCMB müdahaleleri ve kur:
 Geçtiğimiz hafta iç gündemde en önemli gelişme TCMB’nin kura yaptığı müdahale ve ardından gelen açıklamalar oldu. TCMB, dövizde munzam karşılıklarda indirimlerle başladığı süreci yüksek tutarlı ihaleler açarak ve ardından TL’de de karşılık indirimi yaparak devam ettirdi. Dolar/TL kuru bu müdahalelerin de etkisiyle kısa sürede 1,85’in altına geriledi. Fakat bu müdahale şekli tartışmaları da beraberinde getirdi. Bizce yapılan müdahale kurdaki sert yükselişlerin önüne geçilmesi adına olumlu bir hareketti. Fakat kurda TCMB tarafından seviye telaffuz edilmesi bizce yanlış. Ayrıca rezervlerdeki gerileme göz önünde bulundurulduğunda döviz satışı yoluyla müdahalenin uzun süre sürdürülemeyeceği de ortada. Yurtdışı gelişmeler TCMB’ye yardımcı olmaz ve kur üzerinde baskı oluşturmaya devam ederse TCMB’nin işi gitgide zorlaşacaktır. Rezervlerdeki azalma ciddi boyutlara ulaşacak olur ve piyasada TCMB’nin rezervleri yeni müdahale yapmaya yetmez algısı oluşursa daha büyük spekülatif ataklarla karşı karşıya kalınabilir. Şuan için bu durumun uzağındayız, fakat rezervlerdeki değişimleri yakından takip etmekte fayda var.
Bu hafta veri takviminin yoğunluğu önceki haftalara göre daha az. Fakat başta da değindiğimiz gibi ana gündem olan Yunanistan ve Avrupa bankacılık krizi tüm sıcaklığını koruyor. Ayrıca ABD’de açıklanacak bilânçolar da eklenince bu hafta da mutat verimiz az olsa da yoğunluk devam ediyor.
 Bu hafta açıklanacak verilerden ön plana çıkanlar:
10 Ekim 2011 Pazartesi:
•         17:00 – Türkiye – Hazine Eylül Ayı Nakit Dengesi ve Faiz Dışı Dengesi
•         ABD’de piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacak
11 Ekim 2011 Salı:
•         10:00 – Türkiye – Ağustos Ayı Cari İşlemler Dengesi
•         12:00 – İtalya Bono ve Tahvil İhracı
•         12:00 – Avrupa Komisyonu Euro Bölgesi Çeyreksel Raporu
12 Ekim 2011 Çarşamba:
•         12:00 – Euro Bölgesi Ağustos Ayı Sanayi Üretimi
•         21:30 – Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Trichet’in Konuşması
 13 Ekim 2011 Perşembe:
•         11:00 – Avrupa Merkez Bankası Ekim Ayı Raporu
•         12:00 – İtalya Bono ve Tahvil İhracı
•         15:30 – ABD Ağustos Ayı Ticaret Dengesi
•         15:30 – ABD Haftalık İşsizlik Başvuruları
14 Ekim 2011 Cuma:
•         12:00 – Euro Bölgesi Eylül Ayı TÜFE
•         12:00 – Euro Bölgesi ağustos Ayı Ticaret Dengesi
•         15:30 – ABD Eylül Ayı Perakende Satışlar
•         16:55 – ABD Ekim Ayı Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi
 İMKB 30 TEKNİK ANALİZİ          :
İMKB’de negatif geçen bir haftayı geride bıraktık. Önceki haftaların aksine geçtiğimiz hafta yurtdışı piyasalardan pozitif ayrışmak bir tarafa negatif ayrışma yaşandı. Bunda önceki hafta ortaya çıkan not artırımı beklentilerinin yakın bir zamanda gerçekleşmeyeceği algısının doğması etkili oldu ve endeks yeniden teknik dinamiklerine göre hareket etmeye başladı. Hatırlanacak olursa gerek haftalık bültenlerimizde gerekse günlük bültenlerimizde sürekli olarak 72,000 üzerindeki harekete temkinli yaklaşmak gerektiğini ve sağlıklı bir yükseliş hareketi için endeksin en azından 69,000 desteğine kadar bir geri çekilme yapabileceğini dile getirmiştik. Beklediğimiz bu geri çekilme yaşandı ve tam da bizim öngördüğümüz seviyelerde ilk destek bulundu. Bu hafta bu destek izleyeceğimiz en önemli referans noktası. Bu seviye üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü denemeler olacaktır. Olası bir yukarı yönlü harekette 71,500’ün aşılması durumunda ise alımlar daha da kuvvetlenecek ve 76,000/77,000 hedefli bir hareket başlayabilecektir. Bu nedenle 69,000 üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü pozisyonlara ağırlık verilebilir. Fakat olası bir satış baskısında 69,000 desteği kırılacak olursa satışların sertleşmesi ve 64,000/65,000 aralığına kadar devam etmesi beklenebilir.
USD/TL TEKNÄ°K ANALÄ°ZÄ°Â Â Â Â :
 TCMB’nin müdahalesi ardından Dolar/TL kurunda geçtiğimiz hafta sert bir düzletme yaşandı. Müdahale konusundaki görüşlerimizi yukarıda paylaştığımız için bu konuya burada yeniden girmeyeceğiz. Kurda başlayan bu gerilemede ilk ve en önemli destek, bugün test edilen 1,8330 civarında bulunuyor. Kurun bu desteği kırması 1,80 ve ardından 1,7850 seviyelerini gündeme getirebilir. Bu kadar şiddetli bir gerileme beklememekle birlikte, bu yönde bir olası hareketin iyi bir alım fırsatı yaratacağını düşünüyoruz. Orta vadeli görüşümüz kurdaki yukarı yönlü denemelerin etkisini azaltsa de devam edeceği yönünde. Yukarı yönlü hareketlerde ise ilk önemli direnç 1,8625’te. Bu seviye geçilecek olursa kurun 1,90 üzerine doğru yeni bir çıkış başlatması sürpriz olmayacaktır. Özetle kurda olası geri çekilmelerin geçici olacağını ve bu geri çekilmelerde alım yapılabileceğini düşünüyoruz.
Ãœzeyir DOÄžAN
Kapital Menkul DeÄŸerler A.Åž.
Türev Araçlar Birimi / Uzman
Tel: 0212 330 03 33 pbx
Fax: 0212 330 0 369
www.kapitalmenkul.com.tr
[email protected]
UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danısmanlıgı kapsamında degildir. Yatırım danısmanlıgı hizmeti; Aracı kurumlar, portföy yönetim sirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müsteri arasında imzalanacak yatırım danısmanlıgı sözlesmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kisisel görüslerine dayanmaktadır. Bu görüsler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar dogurmayabilir.