LÄ°DERLER SUSKUN
Cuma sabahı açıklanan kararların ardından sessizliğe gömülen bürokrasi ve siyaset cephesinde haftasonu boyunca sadece iki ses duyuldu. IMF Baş Ekonomisti Blanchard’a göre geçici olan bu çözümlere dikkat çekilirken diğer sesli düşünen isim Almanya Maliye Bakanı Schauble oldu. Bakana göre atılan adımlar önemli ancak bu kararların hayata geçirilmesi ve çabucak uygulanması da bir o kadar önem arz ediyor.
Hatırlanacağı üzere yetkililer, İngiltere hariç 26 Avrupa ülkesinin imzasıyla sıkı bütçe denetimi için anlaşmaya varmışlardı. Diğer yandan 200 milyar Euro IMF desteği konusunda da mutabık kalınmış ve 2013’te hayata geçmesi beklenen Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) için de 2012 Temmuz açılışı öngörülmüştü. Piyasanın sevmediği kısımda ise Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi sınırsız ve sonsuza kadar bono almayacaklarını ve IMF’ye bir şekilde parasal katkıda
bulunmayacaklarını açıklamıştı. Bu hafta boyunca daha önce 15 Avrupa
bölgesini ve onlarca bankayı negatif izlemeye almış olan S&P izlenecek ve zirve sonrası tutumunu açıklayacak. Liderlerden gelecek olası haber akışı ve bono
ihraçları da yakından izlenen gelişmeler olacak.
Doğru yönde atılan adımlara ilk verilen tepki riskli varlıkların alınması yönünde olmuş ve S&P 500 Endeksi günü % 1.69 artışla 1.255 puandan tamamlamıştı. Dow Jones ise 12 bin üzerindeki yerini sağlamlaştırmak için yeni bir adım attı ve haftayı 12.184 puandan tamamladı. Endeksin yıl başından bu yana getirisi % 5.24 ile, Cuma günü % 1.91 yükselse de 11 ay 9 günlük düşüşü % 13.4 olan Alman Dax’ın hayli üzerinde. Risk iştahının etkisiyle olumlu yönde etkilenen İMKB 100 Endeksi geçen haftayı % 0.63’lük artışı ile 53.834 puana tırmanarak kapadı. Bugün açıklanacak cari denge rakamlarının etkisi ve Avrupa’daki moral seviyesi yakından izlenecek. Teknik olarak 55 bin üzerinde gelen satışların devam edip etmeyeceği de takip edilen diğer bir detay.
Atılan adımların devamı gelmezse piyasada stresin artabileceği beklentisiyle % 0.33 gerileyen Euro / Dolar 1.3342’de. Piyasaya çekimser yaklaşanların
barometresi konumundkai Dolar Endeksi 78.81’de. Gelişen Avrupa kurlarında düşüş görülüyor. Ruble ve Şekel yükselirken Koruna, Zloti ve Rand’da %0.4 civarında satışlar yaşanıyor. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi de % 0.2 düşüşte. Avrupa projesine itiraz eden tek ülke olarak izlenen İngilere’de ise Pound, Dolar’a karşı % 0.27 aşağıda. Japon Yeni 77.65’te ve yatay bir seyir izliyor. Türk Lirası ise güne yatay başlıyor ve Dolar / TL 1.8408’te. Euro / TL 2.4563 ve Sepet Kur 2.1486’da. Faizde ise Cuma günü kapanışı olan % 10.31 bileşik izlenecek. Bugün açıklanacak olan Ekim ayı cari denge ve 3. Çeyrek büyüme rakamları yakından izlenecek.
ASYA’DAN TEPKİLER VE EMTİA MANZARALARI
ABD’de açıklanan tüketici güveninin artması ile Asya’da iyimser hava
görülürken MSCI Asya Endeksi % 1.1 primli. Endeks Cuma günü % 2.41
gerilemişti. Şanghay Bileşik Endeksi % 0.75 gerilerken, Nikkei 225 Endeksi % 1.37 yükseliyor. Çİn’de ekonomik göstergelerdeki gerileme işaretleri 30 Kasım’da munzam karşılıkları indiren ülkenin daha da fazla adım atabileceği şeklinde yorumlanıyor. Aynı gerileme işaretleri sanayi üretiminde Hindistan’da da görülürken Sensex Endeksi % 1.31 aşağıda. Yıl başından bu yana % 22 düşüş sergileyen endekse % 18 düşerek 2 yılın dibine inen Çin Endeksi eşlik ediyor.
Çin ve Hindistan verileri büyümenin ham maddesi olan bakırı ve diğer baz metalleri aşağı çekerken, vadeli işlemlerde bakır kontratı % 1.7 düşüş sergiliyor. Bu hafta yapılacak OPEC toplantısı öncesinde arz şoklarını fiyatlayan ABD tipi ham petrol 99.08 Dolar’da. Brent petrol varil başına 108.26 Dolar’dan işlem görüyor ve % 0.33 düşüşte. Dolar’daki kuvvetlenme ve Avrupa cephesinde ciddi bir parasal gevşeme olmaması sebebiyle değerli metaller düşerken spot altın 1.689 Dolar’a indi ve % 1.28 aşağıda. ABD Tarım Bakanlığı tarafından beklenenden yüksek olarak açıklanan soya fasulyesi stokları sonrasında ham madde % 2.9 düştükten sonra bugün yatay, diğer tarım emtiasında ise sınırlı satışlar yaşanıyor.
Bugün takip edilecek veri akışı şu şekilde :
– TCMB Ekim ödemeler dengesi raporunu 10:00 Eylül ayında cari açık -6.8 milyar dolardı
– TÜİK 3.çeyrek GSYH verilerini açıklayacak 10:00 Önceki: 8.8%
– OECD Bölgesi’nde Ekim ayı öncü ekonomik göstergeler açıklanacak 13:00 Önceki: 100.4
– ABD’de Kasım ayı Hazine bütçe dengesi açıklanacak 21:00 Önceki: -95.8 milyar dolar
– Troyka heyeti Atina’ya dönerek görüşmelerde bulunacak
– Ä°talya’da 7 milyar euroluk 365 günlük bono ihalesi ve Fransa’da 6.5 milyarlık kısa vadeli bono ihaleleri yapılacak.
BloombergHT