Bu ay başında büyüme oranı açıklandı. Yurtiçi talep artışı durmuştu. Yani enflasyon yaratacak bir durum yoktu.
■Hemen ardından haziran ayı enflasyon rakamları çıktı. Yüzde eksi 0.90 ile beklenenden de iyiydi. Yılın ilk yarısındaki tüketici enflasyonu yüzde 1.95 gibi çok düşük bir düzeyde kalmıştı.
■Burada etkili olan faktör tarım üretimindeki bolluktan dolayı gıda fiyatlarındaki gerilemeydi.
■Dünyada petrol ve emtia fiyatları geriliyordu.
■Üstelik yılın ikinci yarısında yüksek bazlı veriler devreden çıkacak, enflasyonun düşüşü matematiksel olarak kolaylaşacaktı.
Tüm bu geliÅŸmelerin ardından Merkez Bankası da yıl sonu enflasyon tahmini olan yüzde 6.5’i aÅŸağı yönde revize edebileceÄŸini açıkladı.
Doğal olarak sıra faizlerin düşüşüne geldi.
Bunun yanında dünyada da faizler merkez bankalarınca düşürülüyor veya düşüyordu. Hatta negatif faizler giderek yaygınlık kazanıyor.
Ä°LK MESAJ: İşte bu geliÅŸmelerin ardından gözler Merkez Bankası na çevrildi. Merkez Bankası BaÅŸkanı Erdem Başçı, Elazığ’da ilk mesajını verdi: “Uçak yere indi, yumuÅŸak iniÅŸi tamamladık. Ama kemerleri hemen çözmeyelim.” Mesaj açık, iÅŸler iyi gidiyor ama acele etmeyelim, ihtiyatlı olalım, ÅŸeklindeydi.
BÜTÇE SIKINTISI: Bu beklentilerle Para Politikası Kurulu yaklaşırken haziran ayı bütçe rakamları yayımlandı. Bütçede dengeler tam bir bozulmaya işaret ediyordu. Bir ayda 6 milyar lirayı geçen açıkla yılın ilk yarı bütçe performansı seçim dönemi olan bir önceki yıla göre ciddi bir bozulma gösterdi. Yerel yönetimlere ve tarım kesimine ödemeler yapılmıştı. Maliye politikası böylesine gevşetilirken buna para politikasının eşlik etmesi zordu. Uzun bir aradan sonra bütçede ilk kez yaşanan bu bozulmanın devam edip etmeyeceği çok belirleyici olacak.
Açıklamada buna iÅŸaret edilmedi, faizi düşürmeme gerekçesi olarak “Küresel ekonomik belirsizliklere” dikkat çekildi.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.