Petrol, küresel büyüme için risk

Dün Morgan Stanley’in Türk hisse senetleri için tavsiyesini “Ağırlık Azalt”a indirmesiyle güne negatif başlayan İMKB’de, yurtdışında da negatif bir görünüm oluşmasıyla günün tamamını satıcılı geçti. Avrupa tarafındaki satışlarda ise Avrupa Komisyonu’nun AB’nin geneli için büyüme tahminini %0,5 büyümeden, %0,3 daralmaya revize etmesi etkili oldu. Dünkü bültende de üzerinde durduğumuz gibi piyasalardaki olumlu havanın devam ettirilebilmesi için büyümenin sağlanabilmesi şart. Bu nedenle önümüzdeki günlerde büyümeye dair verilerin ön plana çıkacağını düşünüyoruz. ABD tarafında ise endeksler vadeli piyasalarda gün boyu satıcılı bir görünüm sergilerken, ABD’de spot piyasaların açılmasından kısa bir süre sonra pozitif tarafa geçti ve gün sonu kapanışları ufak çaplı artışlarla tamamlanmış oldu. Bu sabah Asya piyasalarında da genel olarak alıcılı bir tablo oluştuğunu görüyoruz.

Petrol fiyatları risk oluşturuyor

Bu konuyu haftalık bültende daha detaylı işleyeceğiz. Bugün kısa bir giriş yapmak istedik. Brent petrolün fiyatı 124 doları aşarken, Amerikan tipi ham petrolün varil fiyatı da 108 doları aştı. Petrol fiyatındaki bu artış özellikle bizim gibi enerji bağımlılığı yüksek ve cari açık problemi olan ülkeler için büyük risk oluşturuyor. Brent petrolde 127 dolar civarındaki direnç aşılacak olursa spekülatif işlemlerin de etkisiyle petrol fiyatlarında çok hızlı yükselişler görebiliriz. Petrol fiyatındaki artış ise Türkiye’ye cari açık ve enflasyon olarak dönecektir. Ocak-Şubat verilerinde bu artışın etkisini çok fazla hissetmesek de fiyatlar bu seviyelere ya da daha yukarıdaki rakamlara oturacak olursa önümüzdeki aylardan itibaren bu etkiyi net bir şekilde görmeye başlarız. Petrol fiyatlarındaki artışın küresel enerji talebinin artmasıyla, yani büyüme ile ilişkili olmadığını hatırlatmak isteriz. Ekonomilerin toparlanmaya çalıştığı bu dönemde artan enerji maliyetleri bu toparlanmayı yavaşlatabilir. İlerleyen günlerde petrol fiyatlarındaki artışın devam etmesi hisse senedi piyasalarında da baskı oluşturabilir.

Piyasalara gelince

Yunanistan anlaşmasının ardından genel olarak bir kar realizasyonu eğilimi oluştuğunu görüyoruz. İMKB de bu süreçten nasibini fazlasıyla aldı. Hafta başında 61,778’i gören İMKB 100 endeksi dün 59,666 seviyesinden kapandı. Bugün burada izleteceğimiz en önemli seviye 59,000. Bu seviyenin de altına sarkılması durumunda satışlar panik havasıyla daha da sertleşebilir. Önümüzdeki hafta, 29 Şubat’ta VOB’da Şubat vadeli sözleşmelerin kapanacak olması ve aynı gün Avrupa Merkez Bankası’nın ikinci likidite ihalesini yapacak olması nedeniyle yurtiçi piyasalar oldukça hareketli geçebilir, dikkatli olmakta fayda var.  

Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
M
ARBAŞ Menkul Değerler
[email protected]
Telefon
: (0212) 286 30 00

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir