Bugün TCMB Beklenti Anketi yayınlandı. Sene sonu TÜFE beklentisi %10’u aştı. 12 ay sonra enflasyon %7.2 olacak. 24 ay sonra ise %6.4. Yani TCMB bu para politikası ile asla %5 olan enflasyon hedefine varamayacak. Üstelik katılımcılar bu enflasyon seviyelerine ulaşmak için dahi TCMB’nin 12 ayda 75 baz puan faiz artırımı yapacağını varsayıyor. Avuçlarını yalarlar, TCMB Kıyamet Günün’den önce faiz artırımı yapamaz. Bağlı olduğu bakanlık izin vermez. Enflasyonun gerilemesi için başlıca umut petrol fiyatlarında düşüş, o da hayal, ben size söyleyeyim.
TCMB Beklenti Anketi’ne kimler katılır bilmem, ama verdikleri cevaplar Türkiye’de beklentilerin nasıl geriye dönük oluştuğunun en güzel örneğidir. Ekonomi dünyasının bu dehaları beklenti anketi başladığından bu yana hep “eğrinin gerisinde” kalmıştır. Yani, hiç bir zaman doğru tahmin üretemediler. Bu suç değil, ben de üretemedim. Ama, beklenti anketindeki 12 ve 24 ay sonrası enflasyon öngörülerini alın, son ayın manşet TÜFE’si ile bir regresyon yapın, korelasyon %90 çıkmazsa, Taksim’de eşşeğim diye anıracağım. Yani ayıkken, yoksa Çiçek Pasajı çıkışı zaten..neyse o başka bir hikaye.
Kimliğini bilmediğim bu değerli arkadaşlara ben yol göstereyim, pro-aktif olayım: Koçlar ve cicişler, gelecek sene Brent petrol fiyatı 125-140 dolara yükselecek. Sizin 12 ve 24 aylık tahminler yine tutmaz. Siz gelecek sefer anket formu önünüze geldiğinde kapıyı %8 ve %10’dan açın. Evet, enflasyon seneye düşmeyeceği gibi 2013 yılında daha da büyük bir heyula olarak Türk toplumunun kanını emmeye devam edecek. Çünkü dedim ya beklentiler geriye dönük. Seneye enflasyon %8 olursa, 2103 için %10 olacak diye düşünür insan beyni.
Önce Radikal’den bir haber aktarayım ki Yüksek Enflasyon Lobisi donup kalsın:
“Taner Yıldız, doğalgaz zammına ilişkin değerlendirmeleri yaptıklarını söyledi. BOTAŞ’ın başta kur olmak üzere maliyetleri nedeniyle yüzde 45’e yakın zam ihtiyacı vardı. Bunun için ekim ayında yüzde 14’e varan oranda zam yapıldı. Şimdi yine yüzde 30’luk bir zam ihtiyacı bulunduğu ifade ediliyor. Ancak yeni bir zammın yapılıp yapılmayacağı belirsiz. Yapılacak zam aynı zamanda enflasyonu da etkileyecek. Bu nedenle zammın yapılmayacağına yönelik beklenti yüksek.” (Neşe Karanfil “Doğal Gaz Zammı Yolda”)
Bakan Ocak’ta zam yapmazsa, Ağustos’da yapacak. Çünkü yapmazsa BOTAŞ batacak. Ayrıca, petrol fiyatları düşmeyecek. Petrol fiyatlarının düşeceğini varsayanlar jeo-politik manzarayı çakmıyor. Önümüzdeki bir yıl içinde İsrail’in tek başına veya ABD ile birlikte İran’ın nükleer hedeflerini vurması olasılığı gittikçe yükseliyor. Batı’lı kaynaklara göre zaten ABD-İsrail ve İran arasında casuslar savaşı başladı bile. Gazetelerin dış haberler sayfalarını okuyun, hemen her hafta İran’da esrarengiz patlamalar ve faili meşhul cinayetler göreceksiniz. İran’lı nükleer fizik mühendisleri, füze uzmanları birer birer temizleniyor, füze ve yakıt depolarında patlamalar oluyor.
Yazının devamı için BURAYI ziyaret ediniz.