Paranın Yükselişi

Sinema dünyası reel hayatın hep önüne geçmiş ,yeni icatların önünü açmıştır. Gerçi  ortada ne uçan araba, ne de uzay mekiği var ama umutluyuz. 2012 filmini izleyenler hemen anımsayacaklardır ,Maya takvimine göre dünyanın sonunun yaklaştığı günlerde tüm ülke başkanları aynı gemide olma kararı almış ve yeni dünyayı kurabilmek adına aynı gemide demir alarak ortak kadere başlangıç yapmışlardı. Bugün yaşanan durum da  2008 batışının ardından artık ekonomi çarklarının durma noktasına geldiği,kapitalizmin amiral gemisi olan tüketim harcamalarının taban yaptığı, işsizliğin tüketim toplumlarında kalıcı tahribat yarattığı gerçeğiyle yüzleşen, aralarında FED, ECB, Kanada,İngiltere, İsviçre ve Japonya Merkez Bankalarının,tüketim ekonomisinin çarklarının tekrar hareket edebilmesi adına  finansal sisteme likidite  pompalamak suretiyle ortak hareket etme kararı, meçhule gidip  güvertesi su alan gemideki mürettebatın,suyu dışarı atabilmek amacıyla,oluşturdukları  koordineli  çalışmaya benziyor.

Dünyanın önde gelen 6 Merkez Bankası’nın  aldığı karara göre 5 Aralık 2011 Pazartesi gününden itibaren Åžubat 2013 ‘e kadar Avrupa bankalarına, Swap iÅŸlemleri aracılığıyla likidite aktarılacak. IMF’in SDR deÄŸerleri üzerindeki yüzdelik dilimlerinin Yuan’ı dahil etme kararının Yuan lehine tartışıldığı ÅŸu ortamda  pompalanacak likidite sadece USD deÄŸil, Japon Yeni ve Ä°sviçre Frangı alternatiflerinin bile düşünülmesi AB’nin 2012 beklentilerinin gittikçe kötüleÅŸmesinin bir göstergesi. Kulislerde bu  kararın alınmasının gerekçesi olarak S&P’nin, 37 büyük bankanın kredi notunun düşürülmesi ile AB’de ki büyük bir bankanın iflas ile karşı karşıya kaldığı haberlerinin etkili olduÄŸu söyleniyor. 2012 beklentileri ülke MB’larını umutsuz yapmış olmalı ki tüketimin destek kaynağı, Çin Merkez Bankası ‘da SWAP anlaÅŸmasına zorunlu karşılık oranlarını 50 baz puan düşürerek destek verdi. Çin aslında üretim noktasında, ihracatınınn önemli bir pazarı olan Avrupa’ya yaptığı satışları düşürmeme amacında. Çünkü Çin’de ihracatın düşmesi ,dolayısıyla büyüme üzerinde negative etki yaratacak ve düşük büyüme rakamları Çin ekonomisi üzerinde baskı yapacaktır. Swap anlaÅŸmasının haberi ,yükselme trendi için bahane arayan borsalara umut kaynağı olmaya yetti. Ä°lk etki olarak Avrupa ve ABD borsa endekslerinde %4’ü geçen yükseliÅŸ hareketi,Mart 2009’dan bu yana en iyi yükseliÅŸ ivmesi idi. Borsaların yükselmesinin sebeplerinden biri de şüphesiz ,Dolar bazlı Carry-Trade iÅŸlemlerinin doÄŸal etkisi gereÄŸi Dolar deÄŸer kaybedince borsalarda ki alımlar olsa da, etkisi sadece bir gün sürdü ve ardından ABD’den gelen gayet umut dolu ISM imalat sanayi verisine raÄŸmen yükseliÅŸine devam edemedi. Çünkü piyasalar için ,Avrupa ,hala endiÅŸe kaynağı. SWAP anlaÅŸmasının yarattığı bayram havasının bile 24 saat sürmesi piyasanın beklentisinin  Merkez Bankalarının koordineli adımlarının olmadığının göstergesi.Kanımca piyasa sadece EFSF ve sorunlu ülkeler konusunda somut bir adım atılmaığı sürecede hep diken üstünde kalmaya devam edecek ve yükseliÅŸler trend havasına girilmeden kaybolacak.Hatta  haftalardır beklenen 9 Aralık’taki liderler zirvesinde de EFSF ile ilgili somut adım atılmaz ise yaklaÅŸan Noel sebebi ile pozisyon kapama dalgasını piyasalar yine satış fırsatı olarak kullanacak. SürdürülebilirliÄŸi artık tartışmalı bir  boyut kazanan  AB’nin tek problemin Yunanistan ve Ä°talya hatta PIIGS ‘lerden ibaret olmadığının farkına varılmasının ardından gözler ÅŸimdi Ä°spanya, Belçika ,Fransa’da.Piyasalar sıradaki en zayıf halka için son kumarını oynarken,siyasi ve hızlı karar mekanizmasının iÅŸlemeyiÅŸi nedeniyle tedavisi geciken  Avrupa, bakalım kangren olmuÅŸ ekonomisinini saÄŸlıklı hale getirebilmek için yeni önlemler alabilecekmi.

İç piyasadaki alımlarda Türkiye’nin kredi notunun Moody’s tarafından yükseltileceÄŸine dair haber spekülasyonununda etkisi vardı ama Moody’s Türkiye’nin iç ve daha önemlisi dış dengesizliklerdeki büyümeyi tersine çevirecek mali ve parasal politikalar izlemesi halinde Türkiye’nin notunda muhtemel bir artırımın olabileceÄŸi ,Türkiye’nin ödemeler dengesi ÅŸoklarına karşı direncini iyileÅŸtirecek döviz rezervleri gibi tamponlarını konsolide etmesi halinde de kredi notu için pozitif baskıların oluÅŸabileceÄŸi haberi de bu umudu yersiz bıraktı . Sonuç olarak, tarih tekerrürden ibaret ise ,piyasalar önümüzdeki hafta başından itibaren artık sene sonu pozisyon kapamalarının etkisi ile satış dalgasına girebilir,alım yaparken dikkatli olmak gerekir diye düşünüyorum .

 

Ömer Demir

 

 

 

 

 

 

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir