Para Politikasına Bakıyoruz

Sıra ekonomideki yavaşlamaya karşı alınabilecek tedbirlere geldi. İktisat politikası tartışmasına girmeden Para Politikası Kurulu’nun kararını görmek istedim. Maalesef dün bir karışıklık oldu, sıcağı sıcağına değerlendiremedim.

Dört etken mali piyasaları para politikasının gevşemesi konusunda ikna etmişti. Hatırlatalım. Büyüme düşük çıktı. Dışarıda yeni bir para basma dalgası başladı. Siyasi ortam bozuluyor. Baz etkisi ile yıllık enflasyon aşağı inecek.

Aslında gevşeme son aylarda fiilen gerçekleşti. Merkez Bankası ortalama fonlama faizini haziranda yüzde 10’dan toplantı öncesinde yüzde 6,2’ye indirdi. Ama bunu koridorun alt ve üst sınırlarını ve haftalık repo faizini değiştirmeden yaptı.

Toplantıdan koridorun üst sınırında (fonlama faizi) 1 puan indirim bekleniyordu. Daha yüksek (1.5 puan) geldi. Gecelik fonlama faizi yüzde 10’a düştü. Haftalık repo faizi yüzde 5,75’te, gecelik borçlanma faizi yüzde 5’te sabit tutuldu.

Rezerv Opsiyon Katsayıları 

Buna karşılık Rezerv Opsiyon Katsayıları (ROK) yükseltildi. Kısaca açıklamakta yarar görüyorum. Bankalar TL mevduatı için Merkez Bankası’nda karşılık tutuyor. Normali bunların TL olmasıdır.

Fakat araçlarını zenginleştirmek için dolar ve altın da listeye dâhil edildi. Zamanla döviz payını yüzde 60’a, altını yüzde 30’a çıkardı. Bunlara artan oranlı katsayılar uyguladı. Örneğin yüzde 40’ın üzerinde 1.80 TL (1 dolar) rezerv için 2 dolar yatırmak gerekiyor.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir