Panik Atakları ve Soğutma Tedbirleri

Lehman Krizin’den bu yana hasretle yolunu gözlediğimiz o dehşetengiz  küresel panik atağının  keyif dolu sado-mazohist hüzün şafağından herkese merhaba, ey güzel Türkiyem.  Kurt puslu havayı sever, benim gibi leş kargaları da panik ataklarını. Yüksek faiz lobisi ve Türkiye’yi   IMF’ye teslim etmek isteyen emperyalizm vampir maşaları grubunun onursuz bir üyesi olarak, dünyanın yangın yerine dönmesini,  Tükriye’nin de bundan aslan payını almasını göbek atarak, kına yakarak, ağız sulanarak, el ovuşturarak seyretmemek mümkün mü?    Başvezirin Kefere Elçisin’e dediği gibi “Yav, ne mülk-ü Osman-i’ymiş be, siz dışardan, biz içerden yiye yiye  bitiremedik”.

Panik atağının sebebi ikinci bir Lehman Vakası’na doğru adım adım  gitmemiz. AB geçen sene Mayıs ayında ilk Yunan Krizi patlak verdiğinden bu yana çok sevdiğim, ekmeğini yediğim, hayran olup, methiye düzdüğüm Amerikalılar’ın deyimiyle “Kola kutusunu yolun ötesine tekmeleyerek” vakit kaybetti.  Fed’in QE2’sunun şehveti ile her gördükleri riske yeni gelinin tarağa atlaması gibi atlayan fon yöneticisi eblehleri de “Nasıl olsa, AB Atina’yı batırmaz, aman Euro alalım, İspanya tahvili alalım” diye    bu aymazlıktan para kazanmayı umdular. Şimdi geldik fasulyenin zararlarına, ya da hoşafın yağının buz kestiği günlere. Artık AB Yunanistan’a parayı  bayılsa da karşısında  çeki alacak muhatap bulamayabilir.  Papandreu, sokaklarda Suriye benzeri manzaralar yaşanırken, halkını az 5 sene daha sefelate mahkum edecek istikrar paketinin riskini tek başına üstüne almakta zorlanıyor.

Lehman’in batışı niye tüm kürede kriz yarattı?  Çünkü Lehman finansal sistemin göbeğindeki bir nöron gibiydi, yani binlerce diğer hücreye küçük sinir uçları ile bağlıydı. O bozulunca, diğer hücreler de afalladılar kaldılar. Yunanistan da Lehman gibi. Yunanistan’ın  350 milyar Euro’ya varan kamu borcunun yarısı AMB, AB bankaları ve fonlarda, diğer yarısı da Yunan bankalarında. Ama, Yunan bankaları da diğer AB bankalarına borçlu. Yani aslında Yunan borcunun çok büyük kısmı diğer AB finansal kurumlarında. Yunanistan ”temerrütte” ilan edildi, ne olacak?  Şu ana kadar o DİBS’leri “yatırım portföyünde” tutup çok az karşılık ayıran tüm kurumlar zarar yazıp,  sermayeden düşecekler.

Üstelik,Yunanistan tek de  değil. İrlanda, şimdiden batık  bankalarının zararının bir kısmını özel kreditörlere ödetme yolunda. Portekiz de yakında ikinci bir kredi için EFSF kapısına gelecek.  İrlanda kredileri İngiliz bankalarını, Portekiz kredileri İspanyol bankalarını sermaye fakiri yapar.  Tabii, İspanya bankalarının nerdeyse tüm kredi riskini de başta Alman ve Fransa diğer AB finansal kurumları tutuyor.   Manzarayı çaktınız mı?   Yunanistan kumda çizilen çizgi, bir kez  panik atağı bu çizgiyi geçti mi, öyle 100-200 milyar Euro yetmez zararı kapatmak için, sistem “error” vermeye başlar.

Makalenin tamamını okumak için BURAYI ziyaret ediniz.

 

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir