Özelleştirme, OGS, KGS ve HGS karmaşası!

Özelleştirme, OGS, KGS ve HGS karmaşası!

Borsa zirvelere koşarken, dolar ve altın hatta faizler tabanda debelenirken, özelleştirmelerin sırası mı, diyebilirsiniz? Aslında böyle karlı, buzlu havalarda hele birde önceden önlem alınmamışsa, zinhar hareket etmemek, en doğrusu değil de nedir? Zaten tüm bu borsa fırtınası ve kuvvetli zam yağışından sonra, döviz girişleri, Eurobond ihracı, daha öncede belirttiğimiz, 2013 yılı, büyük ve küresel sermayenin, Türkiye için planladığı, oluşumun başka bir deyişle, ara gazının bir başlangıcıdır.

Onlar dut ağıcının altına çarşaflarını sermişler, bol rakamlı ve ışıltılı ekranlarda, bir birinden güzel ve yakışıklı, şık giyimli yatırım danışmanlarına(!) 2013 de, Türk finans piyasasının nasıl havalanıp, uçacağını anlatıyorlar.  

Beklenen ise, bu heyecanla birileri aşka gelip, finans ağacını sallasın, onlarda çarşaflarını her daim olduğu üzere, doldurup, afiyetle yesinler, yiyemediklerini de, değerini düşürdükleri diğer finans ürünleri ile takas edip, katmerli karlara erişsinler.

Şu sıralar, hem sokaklar hem de finans çevresi, küçük yatırımcının hareket etmesi için çok riskli. O nedenle ‘’otur oturduğun yerde’’ en güzel öneri olsa gerek!

Yok, ben çok sıkıldım, hiç olmadı bir, iki şeyle oyalanayım diyorsanız?  

Pahalı olandan az alacağınıza, aynı meblağınızla ucuzlamış, daha da bunun altına inmez dediklerinizden almaya çalışmalısınız. Borsa da ise kağıt alırken, takas bank işletim ve yıllık saklama giderleri ile işletim ücret ve komisyon giderlerini de maliyetin üstüne koyarak hesaplamanızda fayda vardır!

Her neyse, bu yazıda aslında otobanlar ve köprülerden paralı geçişlerin temel unsuru OGS, KGS ve yeni uygulamaya sokulan HGS den bahsetmek istemiştim.

Kısaca değinelim;

 Her şeyden önce artık otoban ve köprüler özelleşti

Yani?

Artık 25 yıllığına da olsa devlet malı değil.

O halde bu tür işletim önlemlerini neden bakanlık alıyor?

Ben ister OGS ister KGS kullanmaya devam ederim ama yeni bir sistem olan HGS uygulanacaksa da ona ben ya da buraları satın alan yeni sahipleri karar verirler. Ama öyle olmuyor, adeta dayatır gibi illa KGS’ni HGS ile değiştir, hem de şu tarihe kadar denip acele ediliyor!

Bu nasıl özelleştirme, bu nasıl serbest piyasa demeden edemiyor insan. Acaba satış şartlarında, talipler anlaşmaya böyle bir şart mı koydurup, bu ve benzer külfetleri de bizlerin üzerine yıktılarve yıkacaklar?

Eskiden 6 TL verip bir KGS kartı alıyordunuz ve son kuruşuna kadar kullanıp, istediğiniz oranda para yüklüyordunuz, başkaca özelliklede hesap açtırma gibi bir zorunluluğunuz yoktu. Ama şimdi HGS alacağınız zaman, durum hiçte öyle değil maalesef. Her şeyden önce bu işlemi her banka yapmıyor. Yapanlar ise ya bir vadesiz hesap ya da kredi kartı hesabı açtırmanızı istiyorlar. Ayrıca kart ücreti talep etmiyorlar ama kartın alt limitinde 30 ya da 20 lira gibi bloke para bulundurma şartı koyuyorlar.

Yani?

Kartınızda ki kullanılır meblağ bu limite geldi mi? Hemen kredi kartınızdan ya da hesabınızdan bunun üstüne para aktarılıyor!

Yıllık hesap, kart işletim ücretlerini (küçümsemeyin 80ila 90 TL) üstüne koyunca, KGS ile HGS arasında ki hizmet farkının kime hizmet ettiği daha iyi görülmüyor mu?

Aslında bir başka sorunda E-5 kara yoluna getirilen hız kısıtlaması ile bağlantılı gibi görünüyor. Gene liberal bir ekonomide rekabet ve çoklu seçim olması gerekirken, otobanlar adeta şehirlerarası ulaşımda, mutlak ve tek yol olarak dayatılmaktadır. 

Duble yollarda daha önce 90 olan hız sınırı 110 km çıkarılmışken, özelleştirme sonrası TEM’e seçenek olarak kullanılacak tek alternatif E-5’e, EDS denetimi ile 70 km hız sınırı getirilmesini anlamakta güçlük çekiyoruz.

Keza köprülerde de hiçbir alternatif görülmüyor.

Ya geçersin, ya geçersin dayatması ile karşı karşıya bırakıldık…

 Oysa köprülerden biri özelleştirilse ya da biri de başka bir şirkete satılsa idi, durum hiçte böyle olmaya bilir, beklide bir firma diğerine göre, bedava kart verme kampanyaları düzenler ve ya şu kadar kontöre bu kadar bedava geçiş yarışına da girebilirlerdi.

Yaptığınız harcama artıyor ama karşılığında aldığınız hizmette bir artış, kalite ve kolaylık sağlanmıyorsa bunu sorgulamak en doğal hakkınızdır.   Unutmayalım ki paranızı hak ettiği gibi harcayabilmek, para kazanmaktan daha önemli ve bir o kadar da zordur.

Sözün özü; Hovardalığında kendine özgü bir sınırı, raconu ve usulü vardır!

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir