Özdebir’den ÖzelleÅŸtirme ve Bürokrasi Yakınmaları

ASO ve OSBÃœK baÅŸkanı Nurettin Özdebir, Girne’de gazetecilerle sohbeti sırasında hem bazı özelleÅŸtirme sonuçlarından yakınarak, bunların sanayicileri olumsuz etkilediÄŸini belirtmiÅŸ. Hem de tavsiye niteliÄŸindeki yerli malı kullanılmasını öngören BaÅŸbakanlık genelgesine çok az uyulduÄŸunu belirterek, bütün bakanlıkların bürokratlarının bu genelgeye uygun davranmalarını istemiÅŸ. Ä°thalatın azaltılması ve sanayicilerin korunması için bunların ÅŸart olduÄŸunun altını çizmiÅŸ.

ASO ve OSBÃœK BaÅŸkanı Nurettin Özdebir OSBÃœK Enerji Zirvesi nedeniyle gittiÄŸi Girne’de gazetecilerin sorularını yanıtlarken, hem çeÅŸitli özelleÅŸtirme sonuçlarından, hem kamu bürokrasinden yakınan açıklamalarda bulunmuÅŸ. Ankara Temsilcimiz Ferit B. Parlak’ın haberine göre özelleÅŸtirmelerde yaÅŸanan olumsuzluÄŸun hem sanayicilerin zararına sonuçlar verdiÄŸini dile getirmiÅŸ, hem de kamu bürokrasisinin BaÅŸbakanlık Genelgesine raÄŸmen üreticilere öncelik vermeyerek yerli üreticileri desteklemediklerinden yakınmış.

Özdebir, “Bugün ithalat artıyorsa bunda yanlış özelleÅŸtirmelerin de büyük etkisi var. ÖzelleÅŸtirmeden alınan koskoca tesisler geliÅŸtirilemiyor. Ar-Ge’ye yönlendirilmiyor.Karsız ürünlerin üretiminden kaçıyorlar ve sonuçta kaçınılan alanlarda ithalatın faturası kabarıyor” deÄŸerlendirmesini yapıyor.

Özdebir buna örnek olarak TüpraÅŸ’ın özelleÅŸtirme öncesinde ürettiÄŸi sentektik kaucuk ve karbon siyahı üretiminden düşük karlılık nedeniyle vazgeçmesinin ardından ithalatçıların fiyat artırıp bunu dikte ettirdiklerini öne sürüyor. Oysa, geçenlerde görüşlerini yayınladığımız TüpraÅŸ yöneticisi Kenan Yavuz kendi amaçlarının petrol bizde olmasa da birçok petrol türevi ürünü üreterek  5 milyar dolara varan bir dışa bağımlılığı ortadan kaldıracaklarını iddia etmiÅŸti. O nedenle Özdebir’in iddiasına yanıt vermesi doÄŸru olacaktır.

Özdebir’in bir baÅŸka yakınması da BOTAÅž konusunda. “DoÄŸalgaz dağıtım özelleÅŸtirmelerin de deÄŸerin yüksek çıkması için OSB’ler peÅŸkeÅŸ çekildi” diyen Nurettin Özdebir, “Ä°mtiyaz sözleÅŸmesi bitecek olan bölgelerde OSB’lerin ayrıştırılmasını ve dağıtımın OSBÃœK’e verilmesini” istiyor. Neden ileri sürerken de, “Yapacık ve Sincan’da iki doÄŸal gaz boru hattı döşendi ve parasını biz sanayiciler ödedik. Sonra BOTAÅž’a devrettik. Bütün bu yatırımlarımızın hepsi özelleÅŸtirme kapsamında Ankara’yı alan ÅŸirkete verilecek, bu bir haksızlık. Bizim yaptığımız borudan bize doÄŸalgaz verecekler ve sayaca bakıp aylık 50 bin dolar tahsil edecekler.” diyerek bu konudaki yakınmasını dile getiriyor.

Özdebir, ithalatın artmasına yanlış özelleÅŸtirmelerin etkisi olduÄŸunu, özelleÅŸtirilen koskoca kurumların Ar-Ge’ye yönelmemeleri ve karsız üretimleri terk etmelerinin ithalat faturasını kabarttığını da öne sürüyor.

Nurettin Özdebir, BaÅŸbakanlığın yerli malı kullanımına yönelik tavsiye nitelikli genelgesine karşın  Savunma Sanayi MüsteÅŸarlığı gibi yerli sanayi destekleyen ve koruyan ve bu konuda görev tanımı yapan kamu kurumlarının bütün bakanlıklarda yaygınlaÅŸması gerektiÄŸini belirtiyor. UlaÅŸtırma Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanlığının Bursa’da bir firmanın ürettiÄŸi tranvay seti için artık yurt içinden alım ÅŸartı getirmesini olumlu örnek olarak gösteriyor. Buna karşılık birçok kamu bürokratının “Biz alımlarımızı yurt dışından bir dünya markasından yaparsak, bir sorun çıktığında başımız aÄŸrımaz” düşüncesine dayalı olarak yaptığını, bu zihniyetin ithalatı artırırken, yerli piyasayı baltaladığını ve   deÄŸiÅŸmesi  gerektiÄŸini söylüyor.

DoÄŸaldır ki, Nurettin Özdebir’in yakınmalarına muhataplarının da vereceÄŸi yanıtlar olacaktır. Ancak, ithal girdinin yerli sanayi ve özellikle ara malı üreticisi KOBÄ°’leri çok olumsuz etkilediÄŸi ve bir kısmını rekabet dışına iterek sistem dışına çıkardığı bilinmektedir. O nedenle özellikle kamu alımlarında yerli firmaların korunması ve gözetilmesi büyük önem taşımaktadır. ÖzelleÅŸtirmelerin sonuçlarının da Özdebir’in öne sürdüğü gibi ithalatı artırıcı aramalı ve hammadde fiyatlarını artırıcı sonuç vermemesine özen gösterilmelidir.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir