Oyun Sonu

Çalışma odamda ısı 42 derece, bir yandan yazıyorum, bir yandan göbeğinde sucuklu yumurta yapıyorum.  Popişimi ise tost makinası olarak kullanıyorum.  Bünye itibarı ile Kuzey Kutbu’nda yaşamak için yaratıldığımdan, bu günlerdewww.ekonomihaberyorum.com da yazılar biraz azaldı.  Hemen çaresine bakacağız hiç merak etmeyin.  Fani ve iri vücudumda kalan son enerji kırıntıları ile size AB krizinde oyun sonunun yaklaştığını müjdelemek istedim.  Tabii, müjdelemek kelimesi biraz ikircikli. Oyun sonu, dünyanın da sonu olabilir.

Borsalar bir  alıcılı, bir satıcılı.  Bu günlerde borsalarda ne olacağını görmek için kredi pazarını takip etmek şart.  Tüm Yerküre’de kredi pazarında her gün ağırlaşan bir stres var.  Bu stres giderilmeden borsalarda trend belirmez.  En erken gelecek hafta yaz aylarında ne olacağını göreceğiz.  Hatta, belki Haziran sonuna kadar bekleyeceğiz.  Eğer AB liderleri ay sonu  zirvesinde alacakları kararlarla yatırımcıların paniğini dindiremezse, Auf Wiedersehn, İkinci Dip yoldadır.

Dün  AB krizi kaygılarına bir de ABD ve Euro-bölgesinden gelen çok kötü veriler eklendi.  ABD’de otomotiv dışı perakende satışlarda %0.4 gerileme tüketimin tepe yapıp yavaşlamaya başladığının işareti olabilir. Euro-bölgesinde Nisan sanayi üretimi 2010 yılı düzeyine geriledi.  Bu kez Almanya da durgunluktan kendini kurtaramadı, İspanya, İtalya ve Portekiz’de ise durgunluk iyice ağırlaştı. Kaba bir hesapla, sanayi üretiminin Mayıs-Haziran’da yükselişe geçmesi halinde, bölge 2Ç2012’de %0.2 Ç/Ç daralabilir.

Almanya’nın bu sene durgunluktan kurtulacağını sanılıyordu.  Hatta, Bundesbank geçen hafta 2012 büyüme tahminini yükseltmişti bile. Bir parantez açayım,  eğer kriz Merkel’in an anavatanına da ulaşırsa, çözüm üretmek aniden kolaylaşabilir.

Dünya Bankası’nın raporu da kaygı vericiydi.  AB krizi yüzünden tüm dünya yavaşlıyor. Gelişmekte olan ekonomilerde büyüme %5.3, dünyada  %2.5 düzeyine aşağı revize edildi.  %2.5 resesyon demek ya!

Kıssadan hisse, piyasalar AB  krizi çözülse de, global ekonomide gözle görülür bir toparlanmanın müjdesini almadan bu yaz kalıcı yukarı hareketi başlatmaz.

Euro-bölgesinde ekonomik aktivitenin yavaşlaması ile PIIGS ve bankalar sorunun arasında bağlantıya dikkatinizi çekerim.  Ekonomin faaliyetin durması hem vergileri yavaşlatıyor, hem de bankaların kredileri tahsil etmesini zorlaştırıyor.  Bugün (Perşembe)  İspanyol ve İtalyan tahvil faizleri yine tarihi zirvelerinin yakınında dolaşırken, bulaşma  GOP ve ABD özel sektör tahvillerine kadar uzandı. Kredi krizi artı yavaşlayan ekonominin ne anlama geldiğini de biliyoruz. İkinci Lehman.

Daha da önemlisi, İtalya ve İspanya açıkça Merkel-Avrupa Merkez bankası tarafından uygulanan istikrar rejime başkaldırıyor.  Hollande de cepheye at sürmeye hazır.  AB içinde derin çatlaklar oluşuyor.

Bu ortamda piyasaların trendini ancak gelecek hafta göreceğiz. İlk sınav olan  Yunan seçimlerinden 3 olasılıktan bir çıkacak:

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir