Orta Vadeli Program Açıklandı

Programın temel amacı, Türkiye’nin büyümesini sürdürmek, cari iÅŸlemler açığını azaltmak ve böylece makroekonomik ve finansal istikrarı korumak olarak belirlendi.

Orta Vadeli Programın temel amacı, Türkiye’nin büyümesini sürdürmek, cari iÅŸlemler açığını azaltmak ve böylece makroekonomik ve finansal istikrarı korumak olarak belirlendi.

2012 -2014 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Programa göre, son bir yıllık dönemde dünya ekonomisinde geliÅŸmiÅŸ ve geliÅŸmekte olan ülkeler arasındaki ayrışmanın belirginleÅŸtiÄŸi, uluslararası ekonomik ve finansal politikalarda tam bir koordinasyonun saÄŸlanamadığı, özellikle bazı geliÅŸmiÅŸ ülkelerde hükümetlerin gerekli kararları zamanında alamadığı, küresel ölçekte makroekonomik ve finansal istikrarın saÄŸlanamadığı ve belirsizliklerin artarak sürdüğü bir süreç yaÅŸandı. Dünya ekonomisinde artan belirsizlik ve olumsuzluklar neticesinde küresel büyüme beklentileri aÅŸağı yönlü revize edildi. Söz konusu geliÅŸmede özellikle bazı Avrupa BirliÄŸi ülkelerinin borçlarının sürdürülebilirliÄŸine ve bunun finans sektörüne olası etkilerine dair artan kaygıların yanı sıra ABD’nin ekonomik performansının beklenenin altında kalması etkili oldu. Mevcut sorunların kısa vadede aşılabilmesine ve küresel büyümenin yeniden ivme kazanmasına iliÅŸkin belirsizlikler devam etti.

Önümüzdeki dönemde, Türkiye’nin ticaret ortağı olduÄŸu ülkeler baÅŸta olmak üzere, dünya ekonomisindeki geliÅŸmeler yakından izlenerek Orta Vadeli Programın temel çerçevesi korunmak ÅŸartıyla gerekli olabilecek politika uyarlamaları hızlı ve kararlı bir ÅŸekilde gerçekleÅŸtirilecek.

-PROGRAMIN AMACI-

Küresel ekonomi ile ilgili son ekonomik gelişmeleri de dikkate alan Orta Vadeli Programın temel amacı, ülkenin refah seviyesinin artırılması nihai hedefi doğrultusunda istikrarlı bir büyüme sürecinde istihdamı artırmak, mali disiplini sürdürmek, yurt içi tasarrufları artırmak, cari açığı azaltmak ve böylece makroekonomik istikrarı güçlendirmek olarak belirlendi.

Program döneminde maliye ve para politikaları ile makro ihtiyati düzenlemeler, güven, istikrar ve öngörülebilirliÄŸi güçlendirecek ve ekonominin dış ÅŸoklara karşı dayanıklılığını artıracak bir çerçevede uygulanacak. Orta vadeli program kapsamında cari iÅŸlemler açığına kalıcı olarak çözüm getirecek yapısal düzenlemelerin de hızlı bir ÅŸekilde uygulamaya konulmasına öncelik verilecek. Bu çerçevede, yatırım ortamının iyileÅŸtirilmesi ile ilgili eylem planı uygulamalarına devam edilecek, kayıt dışılıkla kararlılıkla mücadele edilecek, Ä°hracata Dönük Ãœretim, Girdi Tedarik ve Ä°hracat Pazarlarının ÇeÅŸitlendirilmesi Stratejilerine iliÅŸkin çalışmalar tamamlanacak, Ä°stanbul’un Uluslararası Finans Merkezi olması çalışmalarına hız verilecek, enerjide dışa bağımlılığı azaltacak adımlara devam edilecek ve ar-ge ve yenilikçiliÄŸin geliÅŸtirilmesine yönelik programlar etkin bir biçimde uygulanacak.

İstihdamı artırmak için istikrarlı büyüme ortamını sağlayacak politikaların yanı sıra işgücünün niteliğini, işgücü piyasasının esnekliğini ve işgücüne katılımı artıracak politikalara ağırlık verilecek.

Ekonominin rekabet gücü, kamu harcamalarında etkinlik, iyi yönetişim, devlet yardımları, eğitim sistemi, yargı sistemi, vergi sistemi, kayıt dışılık, yerel yönetimler ve bölgesel gelişme alanlarındaki yapısal dönüşümün devam ettirilmesi programın temel öncelikleri arasında yer alacak.

BloombergHT

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir