NASA kliması sayesinde soğuyan beynimin performansı yükseldikçe, ben de keskinleşiyorum, berraklaşıyorum, kabarıyorum. Emlak pazarı hakkında makalem bana yeniden görsellik kazandırdı. Artık sokakta kimi görsem, gırtlağıma sarılıp yüzüme tükürüyor. Hedef büyütmeye karar verdim, önümüzdeki 6 ayda dünya ve Türkiye ekonomisinde ne olur, piyasalar nasıl tepki verir, sizlerle paylaşacağım. Kesip duvara asılacak bir yazı bu. Yalnız siz değil, torunlarınız da gülecek hatalarıma. Ama, ben şerbetliyim. Ömrüm boyunca “etkin piyasalar” dininin yılmaz bir rahibi oldum ben. Quantum teorisine yaptığım katkılar hala Çiçek Pasajı ve Asmalı Mescit meyhanelerinde efsanedir. Hayat tesadüfidir, piyasalar da sarhoş adamın yürüyüşü gibi hedefsizce yalpalarlar. Kimse yarını tahmin edemez. Ben bile. Yarını yarın yapan, hayatı yaşamaya değer kılan da bu zaten.
İlk gözlemim, siyasetin artık piyasalar ve ekonomi için çok daha önem kazanacağı. ABD’de Obama’nın yeniden seçilmesinden sonra, Suriye ve Iran başlıklarında çok hızlı gelişmeler olacak. Esat zaten savaşı kaybediyor, ama sene sonuna kadar Şam’da tutunmayı başarırsa, Obama ya Rusya ile el sıkışıp gönderecek onu, ya da askeri müdahale gündeme gelecek. Suriye bağlamında en kötü senaryo isyancıların Şam’ı ele geçirip tüm Sünni olmayanları katletmesi. Karmaşa PKK ve mülteciler üzerinden Türkiye’yi de sarsacak.
Ambargo ve Suriye’nin kaybı ile ekonomik ve diplomatik olarak sarsılan Tahran, Hürmüz Körfezi ve Irak’ta gerginliği artırarak rövanşı almaya çalışacak. Gelecek yıl ABD-İsrail ortak hava saldırısı küresel ekonominin üstüne en büyük kara bulut olarak belirecek. Petrol fiyatlarının bu seviyede kalacağını, hele düşeceğini hiç sanmıyorum. Belki bu zayıf global talep ortamında 150 dolar/varil gerçekçi değil, ama Brent yeniden 105-120 dolar arasına çıkar.
AB’nin sorunları sonbahar aylarından itibaren içinden çıkılmaz hale gelecek ve dünya ekonomisinin 4Ç2012-1Ç2013’de resesyona doğru kayması sonucunu getirecek. İtalya ve İspanya’nın IMF-AB mali yardımına muhtaç hale gelmesi nerdeyse kaçınılmaz. Ancak, felaket de tahmin etmiyorum. Almanya sonunda teslim olarak PIIGS borcunun ortak kefalet altına alınması dahil bir çok öneriyi kabul edecek. Sene sonu ya da gelecek senenin başında Fed ve AMB yeni QE’ler ile devreye girerek küresel ekonominin gelecek senenin ortalarında itibaren yeniden dirilmesini sağlayacak.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.