Olumsuz Eğilimler Geri mi Dönüyor?

Geçtiğimiz hafta genelinde yaşananlar, bu yılın ikinci çeyrek döneminde riskten kaçınma eğiliminin daha belirleyici olabileceğine işaret ediyor. Bir yandan yüksek petrol fiyatı nedeniyle bozulan beklentiler diğer yandan küresel düzeyde artış eğilimi sergileyen siyasi gerginlik bu süreçte etkili oluyor ve öncelikleri kısmen de olsa değiştiriyor. Bilanço güzelleştirme çabasında geride kalmış olması, olumsuz gerçeklerin daha yoğun bir şekilde hissedilmesine yardım ediyor.

Sonuçta sermaye hareketlerine ve küresel ticaret hacmine ilişkin beklentiler de umulan eğilimi sergileyemiyor. Sermaye piyasaları gerilerken döviz ve emtia piyasalarının nispeten yatay dalgalanmalar sergilemesi, fiyatlanmayan gerçeklerin ikinci çeyrek dönemde kendini hissettirebileceğini düşündürüyor. İçeride ise siyasi irade tarafından açıklanan teşvik paketinin ekonomi ve piyasalar üzerindeki etkisinin ne olacağı konusu ise şimdilik pek tartışılmıyor; fayda yan tesir riskinin sadece iyi niyetle olumlu bir çizgide tutulamayacağını şimdilik bilinmeyen uygulama detaylarının önemli olduğunu unutmamak gerekiyor.

Yakın geleceÄŸe bakarken finansal piyasaların yeni parasal geniÅŸlemeler konusuna aşırı hassasiyet gösterdiÄŸi biliniyor. ABD Merkez Bankası’nın üçüncü dalga parasal geniÅŸleme konusunda söylemde tutukluluk yapmaya baÅŸlaması risk taşıyanları çok rahatsız ediyor. Ä°lk çeyrekte parasal geniÅŸleme lehine aşırı iyimser beklentilere raÄŸmen mart ayı, tarım dışı istihdamındaki net artışın beklentilerin çok gerisinde kalması ise sıkıntı yaratıyor. Söylemin eyleme dönüşme veya dönüşmeme vadesinin gelmiÅŸ olması, her iki ihtimalde de riskten kaçınma eÄŸiliminin tetiklenecek olması piyasaları gerginleÅŸtiriyor. Piyasa baskısına boyun eÄŸilse petrol baÅŸta olmak üzere emtia fiyatları yükselecek ve enflasyon artacak; tam aksine direnilse durgunluk derinleÅŸirken istikrarsızlık tırmanış yönünde harekete geçecek. Finansal piyasaları yönlendirebilmek için memnun etmek gerekiyor, fakat bu sürçte maliyetler artarken bugünkü taşıma kapasitesinin azalıyor olması söylemlerin eyleme dönüşmesini zora sokuyor…

Benzer bir durum Euro Bölgesi için de geçerli; Avrupa Merkez Bankası gerekli yeterli likiditeyi verdi, fakat aşılamayan güvensizlik nedeniyle umulan hareketler gözlenmiyor, sorunlu ekonomilerin destek karşılığı verdikleri sözleri tutabilme ÅŸansı zaman içinde azalıyor; bu durumun devlet tahvillerine yansıyarak görünümü bozması engellenemiyor. Aşılamayan durgunluk ve artış eÄŸilimindeki enflasyon endiÅŸesi güven bunalımının önemli bileÅŸenleri olarak dikkat çekiyor. Belli ki likidite ile desteklenen mali sektör risk almakta ve dayanışma sergilemekte istekli deÄŸil. Durum böyle olunca sorun büyüyecek ve Avrupa Merkez Bankası’nın doÄŸrudan sorunlu varlıkları almasının maliyeti de hem çok artacak hem de mevcut açmazdan çıkışı kolaylaÅŸtırmayacak. Siyasiler ve mali sektör yetkilileri verdikleri sözleri tutamayacaklar söylemler eyleme ve olumlu sonuca dönüşemeyecek, dönüşmesi adına geniÅŸ kesimlerin daha fazla fedakarlık talebine göstereceÄŸi tepki baÅŸka sıkıntıları da devreye sokacak.

Gelişmiş ekonomilerdeki, özetlemeye çalıştığımız tablo güvensizlik yaratıyor, riskten kaçınma eğilimini tetikliyor, sermaye hareketleri ve küresel ticaret hacmini olumsuz yönde etkileyecek gibi görünüyor. Bu tablo gelişmekte olan ekonomiler adına belirsizlik ve kırılganlığı artırabileceği anlamına geliyor. Ülkemizde siyasi irade tarafından teşvik paketini değerlendirirken söz konusu küresel koşulları dikkate almak gerekiyor. Zira dış finansman imkanlarının bozulması, küresel rekabet koşullarının olumsuzlaşması gibi eğilimler teşvik paketinin umulan faydasını azaltan fakat yan tesir maliyetini ağırlaştıran değişkenler olarak evdeki hesabın çarşıya uymasını engelleyebilir.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir