Verilerini sık sık kullandığımız Türkiye Ä°statistik Kurumu (TÜİK)’in BaÅŸkanı Birol Aydemir yardımcıları ile birlikte Ä°stanbul’da medya ile bir araya geldi. Yapılan ve yapılmakta olan çalışmalar ve projeler hakkında bilgi veren Birol Aydemir eleÅŸtirileri de yanıtladı. “EleÅŸtirileri daha ileriye gitmemizin yolu olarak görüyoruz” diyen Aydemir’in konuÅŸması yanında tüketici enflasyonu, iÅŸsizlik, milli gelir, iÅŸ istatistiklerinin nasıl hesaplandığı konusunda TÜİK yetkilileri sunum yaptı. Birol Aydemir’in konuÅŸmasından altı çizilebilecek olanları şöyle derledik:
OECD’DE 472 TABLODA VERÄ° VERÄ°LEMÄ°YOR
â– Türkiye OECD’de 472 tabloda veri veremiyor. Ya zamanında üretemiyoruz, ya hiç üretmiyoruz, ya da dönemleri uymuyor. Yurtdışına hangi verinin kim tarafından ne zaman ve nasıl verildiÄŸinin tam bir envanteri de yok. Biz istatistiÄŸi gönderiyoruz, onlar güncelliyor mu? Bunu ta tekip etmiyoruz. Dışarıya veri yollamada tam bir dağınıklık söz konusu. buna son vereceÄŸiz. Uluslararasına gönderilen verilerin bir portalda görülmesini saÄŸlayacağız. Böyle bir projeyi baÅŸlattık.
■TÜİK sadece istatistik üretmiyor. Aynı zamanda ülke çapında kamu kurum ve kuruluşların istatistiklerinin uluslararası normlara göre hazırlanmasından ve koordinasyonundan da sorumlu. Bu anlamda kamu kuruluşlarının istatistik altyapısı konusunda diyaloğa geçtik. Asgari uymaları gereken standartlar var. Bu standartlara uyanlara da bir logo vuracağız. Bu istatistik minimum uluslararası standartları sağlamış istatistiktir diye. Bütün resmi verilerin, üretilen bütün resmi istatistiklerin, sağlık olsun, eğitim olsun, çevre olsun, ekonomi olsun tek bir siteden izlenmesini sağlayacağız. Kamu kuruluşları ürettikleri istatistikleri kendi sitelerine koyacaklar veya açıklayacaklar ama aynı zamanda bu siteye de kayacaklar. Bu, izleme kolaylığı ve daha geniş kitlere hitap etmeyi beraberinde getirecek. İstatistik kullanıldıkça değer kazanır.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.