Dün küresel ölçekte yaşanan iyimserliğin arkasında ABD’den bir süredir gelen verilerle birlikte Fitch’in yaptığı 2012 içinde Fransa’nın kredi notunda bir indirim planlanmıyor açıklanması yer aldı. Almanya’nın AAA olan notunun güvende olduğunu da dile getiren Fitch, bununla birlikte negatif izlemede olan Euro Bölgesi ülkelerinde bir/iki kademe not indirimi gelebileceğini açıkladı. Aslında Fitch Fransa ve Almanya için oldukça iyi bir haber vermiş olsa da yapılan açıklamada başta İtalya konusunda olmak üzere önemli uyarılar yer aldı. İtalya’da sürdürülebilirlik konusunda öne sürülen koşullar İtalya ve Avrupa için neredeyse imkânsıza yakın değerler ifade ediyor. Gözden geçirme tamamlandığında İtalya için bir not indirimi olasılığının oldukça yüksek olduğu ifade edildi. İtalya ile birlikte görünümü negatif izlemede olan, dolayısıyla not indirimi tehdidi altında bulunan diğer ülkeler ise Belçika, İspanya, Slovenya, İrlanda ve Kıbrıs Rum Kesimi. Özetle Avrupa dün Fitch’in açıklamalarına sevinmiş olsa da yakında başlayacak bir not indirimi furyası kaçınılmaz görünüyor. Bu nedenle dün Fransa’nın notu düşürülmeyecek sevinciyle yapılan alımlar bizce sürdürülebilir değil.
10 Ocak 2012 TCMB için “Normal Gün”
Küresel risk iştahındaki kısmı artışla birlikte, dün TCMB günü “Normal Gün” tanımlamasına soktu ve fonlamayı faiz koridorunun alt limiti olan %5,75’e çekti. Aslına bakılırsa bu hareket beklentilerimiz dahilinde değildi. Biz TCMB’nin istikrar tam olarak sağlanana kadar fonlamayı üst limitten yapacağını yani en azından yılın ilk çeyreği belki de ilk yarısında faizlerin yüksek seyretmesini bekliyorduk. Fakat dün yapılan bu hamle ile TCMB’nin faiz koridorunu daha etkin daha doğrusu daha karışık bir konseptte kullanacağını gösterdi. Görünen o ki küresel ölçekte yaşanacak en ufak bir iyimserlikte TCMB faizleri yeniden gevşetecek. Bu durum kısa vadede şirketler ve hisse fiyatları için olumlu olsa da, düşen faizler iç talepte yeniden patlama ve cari açıkta düşüşün durması anlamına gelecektir. Bu da 2011’de en büyük sorun olan cari açığın, ciddi bir risk primi oluşturmaya devam etmesi anlamına gelecektir. Ayrıca Başbakan’ın yüksek faiz yüksek enflasyona neden oluyor ifadesinin aksine, düşük faiz yüksek talebe ve dolayısıyla da düşürülemeyen bir enflasyona neden olacaktır. Özetle maliyet enflasyonunun yerini talep enflasyonu alacaktır. Bu hamle ile 2012 enflasyon hedefinin tutturulması konusunda zaten var olan endişelerimiz de artmış oldu.
Moody’s: Türkiye 2012’de %2,5-%3,5 büyür
Moody’s bugün yaptığı açıklamada Türkiye ekonomisinin 2012’de %2,5-%3,5 arasında büyüyebileceğini, finansal olmayan şirketlerin ılımlı büyümeden fayda sağlayabileceğini dile getirdi. Bununla birlikte mevcut durağan görünümü 12-18 ay içinde etkileyebilecek riskler olduğunu dile getiren Moody’s, TL’nin değer kaybetmeye devam etmesi durumunda borç geri ödemesinde sıkıntı olabileceğini dile getirdi. Risklere dikkat çekilmiş olsa da kısa vadede bir not indirimi olmayacak manasına gelen bu açıklama bizce kısa vadede pozitif dahi algılanabilir. Böylece kısa vadede Fitch’in ardından Moody’s de not indirimi yapmayacağını dile getirmiş oldu. Şimdi S&P’den benzer bir açıklama gelmesini bekleyeceğiz.
Cari İşlemler Açığı Önemli
Bugün içeride açıklanacak Kasım ayı cari işlemler açığının izlenecek en önemli veri olması nedeniyle bültenimizi biraz geciktirdik. TCMB politikalarının cari açık üzerindeki etkilerini net bir şekilde göreceğimiz ilk veri olması nedeniyle bu veriye her zamankinden daha fazla önem atfettik. Kasım’da cari açık beklenti olan 5 milyar 289 doların biraz altında 5 milyar 188 milyon dolar oldu. Geçtiğimiz yıl kasım ayında bu rakam 6 milyar 44 milyon dolar idi. Böylece TCMB’nin de dile getirdiği gibi cari açıkta Ekim ayında görülen rakam en yüksek seviye olarak kaldı. Ocak-Kasım döneminde toplam cari açık ise 70 milyar 241 milyon dolar olarak gerçekleşmiş oldu. Geçen sene aralık ayında 7 milyar 594 milyon dolar cari açık önümüzdeki ay da muhtemelen bu rakamın çok altında kalacak ve bir sonraki ay da cari açıktaki düşüş eğiliminin devam ettiğini teyit edeceğiz. Bu nedenle açıklanan bu veriyi olumlu buluyoruz.
Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAŞ Menkul Değerler
[email protected]
0212 286 30 00 (pbx)