Yeni yıl rallisinin beni çok şaşırttığını söyleyebilirim. Nerde hata yaptığımı anlamak için uzun süre düşündüm, sonunda gelen veriler cevabı bulmama yardımcı oldu. Bu rallinin fundamentallerle pek bir alakası yok. Tamamen fon akım dinamiklerinden kaynaklanıyor. Ama, yılın ilk yarısı için global stratejimi değiştirmeye hiç niyetim yok. Dünyanın önündeki en büyük felaket olan AB krizleri alınan bu tedbirlerle çözülmez, aksine daha kötüye gider. Şubat başı ya da ortaları gibi, fonlar tamanen plase olup, yatırımcı satın alacak taze hikaye arayınca, bu gerçeği görecek. Ama piyasa-topsiye başlamadan önce bana inanıp yatırım yaptığını iddia edenlere bir kaç öğüt.
Piyasalar her zaman etkin olmayabilir, ama panik atakları dışında genelde az-çok öyledirler. Etkin piyasalar kavramını bir kez daha hatırlayalım: Kamuoyunca bilinen herşey zaten fiyata yansımıştır. Fiyatlar random walk, yani sarhoş yürüyüşü takip eder. Düzenli olarak doğru tahmin edilmelerine imkan yoktur. Bu kuramı iyi düşünürsek, ne ben, ne basında yazan ya da fon yöneten hiç kimsenin uzun vadede düzenli olarak piyasa yönü hakkında doğru yorum yapamayacağı da ortaya çıkar. Bazılarımız ötekilerden daha iyidir elbette. “Düşecek” ve “çıkacak” şeklinde erkekçe, şartsız yorum veren bir stratejistin tesadüfen başarılı olma şansı zaten %50’dir. Yazı-tura gibi. Çok başarılı bir stratejist –ki ben öyle olduğuma inanıyorum—en fazla %60-65 tutturur.
Zaten bu gerçeği gören kurumsal yatırımcılar yani özel emekli sandıkları önemli ölçüde “endeksleme” yöntemi ile fon yönetir. Yani, piyasayı yenmeye çalışmazlar, roket mühendisi bir kaç velete yüzmilyonlarca dolar maaş ödeyip paralarını yönettirmezler. Ellerindeki birikimi endeksteki ağırlığına göre hisse senetlerine, ya da toplam piyasa büyüklüğü ve tarihi risk-getiri verimine göre DİBS, hisse ve emtialar gibi varlık sınıfları arasında yayarlar. Biraz zaman ayırıp varlık yönetim endüstrisi haberlerini okursanız, bugünün starlarının daima yarının nal toplayanları olduğunu görürsünüz. Eğer 10 yıllık ortalamalar üstünden bakarsak, fonların en fazla %5’i endeks ortalamasının üstünde getiri sağlar.
Diyeceksiniz ki bazıları var, senede %20, %30 kazandırıyor. Evet, risk alıp kaldıraç kullanarak sermaye kazancını yükseltebilirsiniz, ama etkin piyasalar kavramına girmez bu yöntem. Benim yazdığım alana da. Biz fiyatı tahmin edenler değil, fiyatı oluşturanlarız. Benim gibi yüzlercesinin yazdıklarını okuyan yatırımcı kendi kararını verir, bu kararlardan etkin fiyat oluşur. 20 yıldır bu işi yapıyorum, ne doğru tahmin yaptığımda sevindim ne de yanlış yaptığımda üzüldüm. Çünkü doğru-yanlı oranımın zaten %90’i şanstır. Yani, piyasa ya benim öngörmediğim nedenlerden çıkmıştır, ya düşmüştür.
Bu yeni yıl rallisi de böyle “şansa” hatalardan biriydi. Öngörmeme imkan olmayan bir değişken yüzünden bu ralliyi yaşıyoruz. Yoksa tahmin edebildiğim değişken setinde yanılmam çok azdır. Bu rallinin bir tek sebebi var: 2008 Lehman Krizi’nin ardından fonların müşterileri yoğun miktarlarda paralarını ifta etmişti. Bu sefer etmediler. Aksine, bazı kaynaklara göre bu sene sadece hedge fonu endüstrisine 80 milyar dolar taze para girecek. Bireyler ve kurumlar varlık yönetim şirketine “Risk al, bana para kazandır” diye birikimlerini emanet eder. Devamlı saha kenarında oturup nakitte kalmakla varlık yönetim şirketi olunmaz. Zaten bu yüzden, yatırımcısına namuslu ve az riskli para kazandırma imkanı göremeyen bir çok dev isim fonlarını tasviye ediyor.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.
Savaşla yerlebir olan Almanya dirildi…! Oysa Sosyalist Sistem “savaş” sız yerlebir oldu… İnsanlık AB krizini de yenecektir..Özetle KAPİTALİZMİN alternatifi yokdur; yaşamın ta kendisidir yani..Varsa başka bir alternatifiniz yazarmısınız Sn. Yeşilada?