DavutoÄŸlu görüşmesinin ardından Neçirvan Barzani, PKK saldırısını ÅŸiddetle kınayıp acımızı paylaÅŸtığını, iÅŸbirliÄŸinin tüm alanlarda güçleneceÄŸini açıkladığı bir basın açıklaması yaptı. Neçirvan Barzani açıklamalarından sonra soru sorulmasını istemeden konuÅŸmasını sonlandırdı. Kendisine sorulabilecek, “PKK Kampları sizin sınırlarınız içinde. Son saldırıyı da oradan gelerek yaptılar. Bölgenizden saldırıların önlenmesi için yeni dönemde hangi adımları atacaksınız?” sorusu sorulamadı…
Bundan iki yıl kadar önce Ä°srail’le iliÅŸkilerimizde olumsuzluk yaÅŸamadan bölgede istihbarat açısından onlardan yararlandığımız biliniyordu. Füze kalkanının ülkemize yerleÅŸtirilmesi kararından sonra Ä°ran’ın PKK- Pejak konusunda bilgi alışveriÅŸinde eskisi kadar sıcak davranmadığını düşünmek yanlış olmaz. Suriye’de geliÅŸen olaylar sonrasında yapılan açıklamaların Esad yönetimiyle bilgi alışveriÅŸini sınırlandırdığını söylemek kahinlik deÄŸildir.
Zaten dünden bu yana televizyonlarda izlediÄŸim, yazılarını, demeçlerini okuduÄŸum bölge konusundaki uzmanlar da yorumlarında bu üç ülke ile ilgili geliÅŸmeleri ortaya koyup, “bilgi alışveriÅŸinin aksamış olabileceÄŸini” açıklıkla tekrarlıyorlar.
BaÅŸbakan, “PeÅŸmergelerle birlikte yapmamız gereken var” diyerek Kuzey Irak Kürt yönetiminin iki Barzani’sini ülkemize davet ettiÄŸini baÅŸkan yardımcısı Neçirvan Barzani’nin yurt dışında olmasına karşın, gezisini kesip hemen ülkemize geldiÄŸini, Mesud Barzani’nin de yakında geleceÄŸine inandığını belirtti.
Neçirvan Barzani, DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu ile yaptığı iki saatlik görüşmenin ardından basın mensuplarının karşısına geçip açıklamalarda bulundu: “Biz bu saldırıyı çok ÅŸiddetli bir ÅŸekilde kınıyorum. Kürdistan bölge halkı olarak Türk milletinin acılarını paylaşıyorum. Ölen askerlerin ailelerine baÅŸsaÄŸlığı, yaralılara acil ÅŸifalar diliyorum. Bu tür eylemlerin hiçbir ÅŸekilde Türk ve Kürt milletlerinin yararına olmadığına inanıyorum. Bu eylem karşısında Türkiye ile birlikteyiz. Bu eylem hiçbir ÅŸekilde Türk ve Kürtlerin iliÅŸkilerinin bozulmasına neden olmamalı.”
Neçirvan Barzani’yi dinleyen genç gazeteciler gibi ben de televizyon ekranı karşısında “O zaman sizin sınırlarınız içersinde kampları bulunan PKK’nın bölgeniz içersinde konuçlanmasına son verecek hangi adımları atma kararındasınız. Bizimle bu alanda nasıl bir iÅŸbirliÄŸini düşünüyorsunuz?” sorusunun sorulmasını bekledim. Ama çevirmenliÄŸini yapan kiÅŸi, “soru almayacaklarını” belirterek toplantıyı sonlandırdı.
Irak Kürdistan yönetimi ile ülkemiz arasında son yıllarda ilişkilerde önemli gelişmeler söz konusu. Türkiyeli işadamları bölgede önemli yatırımlar yapmalarının yanı sıra, çok önemli bir ticareti de yürütüyorlar. Bölgenin gelişmesine, kentlerin imarına önemli katkılarda bulunuyorlar. Bölgede petrol araştırma çalışmaları yapanlar da var.
Bu önemli geliÅŸmelere hem Irak merkezi yönetimi, hem de Kuzey Irak bölge yönetimiyle Türkiye iliÅŸkilerinin önemli geliÅŸmeler göstermesine karşın, ne merkezi yönetim ne kuzey ırak yönetimi PKK’nın kendi sınırları içersindeki kamplarından Türkiye’ye saldırılarının önlenmesi açısından ciddi giriÅŸimlerde bulunmuyorlar. Hem bu kamplara yapılan gıda ve mühimmat takviyesine göz yumuyorlar, hem de sınır aşıp Türkiye’de çatışmada yararlananlardan bir bölümünün kendi bölge hastanelerinde tedavilerine kısıtlama koyuyorlar.
Bu da yukarıda birini tekrarladığım birçok sorunun yanıtını Irak merkezi yönetimi ve Kuzey Irak Kürt yönetimine yanıtlamaları için sormak gereÄŸini gündemde tutuyor. Umuyorum ki, DışiÅŸleri Bakanımız ve BaÅŸbakanımız muhabirlerin soramadığı soruları NeÅŸirvan Barzani’ye sorup, ondan yeni dönemde iÅŸbirliÄŸi ve PKK’nın sınırları içinde konuçlanıp, sınır geçerek Türkiye’ye saldırmalarına mani olma yolunda atacaklarını öğrenmiÅŸlerdir.