Mevsimsel nedenlerle Türkiye genelinde iÅŸsizlik artıyor. Bu yılın ocak döneminde yüzde 10.2 olan iÅŸsizlik oranı ÅŸubat döneminde yüzde 10.4’e çıktı. Ä°ÅŸsizlik oranının kış döneminde bir miktar artması o derece yadırganacak bir olgu deÄŸil. Ä°ÅŸgücü verilerinin iÅŸaret ettiÄŸi daha önemli bir geliÅŸme, ekonomik büyümenin yavaÅŸlamasıyla yılın ilk üç ayında ekonominin yeni istihdam yaratma kabiliyetinin de aynı paralelde düşme eÄŸilimi gösteriyor olması.
Küresel kriz sonrası hızlı bir büyüme sürecine giren Türkiye ekonomisi bu dönemde küçümsenmeyecek bir istihdam yarattı. Yıllık ortalamalar bazında bakarsak, toplam istihdam 2010 yılında 1.3 milyon kişi, 2011 yılında 1.5 milyon kişi arttı. Küresel kriz öncesi yaşanan büyüme dönemine göre, 2010 ve 2011 yılında gerçekleşen ekonomik büyüme istihdam dostuydu. Dolayısıyla, toplam işsiz sayısı 2009 yılında 3.5 milyon kişiyken, 2011 yılında 3 milyon kişiye, 2011 yılında 2.6 milyon kişiye düştü.
KADINLARIN Ä°STÄ°HDAMI ARTIYOR
2011 yılının son üç ayından baÅŸlayarak ekonomik büyüme, hızlı denebilecek bir düşüş dönemine girdi. Ekonominin istihdam yaratma hızı da aynı paralelde düşme eÄŸilimi gösteriyor. Ä°stihdam artışı geçen yılın ilk yarısında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6-7 civarındaydı. Yılın son üç ayında istihdam artışı yüzde 5’lere geriledikten sonra, bu yılın ocak döneminde yüzde 4.5’e, ÅŸubat döneminde ise yüzde 2.4’e geriledi.
Kentlerde durum Türkiye ortalamasından daha iyi. Geçen yılın tümünde, bir önceki yılın aynı dönemlerine göre, kentlerdeki istihdam yüzde 5 civarında artıyordu. Bu yılın ocak döneminde artış yine yüzde 5.4 olurken, şubat döneminde yüzde 3.9 oldu. Kentlerdeki istihdam durumunu düzelten en önemli etken, kentlerdeki kadınların istihdamı.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.