Dünkü VATAN Gazetesi’nden: “Çelik üreticilerinden Hintli ArcelorMittal, Erdemir Demir ve Çelik Fabrikaları’ndaki (Erdemir) yüzde 25’e denk gelen hisselerinden 134.3 milyon adedini satarak şirketteki payını yüzde 18.7’ye düşürdü. Bu satıştan 478.2 milyon TL gelir elde eden ArcelorMittal, elindeki Erdemir varantlarını da (Hisse senedini baştan belirlenmiş bir fiyattan ileri bir tarihte satın alma hakkını veren türev finansal araç) satacağını, bu işlemden sonra Erdemir’deki payını yüzde 12.5’e düşüreceğini açıkladı.”
Mittal’in Erdemir’deki hisselerini “borçlarını azaltmak” için yaptığı açıklandı. Mittal bir gibi bir devin bu kadar “küçük” bir satışla borç sorununu hafifletmesi ilk anda pek makul gelmiyor. Diğer yandan yine dünkü haberde de Mittal’in yüzde 25’lik payına karşın şirketin yönetiminde söz sahibi olamamasının bu satışı getirdiğine dair bir haber vardı. Satış işlemiyle ilgili benim takıldığım ilk nokta bu oldu. Anlaşılan OYAK elindeki “imtiyazlı” hisseler ile Mittal’in yönetimde yer almasını engelleyebilmiş.
Benzer bir durum halka açık şirketler için de geçerli. Halka açık bazı şirketlerdeki “imtiyazlı” hisseler yüzde 25 paya dahi sahip ve “normal şartlarda” yönetim kurulunda yer alabilecek yatırımcıların yönetim kuruluna girmesini eengelleyebiliyor. Zira imtiyazlı hisseler “ezici” oy ağırlıkları sayesinde yönetim kurulunu istedikleri gibi “şekillendirebiliyor”! Yeni SPK kanununda “arka arkaya 5 yıl zarar eden şirketlerdeki her türlü imtiyaz ortadan kalkar” dışında bu “imtiyaz” meselesini çözecek bir düzenleme görünmüyor.
Bu durum “yatırım yapılabilir ülke” notu adayı bir ülkeyi, yabancı yatırımcılar nezdinde sizce ne kadar cazip kılar?
Mittal’in satışıyla ilgili aklıma takılan bir başka nokta ise bireysel yatırımcıların bilgilendirilmesi olayı. Satış “bir gecede” gerçekleşmiş görünüyor. Bunun hiç ön hazırlığı olmadı. Yine haberlere göre “hızlandırılmış talep toplama” yöntemiyle satış gerçekleşmiş. Anlaşılan talepler gerçekten çok hızlı toplanmış! Normal şartlarda Mittal Türkiye’de yerleşik bir yatırımcı olsaydı acaba KAP’a (İMKB nezdindeki “Kamuyu Aydınlatma Platformu”) bildirim yapmadan bir gecede bu hisselerini satabilecek miydi? Mittal’in yaptığı satış sonrasında Erdemir hisseleri 27 Mart kapanışı ile dünkü kapanışına göre yüzde 12.5 değer kaybetmiş durumda.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.