Merkez’den TL Hamlesi

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, TL’nin daha fazla değer kaybetmesini istemediklerini aktardı.

Döviz sepetinin yüzde 5-10 arasında olması gerekenin üzerinde olduÄŸunu söyleyen Merkez Bankası BaÅŸkanı Erdem Başçı, “TL’nin daha fazla deÄŸer kaybetmesini istemiyoruz, Merkez Bankası’nın bunu söylemesi çok daha farklıdır. Merkez Bankası’nın elinde çok güçlü araçlar var” diye konuÅŸtu

M erkez Bankası BaÅŸkanı Erdem Başçı, yüzde 50 dolar yüzde 50 Euro’dan oluÅŸan döviz sepetinin yüzde 5-10 arasında olması gerekenin üzerinde olduÄŸunu, Türk Lirası’nın döviz sepeti karşısında daha fazla deÄŸer kaybetmesini istemediklerini söyledi. Buna göre, Merkez Bankası’nın iÅŸaret ettiÄŸi seviye kur sepetine göre yaklaşık 1.95-2.05 aralığı oluyor. Bir televizyon kanalında verdiÄŸi söyleÅŸisinde ve ardından Reuters’ın sorusu üzerine yaptığı açıklamada Başçı, “Dolar ve Euro’nun ortalamasını alıyorsunuz, o hesaba baktığınızda bugünkü sepeti alın, bunun yüzde 5-10 arası daha düşük olması gerekir” diye konuÅŸtu. Başçı “TL’nin (döviz sepeti karşısında) daha fazla deÄŸer kaybetmesini istemiyoruz, Merkez Bankası’nın bunu söylemesi çok daha farklıdır. Merkez Bankası’nın elinde çok güçlü araçlar var” dedi.

2-4 AĞUSTOS’A GÖRE DAHA OLUMLU
Başçı, 2 AÄŸustos ve olaÄŸanüstü PPK toplantısının gerçekleÅŸtiÄŸi 4 AÄŸustos’a göre dünya ekonomisine iliÅŸkin geliÅŸmeleri daha olumlu gördüğüne dikkat çekerken, geliÅŸmekte olan ülkeler için en güncel konu kısa vadeli sermaye akımları olduÄŸuna da dikkat çekti. Başçı, Türkiye ekonomisine iliÅŸkin büyüme için “Ä°kinci çeyrekte önceki çeyreÄŸe göre yatay bir büyüme bekliyoruz” derken üçüncü çeyrekte GSYH’nin önceki çeyreÄŸe göre çok hafif artıya geçmesini beklediÄŸini de söyledi. TCMB’nin ÅŸu anda geliÅŸmeleri izleyerek gereken likiditeyi gereken zamanda gerekli ÅŸekilde verebilecek durumda olduÄŸuna da deÄŸinen Başçı, “Likiditede sıkışıklık olursa ki ÅŸu an yok en ufak tedirginlikte TL likiditesini rahat bol bir ÅŸekilde verebiliriz” dedi.

“KRÄ°Z LEHMAN’I BÄ°LE AÅžABÄ°LÄ°R”
Son iki haftada piyasada olup bitenlerin “küresel bir satış dalgası” olarak özetlenebileceÄŸini belirten Başçı, ÅŸu sıralar odaklanılması gereken Avrupa olduÄŸunu belirterek ABD’nin biraz daha ikinci planda olduÄŸunu belitti. Başçı ayrıca “Bugünkü krizin, eÄŸer önlem alınmazsa, Lehman krizinden çok daha ağır bir krize dönüşebileceÄŸini herkes biliyor” dedi. Başçı cari açığın finansmanındaki net hata noksan ile ilgili bir soruya ise “Bizdeki net hata noksan diÄŸer ülkelere göre daha fazla deÄŸil” ÅŸeklinde cevap verirken net hata noksanını sürükleyen asıl kalemlerden birinin Türkiye’de yerleÅŸiklerin yurtdışında tuttuÄŸu mevduatı Türkiye’ye geri getirmeleri olduÄŸunu belirtti.

DOLAR ‘BAŞÇI’ Ä°LE DÜŞERKEN BORSA YÃœZDE 2.5 YÃœKSELDÄ°
Küresel piyasalarda son iki hafta yaşanan dalgalanmadan en ağır yaralardan birini alan İstanbul Borsası haftaya hızlı giriş yaptı. İki haftalık dalgada bir çok hissenin defter değerinin altına düştüğü İstanbul Borsası’na dün gelen alımlarla İMKB 100 Endeksi yüzde 2.5 yülselerek 53 bin 485 puanda kapandı. Borsa cephesinde bu gelişmeler yaşanırken, döviz cephesinde de Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın açıklamaları gündemdeydi. Merkez Bankası’nın kur hedefi olmamasına rağmen seviye ifade etmiş olması haftaya sakin başlayan piyasalarda harekete neden oldu.

SEPET ÖNCE İNDİ SONRA HIZLI YÜKSELDİ
Başçı’nın döviz sepetinin yüzde 5-10 arası daha düşük olması gerektiğini söylemesinin ardından dolar/TL ve gösterge tahvilin bileşik faizi kademeli olarak geriledi. Dolar 1.76 TL’ye geriledi. Ancak döviz sepetinin Başçı’nın açıklamasına tepkisi sınırlı oldu. Başçı konuşmasına başlamadan önce 2.1580 TL seviyelerinde olan yüzde 50 dolar yüzde 50 Euro’dan oluşan kur sepeti, açıklamanın ardından 2.1410 TL’ye kadar indi. Ancak daha sonra tekrar yükselişe geçti ve günü 2.1616 ile Başçı’nın konuşmasından öncekinden de yüksek seviyede tamamladı.

kaynak

http://ekonomi.haberturk.com/makro-ekonomi/haber/659352-merkezden-tl-hamlesi

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir