Mehmet UÄŸur Civelek – Enflasyon rakamlarının farklılaÅŸtırdığı beklentiler

Mehmet UÄŸur Civelek’in bugünkü yazısı

Bu hafta açıklanan Haziran ayı enflasyon rakamları, iyimser olmaya çalışan ve beklentileri yönlendirmeye çabalayarak günü kurtarmayı zorlayanların tüm ezberlerini bozdu. Ortaya çıkan veriler, gerek fiyat istikrarı ve gerek ise finansal istikrarı korumanın çok zorlaştığı yönündeki endişeleri güçlendirdi. Ekonomimize ilişkin kırılganlık algısının, varsayılandan çok daha yüksek olduğu gerçeğini açığa çıkardı. Makroekonomik görünüme ilişkin yılsonu beklentileri, açıklama öncesine göre çok belirgin şekilde olumsuzlaştı.

Tüketici Fiyatlarındaki aylık artış yüzde 2,61 düzeyinde gerçekleşerek, nerede ise beklenti ortalamasının iki katı seviyesine ulaşmış; bu senenin ilk yarısındaki sıçrayış yüzde 9,17 olurken yıllık rakam yüzde 15,39 oranına tırmanmış. Yurtiçi Üretici Fiyatları ise yüzde 3,03 artarak, maliyet kökenli enflasyon baskılarının çok yüksek olmaya devam ettiğine işaret etmiş; altı aylık ve yıllık artışlar, sırası ile yüzde 15,52 ve yüzde 23.71 düzeylerinde olmuş.

Tüketici Fiyatları içinde önemli bir alt grup olan Gıda ve Alkolsüz İçeceklerdeki fiyat artışı ise, iyimser masal üretme meraklılarının pusulasını bozmuş! Mevsimlik olarak arz artışı nedeniyle fiyatların gerilemesi gereken bir dönemde, bu gruptaki Haziran ayı fiyat artışları yüzde 5,98 seviyesine ulaşmış. Bir dizi olumsuzluğun kesişmesi, geleceğe yönelik beklentilerin bozulması ve kırılganlık algısının güçlenmesinde etkili olmuş. Ramazan ayına has eğilimler, seçim ekonomisine yönelik savurganlıklar, küresel ölçekte başta enerji olmak üzere emtia fiyatlarının yukarı yönde hareketlenmesi, Türk Lirasındaki değer kayıpları ve Tarımsal sorunlardaki ağırlaşmaya bağlı arz daralmaları ortaya çıkan olumsuzluğa katkılar yapmış.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir