BaÅŸbakan Yardımcısı Ali Babacan, Euro Bölgesi’ndeki krizle ilgili olarak, ”Pek çok Avrupa ülkesinde mali konsolidasyona çok acil ihtiyaç var, rekabeti artırmada yapısal reformlar kesinlikle çok önemli. Her ülke gerekli adımları atmaya devam etmeli ve bu olurken de Euro Bölgesi’nin içinde daha güçlü bir dayanışma görmeyi çok istiyoruz” dedi.
BaÅŸbakan Yardımcısı Babacan, BM Genel Kurul BaÅŸkanı Nasır Abdülaziz En Nasır ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un giriÅŸimiyle BM Genel Kurulu’nda düzenlenen, ”2012 Yılında Dünya Ekonomisi ve Maliyesinin Durumu” konulu yüksek düzeyli toplantının açılışında konuÅŸtu.
Küresel ekonomik ve mali krizin pek çok ülkede kalkınmayı olumsuz yönde etkilediğini anlatan Babacan, toparlanma sürecinin yavaş ve belirsiz şekilde ilerlediğine işaret etti. Sorunlarla baş etmede geliştirilen kısa dönemli perspektiflerin elde edilen başarıları tehdit ettiğini kaydeden Babacan, pek çok ülkede görülen bütçe fazlası harcamaların ve aşırı borçlanmanın sürdürülebilir olmadığını ve gelecek için önemli riskler yarattığını vurguladı.
Küresel krizin ülkelerin büyüme deÄŸerlerini düşürmesinin yanı sıra ülkelerin iÅŸ gücü piyasalarını ve vatandaÅŸların gelirlerini de kötü etkilediÄŸini anlatan Babacan, ”Hem geliÅŸmiÅŸ hem de geliÅŸmekte olan ülkelerde istihdam ve gelir artışları daraldı ve iÅŸsizlik arttı. Sadece küresel kriz öncesindeki istihdam oranlarına dönebilmek için 2015 yılına kadar, dünyada her yıl 21 milyon yeni iÅŸ yaratılması gerektiÄŸi tahmin edilmektedir” diye konuÅŸtu.
Krizin gençler arasında da iÅŸsizliÄŸi büyük oranda etkilediÄŸini dile getiren Babacan, ”Bazı geliÅŸmiÅŸ ekonomilerde, gençlerin iÅŸsizlik oranları yüzde 50’yi aÅŸtı” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
”Küresel ekonomik krizden çıkışta ileriye dönük, uzun dönemli politikalar üretilmesi ve buna uygun adımların atılmasını gerektirmektedir” diye konuÅŸan Babacan, pazarlara, borç sürdürülebilirliÄŸine yol açacak orta ve uzun dönemli mali konsolidasyon için güçlü mesaj gönderilmesinin zorunlu olduÄŸunu söyledi. Babacan, bu kapsamda pek çok ülkede merkez bankalarının hareketlerinin gerekli mali disiplin ya da yapısal reformları ikame edemeyeceÄŸini, hükümetlerin merkez bankalarının likidite operasyonlarının sunduÄŸu fırsat penceresinden en iyi ÅŸekilde yararlanmaları gerektiÄŸini vurguladı. Babacan, ”Mali sektörü güçlendirmek de bir baÅŸka anahtar amaç olmalıdır” ifadesini kullandı.
Bu kapsamda uluslararası para, mali ve ticarette politikaların daha tutarlı ve uyumlu olmasının dünya ekonomisinde güven yaratmada önemli bir araç olduÄŸunu söyleyen Babacan, ”Korumacı politikalar sadece ticarette deÄŸil, yatırımları, üretimi ve istihdamı artırmak için, mali piyasalarda da önlenmelidir. Sosyal eÅŸitliÄŸi güçlendirmek ve yoksulluÄŸu ortadan kaldırmak uluslararası toplumun ana amaçları olmalıdır” görüşünü belirtti.
Haberin devamı için TIKLAYINIZ.