Mahfi EÄŸilmez – Merkez Bankası Rezervleri Yeterli mi?

Bir ülkenin döviz rezervleri, dış ödeme zorluklarıyla karşılaşılması halinde, Merkez Bankasınca denetlenen, kullanıma hazır durumdaki dış varlıkları olarak tanımlanabilir.

Döviz rezervi bulundurmanın yararları konusunda fazla bir tartışma olmasa da tutulacak rezervin ideal miktarı ve bu miktarın nasıl bir ölçüte dayandırılarak belirleneceği konusunda görüş birliği bulunmuyor. Bu konuda en sık başvurulan dört ölçüt şu esaslara dayanıyor: (1) Rezervlerin ithalata göre ölçülmesi, (2) Rezervlerin kısa vadeli dış borç stokuna oranlanması, (3) Rezervlerin geniş para arzına göre hesaplanması ve (4) IMF’nin yeni ölçütünün esas alınması.

(1) Uluslararası Rezervlerin İthalata Göre Ölçülmesi: Türkiye açısından bu oranı bulabilmek için brüt rezervleri aynı döneme ait TÜİK’in yayımladığı ‘İthalat (cif.)’ verisine bölmek gerekiyor. 2016 sonu itibariyle Merkez Bankasının Brüt Uluslararası Rezervler kaleminin mevcudu 106,1 milyar dolar, TÜİK’in yayınladığı 2016 yılı toplam İthalat (cif) tutarı 198,6 milyar dolardır. Bu yıllık ithalatın 3 aylığı [(198,6 / 12) x 3] 49,7 milyar dolar eder. Demek ki Merkez Bankasının uluslararası rezervleri, Türkiye’nin 3 aylık ithalatını ve dolayısıyla bu ölçütü rahatlıkla karşılıyor.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ. (Mahfiegilmez.Com)

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir