ABD Merkez Bankası Fed’in parasal genişlemeyi sona erdirdiği Ekim 2014 tarihinden itibaren yaklaşık 1,5 yıldır finansal piyasaları en çok işgal eden konu Fed’in ne zaman ve hangi hızla faiz artıracağı sorusuna aranan yanıt.
Soru değişmese de cevaplar sürekli değişti. Yılbaşında bu soruya verilen genel cevap “Fed bu yıl 4 kez faiz artırabilir” şeklindeydi. Mart ayına gelindiğinde cevap “1 veya en çok 2 kez artırabilir” şekline dönüştü. Nisan ayı sonlarında “Fed galiba bu yıl faiz artırımı yapmayacak ya da en fazla 1 kez yapacak” şeklindeki tahminler yoğunluk kazandı. Aynı soruyu bugünlerde sorsak alacağımız cevapların çoğunluğu “2 faiz artırımı yapacak herhalde” şeklinde olur. Hem Fed yetkililerinin hem de piyasaların bu konudaki kafa karışıklığı ABD ekonomisinin performansındaki dalgalanmalarla ilgili. Fed’in kaç kez faiz artırımı yapacağı ABD ekonomisinin bundan sonra göstereceği performansa bağlı bulunuyor.
Fed, üç temel göstergedeki gidişe bakarak faiz kararı vereceğini baştan açıklamıştı: (1) Büyüme, (2) İstihdam verilerindeki olumlu gelişmeler ve (2) Enflasyonda artış eğiliminin ortaya çıkması. Bu üç gösterge de ekonomide canlanmanın işaretleri olarak kabul ediliyor. Bu üç göstergede son 1,5 yılda ortaya çıkan gelişmelere bir bakalım.
2008 yılında krize giren ABD ekonomisinde büyüme oranı 2009 yılında yüzde – 2,8 ile en düşük noktasına gelmiş, işsizlik oranı ise 2010 yılının Ekim ayında yüzde 10 ile tavan yapmıştı. Fed’in tahvil alımına dayalı parasal genişleme programını (QE) sona erdirdiği Ekim 2014’de yıllık büyüme oranı yüzde 2,4’e yükselirken, işsizlik oranı da yüzde 5,7’ye gerilemişti. Nisan 2016 itibariyle yıllık büyüme tahmini yüzde 2 olarak belirlenirken işsizlik de yüzde 5 oranında bulunuyor.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ. (Mahfiegilmez.Com)