Mahfi EÄŸilmez’in bugünkü yazısı
Merkez Bankası’nın İlk Faiz Artırımı
USD/TL kuru yıla başlarken 3,78, Merkez Bankası GLP faizi yüzde 12,75 idi. Kur, ilk 4 ayda 4,10’a yaklaştığında MB PPK, faizi yüzde 13,50’ye yükseltti. Bu artış, kur üzerindeki baskıyı kaldırabilecek kadar güçlü bir artış değildi. Kur üzerinde birkaç yönden baskı vardı. Her şeyden önce Fed, parasal sıkılaştırma patikasına girmiş olduğu için Dolar dışarıda güçlenmeye başlamış, ABD tahvil faizleri yükselişe geçmişti. Bu, bizim gibi dış finansman ihtiyacı yüksek olan ekonomilere fon girişinin azalmasına yol açıyor ve dolayısıyla kur üzerinde baskı yaratıyordu. 18 Nisan’da erken seçim kararı açıklandıktan sonra piyasalarda, artan belirsizlik nedeniyle ekonomide yeni dalgalanmalar ortaya çıktı. Bu dalgalanmalar, kurlar üzerinde yukarı yönlü baskıyı artırırken, enflasyonda düşüş olasılığını ortadan kaldırdı.
O aşamada Merkez Bankası’nın bu baskıları görerek faiz artışını 0,75 puan değil 2 puan olarak yapması gerekirdi. Faiz artırımı şok artış biçiminde olursa etkili oluyor. Aksi takdirde piyasa bu tür düşük artışların altındaki ürkekliği, kararsızlığı seziyor ve o da TL’ye karşı ürkek davranıyor.
Merkez Bankası’nın İkinci Kez Faiz Artırımı
Merkez Bankası’nın faiz artırımına karşılık kur yükselmeye devam etti. Mayıs ayına gelindiğinde USD/TL kuru 4,10’ların üzerine çıkmış ve yaklaşık iki hafta içinde 0,75 puanlık faiz artışının etkisi, sanki hiç artış yapılmamış gibi sıfırlanmıştı.
Merkez Bankası yeni bir kararsızlık dönemine girdi. Kur artmaya devam ederken Merkez Bankası yalnızca izledi. Sonunda USD/TL kurunun denetimden çıkmaya baÅŸladığı izlenimi ortaya çıkınca Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (MB PPK) olaÄŸanüstü toplanarak fonlama faizini (geç likidite penceresi – GLP faizi) yüzde 13,50’den yüzde 16,50’ye yükseltti. Ä°lk bakışta ciddi bir artış gibi görünen bu faiz artışının etkisi görüldü ve kararın ardından USD/TL kuru 4,90’lardan 4,55’lere kadar geriledi. Ertesi sabah 4,57 gibi bir düzeyde güne baÅŸlayan USD/TL kuru gün içinde iniÅŸler çıkışlar yaÅŸasa da eÄŸilimi çıkış yönünde oldu ve haftayı 4,7156 ile tamamladı.