MACD İndikatörü ve Yorumlanması

Orta vadeli trend göstergesi olan macd, 26 ve 12 periyotluk üssel hareketli ortalamanın birbirinden farkından oluşmaktadır.

Trigger çizgisi olarak adlandırılan 9 periyotluk üssel hareketli ortalaması ile kesişiminden alınan al sat sinyallerinin yanında, sıfır seviyesinin yukarı ve aşağı geçilmesiylede al-sat sinyalleri alınabilmektedir. Sıfır altındaki macd aşırı satım sıfır üzerindeki macd aşırı alım olarakta bir çok analist tarafından yorumlanmaktadır. Fakat trend indikatörü olması sebebiyle, sıfır üzerindeki değerler artık yukarı trendin başladığı bölge olarak yorumlanır. Birçok indikatörde olduğu gibi uyuşmazlıklar kuvvetli al sat sinyallerini oluşturur.

Aşağıdaki grafikte triggeriyle olan kesişiminden alınan al sat sinyalleri gösterilmektedir.

macd al-sat

Trend yapan piyasalarda orta vade için sağlıklı sinyaller alınan MACD  yatay piyasada hatalı sinyaller üretiyor. Aşağıdaki grafikte indikatör al verdikten sonra fiyatın düştüğü, indikatör sat konumundayken fiyatın yükseldiği yerler görülmektedir.

macd alsat hatalı sinyal

Diğer indikatörlerde olduğu gibi uyuşmazlıklar MACD indikatöründe de sağlıklı sinyaller üretmektedir.

macd pozitif

Fiyat aşağı doğru giderken oluşturduğu ikinci dip, önceki dipten aşağıda oluşurken indikatörde görülen ikinci dibin ilk dibe göre daha yukarıda oluşması sonrasında, triggerin yukarı geçilmesi ile fiyatta görülen yükseliş yukarıdaki grafikte görülmektedir.  

Alım için fiyat dipleri ve indikatör dipleri karşılaştırılırken, satış için fiyat tepeleri ve indikatör tepeleri karşılaştırılmaktadır.

Aşağıdaki grafikte fiyat yükselerek yeni bir tepe yaparken, bu yükselişe indikatör eşlik edemeyerek devamında gelen düşüş için bir fikir vermektedir. Uyuşmazlıklar trend dönüşlerinin yakalanması için sağlıklı sinyaller üretebiliyor.

macd negatif

Sıfır seviyesinin yukarı geçilmesi ile al, aşağı geçilmesi ile sat sinyalleri alınabiliyordu. Tabiki her zaman olduğu gibi bu sinyaller trend yapan piyasada daha sağlıklı çalışmaktadır. İndikatörlerden gelen al-sat sinyalleri değerlendirilirken sadece tek bir indikatöre bağlı kalınmayıp, diğer indikatörlerden de teyit alınmalıdır.
Aşağıdaki grafikte sıfır seviyesinin yukarı geçilmesi, aşağı geçilmesi sonucunda fiyatta görülen değişimler görünmektedir.

macd sıfır seviyesi

Ali Erkan Tanacıoğlu
Araştırma Uzman Yrd.
Gedik Yatırım

“MACD Ä°ndikatörü ve Yorumlanması” ile ilgili 1 yorum

  1. al sat sinyallerini yanlış vermişsiniz macd 0 üzerine geçmeden al sinyali vermez sonra yanlış oldu diyorsunuz. ayrıca macd tek başına kullanılmaz.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir