Likiditenin Sonu Gelirse?

Ekonomi yazmıyorum diye kızanlar var ama, benim gibi bir FÖŞ açısından yazacak bir şey yok ki?  Herşeyi önceden gördüm. Benim hayatım doktora giden hasta fıkrası gibi.  Doktor masasında uzun uzun düşünürken hasta “Doktor bey ne düşünüyorsunuz?” diye sormuş.  Doktor “Bu ayı çıkartmazsın sen koç” diye cevap vermiş.  Kızan hasta “O zaman ikinci bir görüş alacağım” diye bağırır.  Doktor “Memnuniyetle, deodoranını değiştir”.  Ne söyleyeyim ki?  Batacaksınız.  Türkiye de en derine batacak. Nokta. Copy/paste yapıp hergün yeniden okuyun.

Bugün yine derin konulara, uzun vadeye, bilinenin ötesine, trans-medidental ufuklara doğru kanat çırpacağım.  Likidite musluklarının kapandığı, global faizlerin kredi darboğazından dolayı değil, rutin arz-talep dengesi oynamalarından dolayı arttığı bir geleceği hayal ediyorum.  Bu hayal sık sık Belgrad’da topladığım mantarları tekilayla fondip yaptıktan sonra kızgın Mars kayalarının üstünde küçük yeşil uzaylılarla sohbet ederken gördüğüm o hayallerden değil.   Dün  AMB ve Bernanke’nin adımları sonucunda bu noktaya geldim.

AMB LTRO’da 529 milyar Euro para sattı, ama piyasanın asıl bilmek istediğini söylemedi.  Bir daha LTRO yapılacak mı?  Bence yapılmayacak.  AB’de enflasyon yeniden  %2.7’ye tırmandı. Tabii, petrol ve soğuk kış önemli ve geçici etkenler, ama biraz da çekirdeğe sızma okunuyor.  Enflasyon konusunda çok “anal” olan AMB daha fazla likidite verirken tereddüt eder. Zaten, LTRO kortizon gibi.  Yan etkileri çok fazla. Herşeyden önce, Interbank, bono ve tahvil satışı ile fon sağlayamayan bankaları müptela yapıyorsunuz. Bu bankalara piyasa bir mesaj veriyor. Senin sermaye yapını, fonlama stratejini, bilanço kaliteni beğenmiyorum. Bana güven verecek yapısal değişiklikleri başlat diyor. AMB’dan 3 yıllık bedava para alıp PIIGS DİBS eğrisinin kısa ucunda beleşe para kazanmak, bu bankaları tembelliğe sürüklüyor.  Yine aynı şekile, bol likidite doğrudan PIIGS DİBS eğrisinin uzun ucuna yansımasa da, banka batma riskini sıfırladığı için kıta dışından talep getiriyor. Yani LTRO bir anlamda PIIGS’in reform yapma zaruretini de azaltıyor. Draghi çok zor durumda kalmazsa, bir daha LTRO yapmaz.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir