Dünyaca ünlü yatırımcı Jim Rogers, “ekonomik teÅŸviklerin piyasaları destekleyeceÄŸinden yatırımcıların 2012’nin keyfine varması gerektiÄŸini, ekonominin 2013 ve 2014’te gevÅŸek para politikalarıyla desteklenemeyeceÄŸini” belirtti. Jim Rogers “ABD ve dünyanın geri kalanında merkez bankaları faizleri sıfıra yaklaÅŸtırarak, büyümeyi ve istihdamı desteklemek için ekonomilerini likiditeye boÄŸuyor. Para politikalarına ek olarak, hükümetlerin de teÅŸvik programları sebebiyle bütçe açıkları artıyor. Er ya da geç, ekonomilerin bu artan likiditeyi temizlemeleri ve borçlarını ödemeleri gerekecek” diye konuÅŸtu. 2012’nin ABD için seçim yılı olduÄŸunu ve birçok politikacının yeniden seçilmek istediÄŸini, dolayısıyla bu sürecin bu yıl da devam edeceÄŸini ancak önümüzdeki yıldan itibaren teÅŸviklerin çekilmesiyle daralmanın baÅŸlayacağını belirten Rogers, “2013 konusunda endiÅŸelenmeli, 2014 için daha da endiÅŸelenmelisiniz” dedi.
ÜÇ RİSK KAYNAĞI: Bu yılın ilk aylarında yaşanan pozitif şokun yılın geri kalanını kurtarmaya yetebileceği düşünülebilir. Atmosfer yılın ikinci yarısında bozulsa da, ilk yarıdan alınan mesafe ile ortalamada kötü bir yıl yaşanmayabilir. Hem reel ekonomide hem de finansal piyasalarda.
â– Bu yılın kaderini belirlemeye aday geliÅŸmelerden veya en önemli risklerden biri, Ä°ran ile ABD ve Avrupa’nın yaÅŸadığı gerginlik. Nereye kadar tırmanacağı aynı zamanda petrol fiyatlarının da ne kadar artacağını belirleyecek. Petrol fiyatlarındaki artış üretici ülkelere yarayacak ama dünyanın geneline etkisi olumsuz olacak. Hem enflasyon hem de büyüme açısından.
â– Ä°kinci önemli risk kaynağı ise Avrupa bankalarının yıl ortasında istenen sermaye yeterliliÄŸini saÄŸlayamaması olabilir. Geçen yılki hesaplamalara göre 115 milyar Euro’luk sermaye gerekiyordu. Bunun normal yollardan karşılanması halinde Avrupa, bankacılık krizini aÅŸtığı gibi, kamu borç krizini aÅŸmada da en önemli adımı atmış olacak. Yeterli sermayenin bulunamaması ise yeni sorun ve yılın ikinci yarısında ekonomik görünümde bozulmayı beraberinde getirebilir.
■Üçüncü risk kaynağı ise banka sorununun çözülememesi veya baÅŸka nedenlerle Avrupa’da baÅŸka bir ülkenin iflasının gündeme gelmesi olabilir.
Bunlar küresel gidişin önünde bugünden öngörülebilen risk kaynakları. Gerçekleşmeleri halinde şu veya bu büyüklükte etkileri elbette olacak. Hayatın gerçekleri madalyonun bu yüzünde.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ.