Kötü Yönetimin Bedeli Enflasyon

Yine bir  Ekim, ve yine zamlar. Yine TCMB çözemeyeceği bir denklemle başbaşa bırakıldı.  Yine enflasyon canavarına kurban edilmek üzereyiz.  Yine kötü yönetim ve siyasetçilerin hesap vermezliğinin bedelini tüm toplum olarak ödeyeceğiz.

Türkiye’de yönetim modelinin adı “ben yaptım oldu”dur. Plan her zaman pilava feda edilir.  O anda yarar sağlayan herşey mübahdır, iki hamle sonrası Yaradan’a bırakılır.  Bu yönetimi eleştiren herkes vatanhaini ve darbecidir. Bugünlerde basın CHP’nin Kürt sorununda çizdiği zig-zagları ballandıra ballandıra yazmakla meşgul.  Peki AKP’nin zig-zagları?  Kürt açılımından topyekün güvenlik odaklı mücadeleye nasıl geldik? Oslo yapıldı mı yapılmadı mı?  Dağdaki teröristlerle yeniden görüşeceğiz de onların TBMM’deki sivil uzantıları ile görüşmeyeceğiz. Niye Öcalan yeniden moda oldu?  Eğer PKK’yı azdıran Suriye ve İran sa, Kandil’le görüşmek ne fayda sağlayacak? Hani tahrikler sürerse  Suriye’ye askeri müdahelede bulunacaktık?  Örnekler uzar gider. Ama, QE dünyasında dalgalarda sallanan dümeni kırık bir hükümet hep başarılı görülür.

Hükümet bu sene TCMB’nin izlediği akıl-dışı politikaların ekonomiye ne kadar zarar vereceğini hesap edemediği için faiz-dışı harcamalarda bastı gaza.  Daha da elim bir şey yaptı. Artık eskiden “ihtiyari” dediğimiz bu harcamaların büyük kısmı aslında seçmen vaatleri ve yasalarla emredilen harcamalar. Kesmek istesen de kesemezsin. AKP’nin gururu bütçe disiplini de bozulunca, çare olarak yine zamlara sığınıldı.  Zamlar bu seneye  mahsus değil. Gelecek sene daha kötüleri de gelecek.  Çünkü bütçe açısından bu sene kolaydı, gelecek sene daha zor olacak. Bir kez TTKOM’dan Vakifbank’a son kamu malları da halka arz ediliyorsa, temetttü geliri de azalacak. İkincisi, bedelsiz ve (henüz) 2B’den çok fazla hasılat elde edilemedi.  Kentsel Dönüşüm’ün kabaran bir maliyeti olacak.  Buna artan güvenlik harcamalarını da ekleyin. Gelecek sene göreceli yüklü iç borç itfa takvimi yüzünden finansman giderleri artacak. Gelecek sene İsrail-İran gerginliği yüzünden Brent’in 130 doları aşması çok olası, dolayısı ile doğal gaz ve elektriğe de zamlar durmayacak.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir