Kötü Haber: “Şimdiden cumaya odaklandık”

Geçtiğimiz haftanın ana gündemi Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) yaptığı likidite ihalesi ve FED Başkanı Bernanke’nin yaptığı sunum oldu. Avrupa Merkez Bankası yaklaşık 800 bankanın katıldığı ihalede 530 milyar euroluk kredi açarak beklentiye yakın bir rakama ulaştı. İhale sonrası bu kez gözler FED başkanı Ben Bernanke’nin temsilciler meclisinde yapacağı sunuma odaklandı. Piyasaları üçüncü parasal genişleme mesajına alıştıran Bernanke’nin bu sefer bu konuya değinmemesi moralleri bozdu. En büyük etki de likidite seviyesi ile fiyatlanan değerli madenlerde yaşandı. Hafta içinde 1,790 doları gören bir ons altın 1,688 dolara kadar geriledikten sonra 1,7000/1,720 dolar arasında dengeye geldi.

Büyüme yoksa prim de yok

Bugüne kadar likidite operasyonları ile ayakta kalan piyasalar için artık büyüme oranları referans olacak. Bir süreliğine likidite artışı haberlerinin en azından Avrupa ve AB tarafında askıya alınacağını düşünüyoruz. AB’de enflasyonda hafif hafif kıpırdanmaların yaşandığını görmeye başladık. Buna bir de petrol fiyatlarındaki artışı eklersek, Avrupa Merkez Bankası’nın en azından bir süre yeni likidite ihalesi yapmasını ya da farklı kanallardan yeni parasal genişlemeye gitmesini beklemek bizce fazla iyimser. Perşembe günü Avrupa Merkez Banaksı’nın faiz kararı var. Bu ortamda AMB’nin faiz indirimi yapmasını beklemiyoruz. Aksine karar sonrası yapılacak açıklamalarda enflasyon vurgusu ön plana çıkabilir ve bu durum piyasaları olumsuz etkileyebilir. ABD tarafında ise açıklanan olumlu veriler, parasal genişlemeden yana olan Bernanke’nin bile geri adım atmasına neden oldu. Veriler bu şekilde devam ettiği sürece FED’in üçüncü parasal genişleme mesajını askıya alması beklenebilir. Geçtiğimiz haftalarda ortaya çıkan olumsuz veri parasal genişlemedir algısının özellikle büyümeye ilişkin verilerde işlemeyeceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda ABD’de bu hafta açıklanacak istihdam verilerinde olumlu verilerin rallinin devamını sağlayabileceğini düşünüyoruz. Olumsuz verilerde ise satış baskısı artabilir.  

Endeksler aşırı alımda

Son iki aydır sağlanan yüksek primlerin ardından, hisse senedi endekslerinde geçtiğimiz hafta ciddi bir sıkışma yaşandığını gördük. ABD’de ve Avrupa’da endeks grafiklerine bakılacak olursa geçtiğimiz hafta bu yorgunluk çok net bir şekilde görüldü. Bu sıkışma ilerleyen günlerde çok sert hareketlerin olabileceğinin işaretini veriyor. Görünüm bu hareketin aşağı yönlü olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu işaret etse de geçtiğimiz iki hafta içinde zirvede oluşan kanal yukarı yönlü kırılacak olursa yukarı yönlü güçlü bir deneme daha gelebilir. Bu kırılmanın yukarı yönlü olmasını sağlayabilecek tek verinin ise ABD’de açıklanacak olan istihdam rakamları olduğunu düşünüyoruz. Haftanın başından Cuma günü açıklanacak bu verilere odaklanıyor olmamız, endekslerin hareket alanını daraltıcı bir etki yaratacaktır. Sıkışan piyasalarda ise gün içinde zaman zaman nedeni olmayan çok sert hareketler olabilir. Bu nedenle bu haftanın özellikle gün içi alım satım yapanlar için zor bir hafta olacağını düşünüyoruz.

Enflasyon şaşırtmadı

Bugün açıklanan ocak ayı enflasyon rakamlarında sürpriz yaşanmadı. Tüketici enflasyonu Şubat’ta beklentiler dahilinde %0,56 olarak gerçekleşti. Üretici fiyatlarında ise %0,09’luk bir düşüş yaşanması kısmen sürpriz oldu. Enflasyon oranları üzerinde petrol fiyatlarından ziyade kurdaki düşüşün etkili olduğunu görüyoruz. Petrol fiyatlarındaki artışın önümüzdeki aylarda etkisinin hissedilmesi daha muhtemel. Şuan için enflasyon verilerinin TCMB’yi destekler nitelikte gelmeye devam ediyor olması piyasalar için olumlu.  

Petrol fiyatları stres yaratıyor

Geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan’da bir petrol boru hattında patlama olduğuna dair haberler Brent petrolün varil fiyatını kritik 127 dolar direncinin üzerine attı. Haberin yalanlanmasının ardından fiyatlar tekrar 124 dolar civarına indi. Bu haber petrol fiyatlarının Ortadoğu’daki en ufak bir gelişmeye karşı bile olan hassasiyetini gösteriyor. İlerleyen günlerde İran konusunda gerginlik tırmanacak ve petrol sevkiyatının ana damarlardan biri olan Hürmüz Boğazı’ndan petrol akışı sağlanamayacak olursa, bir petrol krizi yaşanması ve fiyatların tarihi zirvelerin üzerine de çıkması bizleri şaşırtmayacaktır. Uzun süredir İran’ın nükleer tesislerini vurma tehdidinde bulunan İsrail Başbakanı Netanyahu bugün bir kez daha Başkan Obama’yı kendi fikirleri konusunda ikna etmeye çalışacak. İkilinin 9. görüşmesi olacak bu görüşmenin ana konusunun İran olacağı günlerdir tüm medyaya yansımış durumda. Görüşme sonrası İran konusunda Obama ağır basar ve daha itidalli açıklamalar ortaya çıkarsa petrol fiyatlarında hızlı bir gevşeme yaşanabilir. Bu da piyasalar için olumlu bir ortam oluşmasını sağlayabilir. Aksi durumda ise Brent petrolün 127 doları aşması için gerekli ortam sağlanmış olacaktır. Bu da küresel ekonomik büyüme için büyük risk demektir.  

Bu hafta ön plana çıkacaklar

Enflasyon verilerinin ardından bu hafta içeride Perşembe günü 10:00’da açıklanacak olan ocak ayı sanayi üretimi verilerini takip edeceğiz. Dışarıda ise haftanın en önemli verisi ABD’den gelecek olan istihdam rakamları. Çarşamba günü 15:15’ta açıklanacak olan ADP özel sektör istihdamı ve ardından daha önemli olan Cuma günü 15:30’da açıklanacak olan tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı haftanın son günü piyasalarda çok sert hareketlerin başlangıcı olabilir. Bunların yanında Perşembe günü 13:00’da açıklanacak olan Almanya sanayi üretimi ve Cuma günü 07:30’da açıklanacak olan Çin’in sanayi üretimi de izleyeceğimiz önemli veriler arasında. 

Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAŞ Menkul Değerler
[email protected]
Telefon: (0212) 286 30 00

“Kötü Haber: “Şimdiden cumaya odaklandık”” ile ilgili 1 yorum

  1. Maalesef ki borsanın itme gücü her geçen gün azalıyor. Bernanke bile Q3 ü rafa kaldırdı. İçerde ise cari açıkta ciddi düşüşler olma ihtimali de çok zayıfladı. Çünkü hem petrol fiyatları yüksek( daha da yükselebilir) hem de döviz sepeti karşısında TL hala güçlü. Ha bir de borsadaki yabancı takas oranı da %62 yi aşamadı. Bu koşullar karşısında not artışı beklemekte hayal olarak kalmaya devam ediyor. Borsanın satın alacağı hikaye maalesef ki çok az. Bu yüzden yükselemeyen borsa düşer kuralı gereği 58 binlere dönüş muhtemel gözüküyor. Biraz zor bir ihtimal ama 56 binlere kadar da endeks çekilebilir. Yatırım tavsiyesi değildir!

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir