İstanbul’da yol ve köprü bakım çalışmaları nedeniyle trafik her zamankinden daha berbat hale gelince müjde verildi. Üstelik bizzat Başbakan tarafından… “Çalışmalar bitene kadar köprü geçişleri bedava olacak.” Bunun hiçbir derde deva olmayacağını bilsem de en azından olumlu bir yaklaşımdır diye ‘iyi karar kanaatine’ varmıştım.
Ta ki hiç düşünmediğim bir detayı, her gün köprü geçerek annesine bakmaya giden emekli bir teyzenin soruyla görene dek. “Köprü kime bedava? Özel otomobili olanlar veya otobüsler karşıya bedava geçiyor olabilir, peki bilet ödeyerek geçiş yapan vatandaştan neden para alınıyor?”
Malumunuz karşıya geçişin bir bedeli var. Metrobüse binseniz de karşıya geçmişsiniz gibi parasını alıyorlardı; otobüste iseniz de çift bilet. Yani vatandaş farkını ödüyordu? Toplu taşımacılığın teşvik edilmesi çerçevesinde ortaya konulan çelişkiden, anayasal hak olan ulaştırma hakkının ihlaline kadar uzanan bir dizi sorun, bir emeklinin sualiyle karşımızda duruyor.
Şimdi ben de aynı soruyu yetkililere soruyorum: Köprü kime bedava? Her gün işine gidip gelen ve toplu taşıma kullanan insanların suçu ne? Öğrenci olup, yaz okuluna devam edenlerin, dershaneye gidenlerin günahı özel otomobili olmaması mı? Hastaneye gidip, hastasının yanında bulunmak isteyenler ne olacak? Yani lüks otomobiliyle karşıya geçenlere sunulan olanak, neden dar geliriyle köprüyü kullanan otobüsün içindeki vatandaşa verilmiyor?
Yine köprüdeki trafik nedeniyle deniz yollarını kullananlar… Mesela deniz otobüsü, vapur ya da arabalı vapur kullananların günahı ne? Kamu yönetimi hassas bir iştir. Dengeleri sağlamak ve hak ihlali yapmamak durumundasınız.
Peki son model lüks otomobilleriyle bedava karşıya geçenler bir yanda iken vatandaş ne ödüyor? Hemen İETT’nin resmi internet sitesindeki fiyat tarifesi bölümüne bakalım. Vapurda jeton ücreti 2 TL. Birçok hatta otobüs çift bilet. Metrobüs zaten üç duraktan sonra inersen peşinen toplam parayı tahsil ediyor.
Sirkeci –Harem arası arabalı vapur: Motorsiklet 3,50 TL, otomobil , jip 6,50 TL, 0-2500 kg taşıma kapasiteli kamyonet, minivan, minibüs 8,50 TL, 2500 kg üstü taşıma kapasiteli kamyonet, kamyon, midibüs 11,00 TL. Suçları ne? Yetkililerin tavsiyelerine uyarak köprüyü kullanmamak.
Deniz otobüsü kullanın. Gerçi özelleşti ya neyse. Bostancı’dan Bakırköy’e de, Kabataş’a da 7,00 TL. Akbil ya da İstanbul kart kullanıyorsanız 4,75 TL. Öğrenciyseniz 3,15 TL. Diğer ulaşımlar için de bu kartı ya da akbili kullanıyorsanız biraz daha makul bir ücrete geçebilirsiniz. Ama bir sıfırdan fazladır.
Peki dönelim tekrar başa. Başbakan müjdeyi kime verdi? Köprü kime bedava? Çünkü günde 1,5 milyon insanın yakalar arası geçiş yaptığını düşünürseniz, tavsiyelere rağmen toplu taşıma ve deniz trafiği kullanan cezalandırılıyor, inadına araç ile köprüden geçen ödüllendiriliyor. Ne memleket ama?
teyzem iyi bir ayrıntıya dikkat çekmiş ve yerden göge haklı bence.