Konutta Balon mu Var Yoksa Alınacak Yol mu?

Eski Ä°spanya Sanayi Bakanı, yatırım bankası N+1 International Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Santiago Eguidazu, ispanya’daki asıl krizin gayrimenkulden kaynaklandığını, bankaların 300 milyar Euro finansmanı gayrimenkul sektörüne verdiÄŸini, bunun sonucunda Ä°spanya’da inanılmaz büyüme olduÄŸunu ve balon oluÅŸtuÄŸunu söyledi. Türkiye’de konut sektörünün gidiÅŸatının Ä°spanya’daki gidiÅŸata benzediÄŸini belirten Eguidazu, son 10 yılda Ä°spanya, Brezilya, ABD, Ä°ngiltere hükümetlerinin inÅŸaat sektöründe aşırı yatırım yapma hatasını iÅŸlediklerini vurguladı. Eguidazu, Türkiye hükümetinin de aynı hataları yapmaya meyilli olabileceÄŸini belirtti.
Türkiye’de bir konut balonu var mı veya oluÅŸuyor mu?

ÇÖKÜŞ OLUR MU: 2004 yılından itibaren konut ve inÅŸaat sektöründe büyük bir canlılık yaÅŸandığı doÄŸrudur. Ekonominin en canlı sektörüdür. Türkiye için kritik olan soru bu 8 yıllık dönem balon oluÅŸturmaya yetmiÅŸ midir? Yanıt evet ise bu balonun patlaması Ä°spanya veya Amerika’daki gibi bir etkiyi yapar mı?
Sondan başlayalım.
■ Aynı etkiyi yapmaz. Çünkü konut-inşaat sektörü ne İspanya ne de ABD kadar ekonomi içinde ağırlıklı. Henüz sektör o boyutta değil. Bankalar o düzeyde kredi açmamış. Hanehalkı o düzeyde borç yükü altına girmemiş. Konut sektörü çökse bile, bu nedenle aynı etkiyi yapmaz.
â–  Kaldı ki konuta girenler de bunun belli bir miktarını ödemiÅŸ ve ödeme gücü de var. Amerika’da ödeme gücü olmayana da mortgage kredileri açılmıştı. Ä°spanya’da konut sektörü 20 yıldır ÅŸiÅŸiyordu. Bizde böyle durumlar yok. Konutlar genellikle ortanın üstü ve üst gelir gruplarına yönelik. Yani bir kötüleÅŸme olacaksa fiyatların düzeltilmesi ÅŸeklinde olur, çöküş biçiminde deÄŸil. Bu fiyat düzeltmesini de konut alıcılarının çoÄŸu tolore edebilir. Dolayısıyla konut kaynaklı bir sorunun makro ekonomiye yansıması sınırlı kalır.

TÃœRKÄ°YE FARKI: Konut sektörü Ä°spanya gibi, daha uzun yıllar canlı kalabilir. Çünkü, Türkiye’nin nüfus artışı hızlı. Köyden kente göçü tamamlanmış deÄŸil. DoÄŸu’dan Batı’ya göçü de sürüyor. Yabancıların konut ve gayrimenkul alımı da sınırlı. Talebin doymasına daha çok yol var.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir